Keluarga

Kehamilan Membuat Anda enggan melakukan hubungan seks? Inilah Cara Mengatasinya

Corak hubungan seks suami dan isteri memang boleh berubah dari masa ke masa, terutamanya semasa kehamilan. Pada masa ini, bahkan ada pasangan yang merasa enggan melakukan hubungan seks. Untuk mengatasi ini, ayuh, lihat petua dalam artikel ini.

Salah satu sebab umum yang membuat wanita hamil enggan melakukan hubungan seks adalah perubahan hormon. Hormon estrogen dan progesteron yang naik turun pada wanita hamil boleh menyebabkan keletihan, payudara sensitif, dan mual, sehingga seks tidak terasa selesa.

Sementara itu, dari sudut pandang suami, alasan mengapa dia enggan melakukan hubungan seks ketika isterinya hamil biasanya disebabkan oleh perasaan bimbang yang boleh membahayakan bayi, sehingga mereka memilih untuk menahan diri.

Adakah selamat melakukan hubungan seks semasa hamil?

Sebenarnya, kehamilan bukanlah penghalang bagi pasangan untuk terus melakukan hubungan seks. Secara amnya, hubungan seksual tidak akan membahayakan kesihatan janin, Macam mana boleh jadi, selagi ia dilakukan dengan cara yang selamat.

Jadi, mitos mengenai seks yang menyebabkan keguguran tidak benar. Perlu difahami bahawa bayi di dalam perut dilindungi oleh cairan ketuban dan rahim yang kuat.

Namun, dalam keadaan tertentu, ada alasan yang membuat Ibu dan Bapa harus menahan diri untuk tidak melakukan hubungan seks terlebih dahulu, misalnya jika terdapat pendarahan semasa kehamilan, posisi plasenta yang tidak normal, seperti plasenta pra, melalui, atau jika ada riwayat keguguran. Perkara-perkara ini dapat diketahui dari pemeriksaan doktor.

Petua apakaian Hubungan Suami dan Isteri Tetap Hangat Semasa Kehamilan

Seorang pakar seks berpendapat bahawa pasangan yang tidak mencari kemesraan semasa kehamilan berisiko berpisah setelah bayi dilahirkan. Untuk mengelakkannya, ada beberapa cara yang dapat dilakukan oleh Ibu dan Ayah bersama, iaitu:

1. Komunikasi

Salah satu masalah mengapa pasangan enggan melakukan hubungan seks semasa hamil adalah kurangnya komunikasi terbuka antara pasangan. Oleh itu, cubalah saling menyampaikan keprihatinan dan keinginan masing-masing mengenai hubungan seks semasa mengandung.

2. Cuba posisi seks yang selesa

Ibu dan Ayah boleh mencuba posisi seksual semasa kehamilan yang selesa, terutama untuk anda. Sekiranya kedudukan wanita di bawah ini tidak selesa, Ibu dan Ayah boleh mencuba posisi seks lain, seperti wanita di atas atau di sisi.

3. Sentuh satu sama lain

Kemesraan tidak selalu dibina hanya dengan hubungan seksual. Ibu dan Ayah boleh mencuba cara lain, seperti mengurut antara satu sama lain, seks oral, memeluk, mencium, atau hanya melakukan cakap bantal.

4. Pbanyak masa rehat

Wanita hamil mudah letih kerana mengalami banyak perubahan, baik perubahan hormon dan fizikal. Untuk mengurangkan keletihan ini, pastikan anda tidur sekurang-kurangnya 8 jam.

5. Habiskan cuti bersama

Rancang babymoon atau percutian bersama suami dan bayi dalam kandungan juga boleh dicuba, kamu tahu. Selain dapat meningkatkan keakraban, dorongan seks Ibu dan Ayah dapat muncul ketika bercuti.

6. Ikuti penampilan

Untuk memastikan suasananya tetap hangat, cubalah untuk selalu tampil menarik, Bun. Dengan kelihatan cantik dan menarik, anda juga akan merasa lebih selesa dan yakin. Bagi Ayah, sering memuji Ibu sehingga dia yakin. Banyak, kamu tahu, isteri yang berasa malu kerana perubahan fizikalnya.

Melakukan hubungan seks ketika hamil bukanlah sesuatu yang harus dielakkan. Namun, jika terdapat perubahan dalam kehidupan seks Ibu dan Ayah sejak kehamilan, anda boleh mencuba cara di atas untuk meneruskannya.

Dengan mengikuti petua yang dinyatakan di atas, anda tidak perlu risau lagi tentang perubahan bentuk badan yang anda alami semasa hamil. Begitu juga dengan Ayah, jangan berfikir negatif tentang Ibu lagi, sehingga hubungan anda tetap romantis sehingga tiba masanya untuk bayi dilahirkan.

Agar Ibu dan Ayah lebih tenang melakukan hubungan seks semasa mengandung, tidak ada salahnya berjumpa dengan pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat mengenai keselamatan seks mengikut keadaan kehamilan anda.