Keluarga

Senarai Makanan Bayi 7 Bulan yang Disyorkan

Ketika memasuki usia 7 bulan, kemampuan bayi akan terus meningkat, termasuk kemampuan mencerna makanan. Oleh itu, Makanan bayi 7 bulan juga mesti disesuaikan, untuk menyokong pertumbuhan bayi yang optimum.

Secara amnya, makanan bayi berusia 7 bulan dapat diberikan dalam bentuk yang lebih padat. Sebilangan ibu bapa menambahkan susu ibu (ASI) sekitar 700-950 ml. Sebilangan besar susu adalah jumlah terkumpul yang diberikan dalam masa 24 jam. Terdapat juga ibu bapa yang telah memperkenalkan susu formula kepada bayi mereka yang berusia 7 bulan.

Panduan Makanan untuk Bayi 7 Bulan

Makanan yang diberikan kepada bayi berusia 7 bulan harus memenuhi kandungan nutrisi harian, sesuai dengan keperluan si kecil. Ini perlu dilakukan memandangkan bayi berusia 7 bulan telah memasuki tahap mengembangkan keperibadian dan aktiviti unik yang dijalankan secara bebas.

Bayi berusia 7 bulan mula belajar bagaimana mengawal persekitarannya. Di samping itu, bayi berusia 7 bulan juga akan mengalami perkembangan kreativiti, pergerakan dan rasa ingin tahu yang ketara. Dalam keadaan ini, ibu bapa mesti dapat memastikan bahawa semua tindakan bayi tidak membahayakan keselamatan mereka sendiri.

Di samping itu, makanan untuk bayi berusia 7 bulan juga harus menyokong pertumbuhan gigi mereka. Biasanya, gigi pertama pada bayi akan tumbuh ketika memasuki usia 5-7 bulan. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau sekiranya pada usia 7 bulan anak kecil anda belum mempunyai gigi. Kerana setiap individu mempunyai perkembangan yang berbeza.

Senarai Makanan Bayi 7 Bulan

Lalu, apa jenis makanan untuk bayi berusia 7 bulan yang harus diberikan kepada bayi? Sebahagian daripadanya, terdapat di bawah:

 • Kacang polong

  Kacang polong termasuk dalam kumpulan sayur-sayuran super kerana kaya dengan vitamin A, vitamin B, vitamin C, dan asid folik.

 • keledek manis

  Ubi jalar adalah sumber vitamin C, vitamin E, dan beta-karoten. Ubi jalar boleh diberikan kepada bayi sebagai ganti kentang.

 • Plum

  Plum baik untuk memberi bayi tenaga segera, serat semula jadi dan zat besi. Plum adalah julap semula jadi sehingga boleh menjadi penyelesaian yang boleh dipercayai ketika bayi mengalami sembelit.

 • Gandum

  Gandum dapat membantu menstabilkan gula darah dan memberikan tenaga untuk jangka masa yang panjang, kaya dengan serat larut air, dapat melindungi permukaan usus dan menjaga saluran pencernaan yang sihat.

 • Daging ayam

  Daging ayam kaya dengan protein dan vitamin B12 yang tidak terdapat dalam sumber makanan tumbuhan. Ayam juga mengandungi banyak lemak yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan bayi.

 • Daging lembu

  Daging lembu memberikan zat besi terbaik dan mudah diserap oleh badan. Lebih-lebih lagi, bayi memerlukan banyak zat besi untuk menyokong pertumbuhannya.

 • Daging domba

  Daging domba kaya dengan vitamin B, zink, dan zat besi, menjadikannya sesuai untuk diberikan kepada bayi yang baru lahir.

 • Ikan

  Salah satu kelebihan ikan, terutama ikan laut, adalah dapat menjadi sumber makanan yang rendah lemak, tetapi kaya dengan protein.

Memilih makanan bayi 7 bulan yang tepat akan membantu pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Walaupun pelbagai makanan di atas disyorkan, tetapi jika anak anda mempunyai sejarah alahan terhadap makanan ini atau makanan serupa, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan pakar pediatrik anda sebelum memberikannya.