Kehidupan yang sihat

Kenali Manfaat dan Risiko Berlari Jarak Jauh

Kesedaran tentang pentingnya menjaga kesihatan menjadikan perjalanan jarak jauh lebih popular bagi orang bandar. Namun, perlu juga diperhatikan bahawa selain membawa faedah, ada risiko kesihatan yang mengintai pelari jarak jauh. Salah satunya adalah risiko cedera.

Seperti menjalankan maraton, sebelum berlari jarak jauh, anda perlu bersiap untuk kesihatan fizikal dan mental. Persiapan fizikal, disiplin yang tinggi, dan komitmen yang kuat diperlukan agar faedah berlari jarak jauh dapat diperoleh dan kesan negatif dapat dielakkan.

Faedah Berlari Jarak Jauh

Terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh dari larian jarak jauh. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Meningkatkan kekuatan otot

Salah satu kelebihan larian jarak jauh yang dapat diperoleh adalah peningkatan kekuatan otot. Ini kerana larian jarak jauh dapat meningkatkan jumlah dan ukuran mitokondria, yang merupakan pusat kekuatan otot badan.

2. Membakar lemak badan

Berlari jarak jauh dapat melatih tubuh anda untuk menggunakan lemak sebagai sumber tenaga alternatif selain karbohidrat. Sebab ini adalah salah satu tarikan larian jarak jauh, terutama bagi orang yang ingin menurunkan berat badan.

3. Mempunyai badan yang lebih sihat

Bersenam secara teratur dan kebiasaan berlari jarak jauh dapat menjadikan tubuh lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit, seperti penyakit jantung dan diabetes.

4. Meredakan tekanan

Selain memberi manfaat kepada kesihatan fizikal, lari jarak jauh juga bermanfaat untuk kesihatan mental. Ini kerana aktiviti fizikal yang dijalankan semasa berlari dapat membantu melepaskan endorfin, yang merupakan hormon yang berperanan melawan tekanan. Perubahan dalam suasana dan pemandangan yang dilalui ketika berlari akan membuat minda kembali jernih dan tekanan akan berkurang.

Supaya manfaat larian jarak jauh dapat dirasakan, pastikan kesihatan fizikal dan mental anda terjaga dengan baik. Di samping itu, makan pengambilan berkhasiat sebelum berjalan jarak jauh. Jangan lupa minum air secukupnya agar badan anda sentiasa terhidrasi dengan baik.

Memandangkan Risiko Berlari Jarak Jauh

Selain membawa faedah, terdapat pelbagai risiko yang perlu diketahui oleh pelari jarak jauh, termasuk:

Menyebabkan kecederaan

Pelari jarak jauh umumnya lebih berisiko mengalami kecederaan, terutamanya kecederaan lutut dan patah kaki. Untuk meminimumkan risiko ini, pelari disarankan melakukan beberapa latihan dan memanaskan badan sebelum melakukan aktiviti lari jarak jauh.

Meningkatkan risiko serangan jantung

Walaupun dapat menjadikan tubuh lebih sihat, larian jarak jauh juga dapat meningkatkan risiko serangan jantung. Ini mungkin berkaitan dengan beban kerja jantung yang meningkat atau lebih berat semasa perjalanan jarak jauh.

Memendekkan usia

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pelari jarak jauh cenderung mempunyai jangka hayat yang lebih pendek daripada pelari jarak jauh atau jarak tengah. Walau bagaimanapun, kajian ini belum dapat menjelaskan sebab-sebabnya secara terperinci.

Sebagai tindak balas kepada ini, para penyelidik mengesyorkan untuk mengelakkan senaman yang berat selama lebih dari satu jam tanpa henti. Cuba juga berjoging dengan tempo perlahan hingga sederhana, kira-kira 2-3 jam seminggu.

Untuk mendapatkan faedah berlari jarak jauh dan mengelakkan risikonya, disarankan untuk melakukan siri latihan persediaan dan pemanasan sebelum berlari. Mulakan larian jarak jauh dengan berlari perlahan sambil meningkatkan kelajuan dan jarak tempuh anda.

Di samping itu, lakukan juga latihan selang untuk meningkatkan kelajuan berjalan. Latihan selang dilakukan dengan menggabungkan latihan intensiti tinggi dan latihan intensiti rendah secara bergantian. Dengan kata lain, berlari diselingi dengan larian perlahan.

Jangan berlari jarak jauh dengan cuai dan elakkan memaksa diri untuk berlari jauh jika keadaan badan anda tidak mengizinkannya. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sebelum memulakan jarak jauh untuk mengurangkan risiko.