Kehidupan yang sihat

Ketahui Penyakit Kulit kerana Kosmetik dan Cara Mencegahnya

Produk kosmetik dan kecantikan semestinya menjadikan kulit wajah dan badan kelihatan lebih sihat dan menarik. Tetapi, jika produk yang digunakan mengandungi bahan berbahaya atau tidak sesuai untuk jenis kulit, ia boleh menyebabkan penyakit kulit kerana kosmetik.

Produk kosmetik sangat pelbagai, mulai dari syampu, sabun, deodoran, solekan, pelindung matahari, pewarna rambut, cat kuku, krim, dan serum wajah. Kosmetik yang mengandungi bahan-bahan yang menjengkelkan, seperti AHA, alkohol, wangian, paraben, atau tretinoin, boleh menyebabkan masalah atau penyakit kulit. Gejala boleh berlaku dengan serta-merta

Penyakit Kulit kerana Kosmetik

Penyakit kulit boleh berlaku apabila kulit terdedah kepada pengawet dan pewangi dalam kosmetik, seperti parabens, formaldehid, formalin, imadazolidinyl urea, isotiazolinon, metilisotiazolinon, dan kuaternium-15. Selain itu, penyakit kulit juga dapat dipicu oleh kandungan aluminium, asid salisilik, natrium lauret sulfat, dan logam, seperti merkuri dan kromium.

Berikut adalah beberapa penyakit kulit yang boleh disebabkan oleh penggunaan kosmetik:

1. Hubungi dermatitis

Kosmetik dan produk penjagaan diri yang bersentuhan langsung dengan kulit boleh menyebabkan dermatitis kontak. Dermatitis kontak itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

 • Dermatitis kontak yang merengsa

  Berlaku apabila bahan-bahan kosmetik merengsakan kulit anda. Kerengsaan kulit boleh berlaku dalam beberapa minit, hari, atau minggu setelah menggunakan kosmetik. Kulit menjadi merah, menyengat, menyengat, gatal, lepuh, atau bahkan melecet apabila tercalar.

 • Dermatitis kontak alahan

  Label 'tidak menjengkelkan', 'hipoalergenik' dan 'ujian kepekaan lulus' tidak menjamin bahawa produk ini benar-benar selamat dan tidak akan menyebabkan alergi atau kerengsaan kulit. Ini kerana pencetus alergi setiap orang berbeza.

Reaksi alergi atau kerengsaan kadang-kadang sukar dibezakan. Ada kalanya seseorang mungkin mengalami gabungan antara keduanya.

2. Urtikaria

Urtikaria atau gatal-gatal dicirikan oleh kemunculan ruam, kulit yang sakit, kesemutan, dan gatal-gatal. Gejala-gejala ini biasanya muncul beberapa minit hingga kira-kira 1 jam setelah kulit terkena kosmetik, dan dapat bertambah baik sendiri dalam masa 24 jam.

3. Anafilaksis

Anafilaksis adalah reaksi alergi yang teruk yang jarang berlaku tetapi boleh membawa maut. Penyakit ini dicirikan oleh kesukaran bernafas, pening, mual, dan muntah.

Cara Mencegah Penyakit Kulit Kerana Kosmetik

Sebilangan besar penyakit kulit yang disebabkan oleh penggunaan kosmetik secara amnya hilang setelah penggunaan kosmetik dihentikan. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kesan sampingan yang serius, lebih baik mengambil langkah berjaga-jaga dengan cara berikut:

 • Pilih produk dengan bahan kimia paling sedikit, untuk mengelakkan reaksi alahan.
 • Pilih produk wangian dan bebas alkohol.
 • Gunakan produk berasaskan air dan bukan komedogenik (jangan menyumbat liang.
 • Untuk mengurangkan risiko ketika menggunakan minyak wangi, semburkan minyak wangi pada pakaian dan bukan secara langsung pada kulit.
 • Sebelum menggunakan kosmetik, lakukan ujian dengan menggunakan sebilangan kecil produk pada kulit. Tunggu 2-3 hari, dan perhatikan reaksi pada kulit. Jangan gunakan produk jika anda melihat kemerahan, gatal-gatal, terbakar, atau bengkak pada kulit.

Sekiranya masalah kulit muncul selepas menggunakan kosmetik, gejala ini dapat diatasi dengan krim hidrokortison bebas. Tetapi elakkan menggunakannya di muka tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Di samping itu, hentikan penggunaan kosmetik dan berikan kompres sejuk dan pelembap kulit untuk membantu melegakan gejala gangguan kulit yang muncul. Sekiranya gejala penyakit kulit akibat kosmetik tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor kulit untuk mendapatkan rawatan yang betul.