Kesihatan

Menimbang Risiko dan Faedah Memakan Hati Daging Sapi

Hati daging sapi adalah makanan yang kaya dengan nutrien, Walau bagaimanapunberisi banyak kolesterol. Oleh itu, pengambilan daging lembu tidak boleh berlebihan. Terdapat pelbagai risiko yang perlu dipertimbangkan, selain manfaat kesihatan.

Beberapa nutrien yang terkandung dalam hati sapi adalah vitamin A, B, D, E, dan K. Selain itu, hati sapi juga mengandungi protein, zat besi, zink, magnesium dan selenium. Walaupun hati sapi mengandung sejumlah nutrien penting, itu tidak bermaksud anda boleh memakannya dalam jumlah besar, memandangkan kadar kolesterolnya tinggi.

Kolesterol boleh melekat pada dinding saluran darah dan membentuk simpanan plak. Plak ini menjadikan dinding arteri menjadi sempit, sehingga meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular (jantung dan saluran darah).

Risiko Memakan Hati Daging Sapi

Hati adalah organ yang menghasilkan kolesterol, dan juga menyimpannya. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa kebanyakan kolesterol terdapat di hati.

Dengan memakan 85 gram hati sapi, anda telah memakan 330 mg kolesterol. Sebenarnya, jumlah pengambilan kolesterol yang disyorkan untuk orang dewasa tidak lebih daripada 300 mg sehari. Belum lagi jika anda makan makanan lain yang juga mengandungi kolesterol.

Untuk mengelakkan risiko kolesterol berlebihan, anda perlu menghadkan pengambilan hati sapi. Cukup konsumsi hati sapi sebulan sekali dan bahagian yang disyorkan tidak lebih dari 85 gram, jadi anda mengelakkan kolesterol berlebihan.

Selain itu, pengambilan hati sapi oleh ibu hamil juga harus dielakkan kerana kandungan vitamin A di hati sapi cukup tinggi. Walaupun vitamin A masih diperlukan oleh ibu hamil dan janinnya, pengambilan terlalu banyak vitamin A semasa kehamilan sebenarnya boleh membahayakan janin.

Khasiat Hati Daging Sapi

Tidak hanya diproses sebagai makanan, hati sapi juga sering digunakan sebagai ekstrak untuk tujuan perubatan. Walaupun keberkesanannya pada manusia tidak diketahui dengan jelas, kandungan zat besi, vitamin B12, dan asam folat dalam ekstrak hati daging sapi dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit kronik, mempercepat pertumbuhan tisu hati baru, mencegah kerusakan hati, dan memperbaiki fungsi hati.

Selain itu, ekstrak hati daging sapi juga dipercayai detoksifikasi, yang dapat mengeluarkan toksin dari tubuh, sehingga sering digunakan untuk membantu tubuh pulih dari ketagihan atau keracunan kimia.

Ekstrak hati daging lembu juga dikaitkan dengan peningkatan stamina. Bahan ini boleh digunakan pada orang yang menderita sindrom keletihan kronik. Pembina badan juga menggunakannya untuk meningkatkan kekuatan, stamina, daya tahan, dan pembinaan otot.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk membuktikan keberkesanan atau faedah ekstrak hati sapi untuk rawatan. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah risiko penularan penyakit dari lembu, walaupun belum ada laporan mengenai hal ini. Walau bagaimanapun, untuk lebih selamat, wanita hamil dan menyusui tidak boleh mengambil ekstrak hati sapi.

Pengambilan hati sapi harus mempertimbangkan keadaan badan. Hadkan pengambilan hati daging lembu jika anda berisiko mendapat kolesterol tinggi. Sementara itu, ekstrak hati sapi harus dimakan sesuai dengan peraturan pada label pembungkusan atau cadangan dari doktor. Jangan biarkan anda yang berniat untuk mengambil faedahnya, tetapi sebenarnya mendapat kesan negatif.