Keluarga

Lapan Cara untuk Mengandung Cepat Selepas Keguguran

Mengalami keguguran adalah tamparan bagi setiap wanita. Walaupun begitu, jangan biarkan kesedihan terus menyelubungi hidup anda. Peluang untuk mempunyai anak lain masih terbuka. Bagi anda yang tidak sabar untuk melahirkan bayi, jangan risau. Terdapat 8 cara untuk hamil dengan cepat selepas keguguran yang boleh dijadikan panduan.

Peluang untuk hamil dan melahirkan dengan lancar lebih besar jika anda menjalani gaya hidup sihat, baik sebelum dan semasa program kehamilan.

Cara Mengandung Cepat Yang Boleh Dilakukan

Terdapat beberapa perkara yang dapat anda lakukan dalam usaha mempercepat kehamilan lagi setelah keguguran. Paling tidak, ada lapan cara yang boleh dicuba, iaitu:

  • Elakkan tekanan

Tekanan boleh merosakkan cara kerja dan keseimbangan hormon yang mengawal ovari untuk melepaskan telur (ovulasi). Akibatnya, ovulasi anda mungkin tertunda atau tidak berlaku sama sekali. Sebenarnya, salah satu cara untuk hamil dengan cepat adalah melakukan hubungan seks semasa ovulasi atau waktu subur.

Cuba hilangkan tekanan dari hidup anda. Elakkan mendengar mitos mengenai keguguran dan lakukan perkara yang dapat merehatkan badan dan fikiran.

  • Tidak perlu tergesa-gesa

Setelah mengalami keguguran, biasanya wanita akan mengalami pergolakan emosi. Tenang dahulu, berikan masa untuk diri anda sehingga anda bersedia untuk hamil lagi. Tidak perlu terburu-buru. Lebih-lebih lagi, tidak perlu memaksakan kaedah yang mungkin berjaya oleh orang lain. Kerana, cara untuk hamil dengan cepat tidak selalu sama untuk satu wanita dengan yang lain.

  • Bersenam secara rutin

Aktiviti ini mempunyai banyak faedah, salah satunya meningkatkan peluang anda hamil. Namun, tidak perlu melakukan senaman yang berlebihan, kerana senaman yang berlebihan sebenarnya dapat memberi kesan sebaliknya, yang membuat tubuh tidak berovulasi.

Untuk membantu mempercepat kehamilan, disarankan agar anda melakukan senaman ringan tetapi tetap. Contohnya, berjalan dengan cepat selama setengah jam. Lakukan tabiat ini lima kali seminggu.

  • Penggunaan makanan pembajaan

Mulakan makan makanan yang boleh membuat anda hamil lebih cepat. Contohnya, sayur-sayuran hijau gelap seperti brokoli dan bayam. Sayuran ini kaya akan asid folik dan vitamin B yang membantu meningkatkan ovulasi. Bukan hanya untuk wanita, sayur-sayuran dengan kadar folat tinggi juga menjadikan sperma lebih sihat. Selain mengurangkan masalah genetik pada bayi, makanan ini juga membantu mengurangkan risiko keguguran.

Makanan lain yang juga mempunyai kesan yang baik pada rahim semasa hamil selepas keguguran adalah kacang, biji labu, dan produk tenusu, termasuk ais krim. Jangan lupa untuk mengelakkan makanan yang dapat mengurangkan kesuburan, seperti makanan segera dan makanan bungkus.

  • Hadkan minuman berisi kafein

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa kafein dapat menghalang kemampuan seseorang untuk hamil. Walaupun belum terbukti benar, tidak ada salahnya membatasi atau menghindari perkara-perkara yang mungkin menyukarkan anda mempunyai keturunan. Contoh minuman yang mengandungi kafein adalah kopi, teh, soda dan minuman tenaga.

  • Elakkan merokok, alkohol, dan dadah

Seperti yang kita semua ketahui, rokok, alkohol berlebihan, dan ubat-ubatan tidak baik untuk kesihatan. Oleh itu, anda harus meninggalkan tabiat tidak sihat ini jika anda ingin hamil dengan cepat.

  • Lakukan hubungan seks pada masa yang tepat

Waktu yang tepat untuk hubungan seksual adalah ketika ovari melepaskan telur (ovulasi). Anda juga boleh melakukan hubungan seks beberapa hari sebelum ovulasi, kerana sperma dapat bertahan dalam tubuh wanita selama maksimum lima hari. Tempoh sebelum dan ketika ovulasi disebut sebagai masa subur.

  • Periksa dengan doktor

Memeriksa dengan pakar sakit puan sangat penting jika anda ingin hamil lagi setelah keguguran atau menjalani program kehamilan. Doktor anda dapat memeriksa keadaan anda dan memberikan rawatan sekiranya anda mempunyai keadaan tertentu yang menyukarkan anda hamil. Doktor juga boleh melakukan pelbagai ujian tambahan, seperti ujian darah dan kromosom, untuk mengetahui penyebab keguguran sehingga tidak berulang lagi di masa hadapan.

Selagi anda menerapkan cara-cara untuk hamil dengan cepat setelah keguguran di atas, teruskan secara konsisten menjauhkan pemikiran anda dari perkara-perkara negatif. Sentiasa memupuk pemikiran positif. Percaya dan yakin bahawa anda masih berpeluang untuk menjalani kehamilan yang sihat dan menjadi seorang ibu.