Kehidupan yang sihat

Ini adalah cara menghilangkan bau kaki

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan bau kaki yang berkesan dan anda boleh mencuba. Dengan menggunakan kaedah ini, diharapkan bau kaki tidak lagi menjadi masalah yang boleh mengganggu keselesaan dan menurunkan keyakinan diri anda.

Masalah bau kaki boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, bau kaki pada amnya lebih biasa pada orang yang jarang mencuci kaki, jarang menukar stoking dan kasut, atau sering memakai kasut tertutup sepanjang hari.

Selain itu, kaki berbau juga boleh disebabkan oleh beberapa penyakit atau keadaan perubatan, seperti tekanan yang teruk, berpeluh berlebihan (hiperhidrosis), perubahan hormon, dan jangkitan kulat pada kaki.

Pelbagai Cara Menghilangkan Kaki Berbau

Bagi anda yang sering mengalami masalah bau kaki, berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya:

1. Pastikan kaki anda bersih

Basuh kaki anda setiap hari semasa mandi. Gosokkan kaki anda dengan kain lap yang telah dilumurkan dengan sabun di antara jari anda. Selepas itu, bilas dan keringkan kaki sehingga bersih.

Sekiranya perlu, rendam kaki anda sekurang-kurangnya 20 minit dalam air suam yang dicampurkan dengan setengah cawan garam atau cuka. Bahan-bahan ini dapat membantu menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau kaki dan mengekalkan kelembapan semula jadi kulit kaki.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai luka di kaki anda, lebih baik menangguhkan rendaman kaki anda dengan air garam atau cuka sehingga sembuh.

2. Tukar kasut dengan kerap dan simpan dengan betul

Semasa meninggalkan rumah, pakai selipar untuk mengurangkan pengeluaran peluh dan mengurangkan bau kaki. Sekiranya anda ingin memakai kasut, pilih ukuran yang sesuai dengan kaki anda dan boleh memastikan kaki anda tetap kering, seperti kasut kulit atau kanvas.

Sekiranya boleh, anda boleh menyediakan sekurang-kurangnya 2 pasang kasut sehingga boleh dipakai secara bergantian. Sebabnya, menggunakan kasut yang sama dalam dua hari berturut-turut boleh mencetuskan timbulnya bau kaki.

Simpan juga kasut anda di tempat yang sejuk, kering, dan berventilasi baik. Ini penting untuk mencegah pertumbuhan bakteria dan kulat yang menyebabkan bau kaki pada kasut.

3. Pilih stoking yang menyerap peluh

Mengubah stoking secara berkala dan memilih stoking yang betul juga dapat meminimumkan penampilan bau kaki. Semasa dalam perjalanan, anda harus menggunakan stoking kapas kerana mudah menyerap peluh, sehingga kaki anda tetap kering.

Juga, penting untuk membawa stokin atau dua kaus kaki ganti supaya ia dapat diganti apabila kaki anda basah atau berpeluh dan berbau.

4. Gunakan produk penghilang bau kaki

Sebagai tambahan kepada tiga kaedah di atas, anda juga boleh menggunakan produk berikut untuk menghilangkan bau kaki, termasuk:

  • Penyembur deodoran atau disinfektan, untuk menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat yang menyebabkan bau kaki
  • Serbuk kaki, untuk menyerap peluh, menutup bau kaki, dan menghalang pertumbuhan kulat
  • Antiperspirant, agar kasut tetap kering
  • Minyak pati, seperti minyak lavender, lemon, pudina, minyak pokok teh, dan minyak kayu putih, untuk menyembunyikan bau pada kaki

Itulah pelbagai cara untuk menghilangkan bau kaki yang perlu anda gunakan secara kerap. Sekiranya semua itu masih tidak berfungsi untuk menghilangkan bau pada kaki anda, berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengesan penyebab bau kaki anda dan menetapkan ubat yang sesuai.