Kesihatan

Sebab-sebab Puting Keras dan Risiko yang Menyertainya

Puting keras biasanya normal semasa haid, menyusu, atau ketika mendapat rangsangan fizikal atau seksual. Namun, pengerasan puting kadang-kadang juga perlu diperhatikan kerana boleh menjadi tanda penyakit tertentu.

Lelaki dan wanita kedua-duanya mempunyai payudara. Walau bagaimanapun, struktur payudara lelaki dan wanita berbeza. Payudara lelaki tidak menghasilkan susu, sedangkan payudara wanita mempunyai banyak saluran dan kelenjar yang dapat menghasilkan susu ibu (ASI). Susu ibu yang dihasilkan secara semula jadi setelah wanita melahirkan akan dialirkan keluar melalui puting susu.

Puting biasanya lembut atau lembut dalam tekstur, tetapi kadang-kadang boleh mengeras apabila disentuh. Sebilangan orang terangsang secara seksual apabila putingnya disentuh.

Beberapa Punca Puting Keras

Puting adalah bahagian payudara yang berfungsi mengeluarkan susu ketika dirangsang, misalnya semasa menyusu. Pada puting, ada otot yang boleh menguncup ketika bahagian itu dirangsang atau disentuh.

Selain sentuhan, terdapat beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan puting mengeras, termasuk:

1. Alahan

Alergi terhadap produk yang digunakan di kawasan payudara kadang-kadang boleh menyebabkan puting mengeras. Produk ini boleh berupa sabun atau bahan pakaian yang dipakai.

Biasanya, simptom alergi puting boleh menyebabkan puting mengeras bersama dengan kulit di sekitar puting yang kelihatan merah, gatal, dan retak.

2. Perubahan suhu

Cuaca sejuk dapat merangsang sel-sel saraf puting dan menyebabkan saluran darah di dalam puting mengempis. Inilah yang menjadikan puting mengeras apabila terkena suhu sejuk. Fenomena ini serupa dengan keadaan badan yang merinding apabila terdedah kepada cuaca sejuk.

3. Perubahan hormon

Perubahan hormon dalam kitaran haid bulanan wanita boleh menyebabkan puting menjadi lebih sensitif dan mengeras. Kadang kala, keadaan ini juga boleh menyebabkan puting terasa sedikit sakit.

Keadaan ini berlaku kerana hormon estrogen dan progesteron meningkat sebelum haid. Apabila haid atau haid tiba, aduan pada puting biasanya akan hilang dengan sendirinya.

4. Rangsangan seksual

Puting susu adalah salah satu kawasan yang paling sensitif bagi wanita. Rangsangan seksual yang diberikan oleh pasangan boleh membuat anda mencapai orgasme. Bukan hanya wanita, sebilangan lelaki juga dapat merasa lebih sensitif pada puting.

5. Ovulasi

Ovulasi atau proses melepaskan telur dari ovari adalah tanda bahawa seorang wanita sedang dalam masa subur. Pada masa ovulasi, kadar estrogen dalam tubuh wanita dapat meningkat dan membuat putingnya mengeras.

Selain puting yang mengeras, ovulasi juga biasanya ditandai dengan perubahan tekstur lendir serviks, keputihan normal, kekejangan dan sakit panggul, dan peningkatan keinginan seksual.

6. Kehamilan

Semasa hamil, tahap hormon kehamilan dalam badan wanita akan meningkat. Perubahan hormon ini dapat menjadikan puting kelihatan lebih menonjol dan lebih besar, dan menjadikan areola atau kawasan coklat di sekitar puting kelihatan lebih gelap.

Selain dari yang di atas, puting juga dapat mengeras ketika seorang wanita memasuki perimenopause, yang merupakan periode ketika seorang wanita mendekati atau hampir mencapai menopaus.

Penyakit Yang Boleh Membuat Puting Mengeras

Puting keras yang boleh kembali normal dengan sendirinya dan tidak disertai dengan aduan lain adalah perkara biasa. Namun, anda perlu berhati-hati jika puting anda mengeras dan disertai dengan beberapa aduan, seperti pendarahan dari payudara atau benjolan di payudara.

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan puting mengeras:

Kanser payudara

Puting keras boleh menjadi gejala barah payudara. Selain menyebabkan gejala puting yang mengeras, barah payudara juga biasanya boleh menyebabkan gejala lain, seperti:

  • Kemunculan benjolan di payudara
  • Kulit di areola dan sekitar puting kelihatan bersisik
  • Pelepasan dari puting susu
  • Puting ditarik ke payudara
  • Bintik-bintik muncul di kulit payudara yang menyerupai kulit jeruk

Sekiranya anda mengalami simptom ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan.

Setelah doktor mengesahkan bahawa gejalanya disebabkan oleh barah payudara, doktor akan memberikan rawatan dalam bentuk pembedahan, kemoterapi, dan terapi radiasi, mengikut tahap keparahan atau tahap barah.

Jangkitan payudara

Jangkitan payudara atau mastitis boleh menjadikan puting keras dan bengkak, dan menyakitkan. Jangkitan pada payudara juga biasanya boleh menyebabkan lepuh puting dan berdarah atau nanah.

Jangkitan payudara biasanya berlaku semasa penyusuan atau 1-3 bulan pertama setelah melahirkan. Namun, bukan hanya semasa penyusuan, puting yang mengeras juga dapat terjadi pada wanita yang belum melahirkan atau pada wanita yang telah melalui menopaus.

Abses payudara

Selain mastitis, keadaan pengumpulan nanah di tisu payudara akibat jangkitan juga boleh menyebabkan puting mengeras. Keadaan ini biasanya menyebabkan payudara dan puting kelihatan bengkak, merah, sakit, dan terasa panas ketika disentuh.

Abses payudara perlu dirawat dengan antibiotik atau bahkan pembedahan, jika ia teruk.

Ectasia saluran susu

Ectasia saluran susu adalah keadaan apabila saluran susu di bawah puting melebar dan tersumbat oleh cecair di payudara. Keadaan ini sering tidak menimbulkan gejala, tetapi sebilangan wanita yang mengalaminya mungkin mengalami gejala pengerasan puting, bengkak, atau keputihan dari puting.

Ectasia saluran susu lebih kerap berlaku pada wanita berusia sekitar 45-55 tahun atau wanita yang menghampiri menopaus. Keadaan ini dapat diatasi dengan antibiotik jika menyebabkan jangkitan atau pembedahan.

Puting keras yang boleh kembali normal atau hanya sekali-sekala biasanya tidak berbahaya. Namun, anda perlu berhati-hati jika puting anda mengeras dengan munculnya beberapa tanda dan gejala yang disebutkan di atas.

Keadaan puting yang mengeras seperti itu harus segera diperiksa oleh doktor agar penyebabnya dapat dikenal pasti dan diberi rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found