Keluarga

Penyelesaian untuk Mengatasi Aduan Gigi Bayi

Bayi yang sedang tumbuh gigi biasanya akan merasa gatal atau gusi yang sakit. Keluhan ini akan membuatnya tidak selesa dan akhirnya menjadi rewel. Untuk melegakan kesakitan ketika bayi anda tumbuh gigi, terdapat beberapa cara untuk melakukannya di rumah.

Semasa masih dalam kandungan, gigi sebenarnya sudah mula terbentuk di gusi. Namun, seiring dengan berlalunya usia, bayi akan melalui proses tumbuh gigi, iaitu proses ketika gigi tumbuh secara beransur-ansur dan mula menembusi gusi.

Proses Gigi dan Keluhan Yang Sering Menempuhnya

Fasa gigi pada bayi biasanya berlaku pada usia 6-12 bulan. Namun, ada beberapa bayi yang giginya tumbuh lebih cepat, iaitu sekitar usia 3 bulan. Sebenarnya, gigi bayi mungkin tumbuh semasa lahir, walaupun ini jarang berlaku.

Secara amnya, gigi bayi tumbuh secara berurutan, bermula dengan dua gigi tengah di rahang bawah, kemudian kedua gigi tengah di rahang atas. Selepas itu, satu demi satu gigi tumbuh di sisi dan belakang mulut.

Gigi terakhir yang muncul adalah geraham kedua, yang terletak di bahagian belakang mulut pada rahang atas dan bawah. Geraham ini biasanya mula tumbuh ketika kanak-kanak berumur 3 tahun. Selepas itu, anak mempunyai set gigi yang lengkap yang terdiri daripada 20 gigi bayi.

Semasa tumbuh gigi, bayi sering merasa tidak selesa dan biasanya ditunjukkan dengan tanda-tanda berikut:

 • Selalunya meletakkan tangan di mulut dan suka menggigit objek di sekelilingnya, seperti menggigit jari dan mainan.
 • Selalunya menangis dan bertengkar.
 • Kesukaran makan dan tidur.
 • Gusi bayi kelihatan bengkak dan merah.
 • Mengeringkan banyak atau kencing, yang kemudian mencetuskan ruam di sekitar mulut dan wajah.
 • Suka menarik telinga dan menggaru pipi.

Setiap bayi mungkin menunjukkan gejala gigi yang berbeza. Kadang kala, ada juga bayi yang tidak mengalami simptom atau kelihatan tenang ketika giginya hendak tumbuh.

Petua untuk Mengatasi Keluhan yang Muncul ketika Bayi Sedang Gigi

Apabila si kecil anda rewel atau menangis kerana gigi, anda boleh mencuba petua berikut untuk meredakan kesakitan yang dirasakan si kecil anda:

 1. PUrut lembut gusi bayi

  Caranya adalah dengan menggosok atau mengurut gusi gigi bayi dengan lembut dan perlahan selama beberapa minit. Sebelum mengurut gusi anak kecil anda, pastikan anda mencuci tangan terlebih dahulu dengan bersih.

  Selain menggunakan jari, anda juga boleh mengurut gusi si kecil dengan kain lembut dan bersih yang telah dibasahi dengan air.

 1. Beri si kecil mainan khas yang selamat untuk digigit

  Semasa tumbuh gigi, si kecil akan gemar menggigit sesuatu untuk mengurangkan rasa gatal dan rasa tidak selesa yang muncul di gusi. Sebagai penyelesaian, anda boleh menggunakan anak mata atau mainan khas untuk digigit.

  sejuk anak mata di dalam peti sejuk sebelum memberikannya kepada si kecil. Selsema dapat mengurangkan bengkak dan ketidakselesaan pada gusi. Elakkan memasukkan mainan menggigit ke dalam peti sejuk beku, kerana mainan beku yang terlalu keras boleh merosakkan gusi si kecil.

 1. Beri saya makanan ringan

  Untuk menghilangkan rasa tidak selesa, Ibu dapat menyediakan makanan ringan sihat yang sejuk dan selesa untuk dikunyah oleh si kecil anda. Contohnya, yogurt atau makanan jari, seperti wortel dan pisang yang telah disejukkan terlebih dahulu.

  Selain itu, Ibu juga dapat memberikan air sejuk Little One dengan menggunakan cawan sippy, iaitu cawan plastik dengan penutup yang dilengkapi dengan cerat.

  Memberi makanan jari dan yogurt sejuk menggunakan cawan sippy ini hanya untuk bayi berusia lebih dari 6 bulan, yang sudah boleh makan makanan pejal. Beberapa doktor juga mungkin mencadangkan agar yogurt diberikan ketika bayi berusia 9 bulan.

  Untuk mengelakkan bayi tersedak, selalu menemani si Kecil sambil makan makanan ini.

 1. Berikan susu ibu atau susu formula secara berkala

  Semasa tumbuh gigi, bayi biasanya bertindak balas secara berbeza. Terdapat mereka yang ingin menyusu lebih kerap atau bahkan mereka yang berhenti menyusu kerana giginya sakit ketika menghisap puting.

  Walau bagaimanapun, ibu tetap dinasihatkan untuk memberikan susu ibu eksklusif kepada anak mereka walaupun dia enggan menyusu. Sekiranya bayi anda gemar menggigit puting anda, cubalah mengurut gusi terlebih dahulu dengan jari yang bersih dan dicelupkan ke dalam air sejuk. Urut pada gusi bayi juga dilakukan selepas menyusu.

  Sekiranya keadaan anda tidak membenarkan anda menyusui, anda boleh menggunakan susu formula dengan kandungan yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.

  Berunding dengan pakar pediatrik untuk mengetahui jenis formula yang sesuai mengikut keadaan dan usia anak anda.

 1. Beri ubat penghilang rasa sakit seperti yang disyorkan oleh doktor

  Memberi ubat penghilang rasa sakit pada bayi yang sedang tumbuh gigi harus dilakukan atas nasihat doktor. Ini kerana penghilang rasa sakit, seperti gel dan krim yang mengandungi benzocaine, boleh menyebabkan keadaan berbahaya yang disebut metemoglobinemia.

  Walaupun kesan sampingan ini sangat jarang berlaku, methemoglobinemia dapat menyebabkan jumlah oksigen dalam tubuh anak kecil anda menurun secara drastik, menyebabkan gejala sesak nafas, pening, pucat, dan lemah.

  Sekiranya diperlukan, doktor boleh memberi ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol untuk bayi yang berumur kurang dari 3 bulan dan ibuprofen untuk bayi yang berumur kurang dari 6 bulan. Pastikan anda memberikannya mengikut dos yang disyorkan oleh doktor anda.

Gejala yang dirasakan oleh si kecil ketika tumbuh gigi biasanya akan hilang dalam beberapa hari atau beberapa minggu.

Namun, jika anda mendapati si kecil anda juga merasakan gejala lain, seperti demam tinggi, cirit-birit, muntah, atau kelemahan, anda harus segera membawa si kecil anda ke pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found