Keluarga

Kaedah Berkesan untuk Menenangkan Bayi Yang Menangis

Adalah normal bagi bayi untuk menangis. Namun, bayi kadang-kadang menangis cukup lama sehingga membuatkan ibu bapa mereka risau. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara untuk menenangkan bayi yang menangis yang dapat dilakukan oleh Ibu dan Ayah. Ayuh, lihat penjelasannya!

Terdapat banyak sebab mengapa bayi menangis, misalnya kerana lapar, letih, lampinnya basah, sejuk atau panas, bosan, atau kerana mereka sakit. Namun, salah satu sebab mengapa bayi menangis lebih kerap adalah kerana mereka tidak terbiasa tinggal di luar rahim ibu.

Oleh itu, salah satu cara untuk membuatnya merasa tenang adalah dengan mewujudkan suasana yang selesa untuk bayi, yang membuatnya merasa seperti berada dalam kandungan.

Beberapa Cara Menenangkan Bayi Yang Menangis

Terdapat beberapa cara untuk menenangkan bayi yang boleh dilakukan oleh ibu bapa agar bayi lebih tenang dan kurang rewel, iaitu:

Bayi yang membengkak

Caranya adalah dengan meletakkan swaddle atau selimut di badan bayi, kemudian lipat perlahan sehingga dia merasa selesa. Namun, pembalakan bayi yang baru lahir perlu dilakukan dengan teknik yang betul agar bayi tidak merasa sakit.

Elakkan kebiasaan memeluk bayi dengan terlalu ketat kerana boleh membuatnya merasa tidak selesa dan mengganggu pertumbuhan tulang tubuhnya, seperti pelvis.

Ia juga harus diingat bahawa pembengkakan bayi harus dihentikan ketika dia mencapai usia 2 bulan. Ini kerana pada usia itu, bayi mulai belajar untuk berguling sehingga mereka mungkin merasa kurang selesa bergerak ketika dibalut. Di samping itu, bayi juga berisiko tercekik ketika menggulung.

Condongkan bayi

Salah satu kaedah termudah untuk menenangkan bayi adalah dengan meletakkan bayi di sebelahnya. Kedudukan badan ini menyerupai kedudukan bayi ketika dia masih dalam kandungan. Oleh itu, semasa anak kecil anda menangis, Ibu dan Ayah boleh mencondongkan kedudukannya agar dia merasa lebih tenang dan selesa.

Namun, Ibu dan Bapa tidak boleh membiarkannya berada dalam kedudukan itu sendirian, terutama jika Si Kecil tertidur. Ketika tangisan mulai reda dan dia kelihatan seperti sedang tidur, baringkan dia di punggungnya.

Suara berbisik

Bisikan desisnyassshhhh ' perlahan dan lembut pada bayi juga dapat membuatnya merasa tenang. Suara itu mirip dengan suara darah yang mengalir di sekitar rahim ketika bayi masih dalam kandungan, sehingga dapat membuatnya merasa nyaman seperti di dalam rahim.

Bukan hanya suara berbisik, Ibu atau Ayah juga dapat menenangkan tangisan anak kecil anda dengan suara menenangkan yang lain, seperti suara rakaman degupan jantung atau bunyi putih yang kini banyak terdapat di platform muzik digital. Sekiranya anda menginginkannya lebih mudah, Ibu atau Ayah boleh menggunakan suara air mengalir.

Cara Lain untuk Menenangkan Bayi Yang Menangis

Secara amnya, bayi akan berhenti menangis dan menjadi lebih tenang ketika merasa selesa seperti ketika berada di dalam kandungan. Namun, jika beberapa cara di atas tidak berfungsi untuk membuat si kecil merasa tenang, Ibu atau Ayah boleh mencuba cara lain untuk menenangkan bayi:

  • Bawa, kemudian goyang si kecil perlahan-lahan atau gunakan buaian bayi khas.
  • Berikan pacifier atau susu ibu secara langsung dari payudara ibu.
  • Tanggalkan pelindung dan pakaian, kemudian berikan urutan lembut kepada si kecil.
  • Mandi anak kecil anda dengan air suam.

Pada hakikatnya, Ibu dan Ayah mesti terlebih dahulu menentukan apa yang membuat Si Kecil tidak selesa. Adakah dia lapar? Adakah lampin basah? Atau adakah dia mengantuk?

Sekiranya penyebab yang membuat anak anda tidak selesa diketahui, tetapi cara untuk menenangkan bayi di atas tidak berkesan dalam membuat si kecil anda tenang, anda harus berjumpa doktor kanak-kanak dengan segera. Terutama jika dia menangis selama 3 jam atau lebih sehari, mengalami sawan, kulitnya menjadi biru, bintik-bintik muncul, atau pucat.

Bawalah juga ke doktor jika tangisannya disertai demam, sesak nafas, mengi, atau keengganan untuk menyusui. Ini mungkin merupakan tanda bahawa si kecil anda sakit.