Keluarga

Hati-hati, Batu Kencing Boleh Berlaku pada Kanak-kanak

Batu kencing adalah pembentukan batu di , iaitu ginjal, pundi kencing, ureter, dan uretra (saluran kencing). Batu boleh terbentuk kerana penumpukan garam dan mineral (kalsium, amonia, asid urik, sistein) dalam air kencing. Batu kencing tidak hanya dialami oleh orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak.

Batu kencing lebih kerap berlaku pada orang dewasa berbanding kanak-kanak. Sekiranya batu dialami oleh anak-anak kecil, ini terutama kerana mereka menderita penyakit atau keadaan tertentu yang berisiko membuat batu terbentuk. Tetapi, ada juga kanak-kanak yang menderita batu kencing tanpa sebab yang jelas.

Bentuk batu di saluran kencing dapat bervariasi, mulai dari ukuran kerikil hingga batu besar. Batu boleh tinggal di tempat mereka terbentuk atau bergerak ke bahagian lain saluran kencing.

Batu kencing atau adanya batu di saluran kencing dapat menyekat aliran air kencing, menyebabkan sakit di pinggang atau punggung bawah, dan menyebabkan masalah jangka panjang jika tidak dirawat dengan segera.

Kanak-kanak dengan batu kencing mungkin mengalami gejala seperti sakit ketika membuang air kecil, sakit tajam di bahagian belakang, pinggang, atau perut bawah, mual, muntah, atau darah di dalam air kencing. Rasa sakit itu dapat bertahan lama atau lama. Walau bagaimanapun, gejala ini mungkin tidak berlaku jika batu yang terbentuk kecil dan mudah dikeluarkan dengan air kencing.

Mengendalikan Batu Kencing pada Kanak-kanak

Batu kencing pada kanak-kanak dapat dirawat, bergantung pada ukuran batu, zat pembentuk batu, apakah batu itu menyekat saluran kencing atau tidak, atau apakah batu tersebut menyebabkan gejala yang teruk. Batu kecil biasanya dapat melewati sistem kencing tanpa rawatan.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak masih harus didorong untuk minum banyak cecair untuk membantu batu bergerak. Di samping itu, ubat penghilang rasa sakit dapat diberikan sekiranya anak merasa sakit. Untuk batu kencing yang besar dan menyekat saluran kencing, doktor boleh memberi antibiotik untuk mencegah jangkitan daripada berlanjutan. Batu juga boleh dihancurkan dengan ubat penghancur batu di saluran kencing.

Sekiranya batu di saluran kencing cukup besar untuk menyekat aliran air kencing dan menyebabkan kesakitan yang teruk, bayi anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk rawatan lanjut oleh doktor. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat batu kencing pada kanak-kanak adalah:

 • gelombang kejutan lithotripsy (Litotripsi gelombang kejutan atau SWL)

  Prosedur ini menggunakan mesin lithotriptermenghasilkan gelombang kejutan untuk memecah batu ginjal menjadi zarah-zarah yang lebih kecil agar mudah dikeluarkan melalui saluran kencing.

 • Penyingkiran batu dengan ureteroskop

  Iaitu dengan memasukkan alat yang serupa dengan selang panjang dengan hujung seperti saku (ureteroskop) ke saluran kencing, di hujung alat ini juga terdapat kamera untuk melihat keadaan di saluran kencing. Batu di saluran kencing akan dikeluarkan pada hujung beg.

 • Lithotripsy dengan ureteroskop

  Prosedur ini menggunakan sinar laser untuk menghancurkan batu menjadi kepingan yang lebih kecil. Tujuannya agar batu dapat keluar dari badan dengan mudah melalui air kencing.

 • Nefrolitotomi perkutan

  Tiub akan dimasukkan terus ke dalam ginjal melalui sayatan di bahagian belakang, kemudian batu dikeluarkan dengan alat nefroskop.

Sebilangan besar kanak-kanak dengan batu kencing sembuh tanpa komplikasi jangka panjang. Tetapi, alangkah baiknya jika batu kencing pada anak dapat dicegah. Salah satu cara mudah untuk melakukannya adalah dengan minum air secukupnya setiap hari. Tabiat ini akan membantu mencairkan air kencing dan mencegah pemendapan bahan buangan yang dikeluarkan oleh buah pinggang.