Kesihatan

Elakkan 4 Diet Melampau Ini

Memiliki badan langsing selalunya menjadi idaman wanita. Walau bagaimanapun, Jangan biarkan langkah yang salah dengan mengamalkan pelbagai diet ekstrim yang sebenarnya berisiko mengganggu kesihatan anda.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk membuang lebihan lemak dalam badan dan mendapatkan badan yang kurus adalah dengan menjaga diet atau diet. Terdapat banyak jenis diet yang boleh dilakukan, seperti diet mayo, diet keto, diet paleo, dan lain-lain. Tetapi jangan sembarangan memilih jenis diet. Kerana, diet yang salah sebenarnya akan menyebabkan kesan buruk terhadap keadaan kesihatan anda.

Diet Melampau untuk Dielakkan

Supaya diet anda selamat dan tidak menimbulkan masalah kesihatan pada masa akan datang, anda harus mengelakkan jenis diet yang melampau berikut:

Diet cacing pita

Diet ini agak melampau kerana ia dilakukan dengan menelan telur cacing pita. Kemudian cacing pita dibiarkan menetas dan membesar untuk memakan makanan di usus tuan rumah. Setelah menurunkan berat badan, cacing pita dapat disingkirkan dengan penyahbauan.

Diet ini harus dielakkan kerana telur cacing pita dapat bergerak ke bahagian tubuh yang lain, menyebabkan masalah yang boleh mengancam nyawa. Contohnya, jika cacing pita memasuki otak, anda boleh mengalami sakit kepala, kekeliruan, sawan, dan juga kematian.

Diet sup kubis

Orang yang mengikuti diet sup kubis percaya bahawa mereka dapat menurunkan berat badan sekitar 4.5 kg dengan memakan sup kubis untuk sarapan, makan siang dan makan malam selama seminggu. Sup kubis dimakan setiap hari dengan sayur-sayuran dan buah-buahan tertentu, 4-8 gelas air dan multivitamin.

Diet sup kubis dapat menurunkan berat badan dengan cepat, tetapi tidak sihat dan berbahaya. Tidak ada pakar kesihatan yang menyokong diet ekstrem ini. Sekiranya anda melakukannya, anda tidak semestinya akan menurunkan berat badan. Apa yang berlaku ialah anda akan berasa sangat lapar.

Diet 500 kalori

Seperti namanya, diet ekstrem ini hanya membenarkan penganutnya makan sebanyak 500 kalori sehari. Kaedah ini agak melampau kerana memerlukan anda mengurangkan jumlah makanan yang anda makan setiap hari.

Diet ekstrim seperti ini biasanya ditujukan kepada mereka yang sangat gemuk dan tidak dapat menurunkan berat badan setelah mencuba pelbagai jenis diet. Namun, diet yang melampau ini memerlukan pengawasan perubatan kerana risiko menyebabkan tubuh kekurangan vitamin dan mineral.

Diet pembersih atau diet detoks lemon

Jenis diet ekstrim ini dilarang memakan makanan pejal atau alkohol, hanya dibenarkan mengambil tiga jenis minuman, iaitu air lemon, air garam, dan teh pencahar herba. Umumnya diet jenis ini dilakukan selama 10 hari. Tujuan diet lemon ini adalah untuk menurunkan berat badan, menyahtoksin sistem pencernaan, dan menjadikan tubuh lebih segar dan sihat.

Namun, diet yang melampau ini menjadikan tubuh kekurangan banyak nutrien penting, seperti vitamin, mineral, protein, karbohidrat, lemak, dan serat. Diet ini juga berisiko menyebabkan pening, sakit kepala, cirit-birit dan loya. Tidak ada bukti saintifik bahawa diet ini sebenarnya dapat menghilangkan toksin dari badan.

Tidak apa-apa untuk menurunkan berat badan, terutamanya untuk menjadikan badan lebih cergas. Namun, jangan biarkan keinginan ini membuat anda mengabaikan kesihatan anda sendiri, misalnya dengan menjalani diet yang melampau. Minta nasihat doktor atau pakar pemakanan anda untuk menentukan diet yang sesuai dengan keadaan badan anda. Salah satu yang boleh dicuba adalah diet semula jadi tanpa ubat-ubatan atau mencuba cara untuk kurus mengikut usia.