Keluarga

Ketahui Risiko dan Persediaan untuk Kehamilan Tua

Kehamilan pada usia tua, iaitu ketika anda berusia lebih dari 35 tahun, memang lebih berisiko, baik untuk wanita hamil sendiri maupun janinnya. Namun, dengan persiapan, pengawasan, dan perawatan pranatal yang betul, anda masih boleh menjalani kehamilan yang sihat.

Hamil pada usia 35 tahun, baik untuk kehamilan pertama dan kehamilan berikutnya, dikelaskan sebagai kehamilan pada usia tua. Wanita yang hamil pada usia itu umumnya lebih berisiko mengalami masalah kesihatan semasa hamil. Risiko ini juga boleh berlaku pada janin.

Namun, dengan perancangan yang baik, serta perawatan yang betul semasa kehamilan dan di bawah pengawasan doktor, kehamilan usia tua masih dapat dijalani dengan selamat dan sihat.

Beberapa Risiko Mendapatkan Kehamilan Tua

Umur yang ideal bagi wanita untuk hamil adalah antara usia 20 hingga awal 30 tahun. Ketika memasuki usia 35 tahun, kadar kesuburan wanita secara amnya menurun, sehingga mempengaruhi jumlah dan kualiti telur yang dihasilkan.

Perubahan hormon juga dapat mempengaruhi kesuburan atau ovulasi dan meningkatkan risiko penyakit tertentu, seperti endometriosis, yang dapat mempengaruhi kesuburan.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa risiko yang dapat dialami oleh wanita yang hamil pada usia tua, termasuk:

Gangguan genetik pada bayi

Berbagai kajian menunjukkan bahawa wanita hamil berusia 35 tahun atau lebih berisiko melahirkan bayi dengan keadaan kongenital atau gangguan genetik, seperti sindrom Down, penyakit jantung kongenital, polydactyly, dan bibir sumbing.

Risiko keguguran

Wanita yang hamil pada usia 35 tahun atau lebih tua juga diketahui lebih cenderung kepada keguguran. Beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita yang hamil pada usia yang lebih tua adalah 20-35% lebih mungkin mengalami keguguran, jika dibandingkan dengan wanita yang hamil pada usia yang lebih muda.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kelainan genetik pada janin, keadaan kesihatan ibu yang buruk, atau riwayat keguguran sebelumnya.

Risiko melahirkan sebelum waktunya

Wanita yang hamil pada usia yang lebih tua lebih berisiko melahirkan bayi pramatang atau dilahirkan dengan berat lahir rendah. Ini boleh menyebabkan bayi mengalami pelbagai masalah kesihatan, mulai dari masalah pernafasan, sistem imun yang lemah, hingga pertumbuhan dan perkembangan yang terbantut.

Komplikasi kehamilan

Wanita yang menjalani kehamilan pada usia 30-40 tahun terdedah kepada pelbagai komplikasi kehamilan, seperti diabetes kehamilan dan preeklamsia. Risiko ini akan meningkat sekiranya anda pernah mengalami keadaan serupa pada kehamilan sebelumnya.

Proses melahirkan melalui pembedahan caesar

Wanita yang lebih tua semasa hamil juga lebih mudah mengalami masalah semasa bersalin, jadi pembedahan caesar diperlukan. Selain itu, riwayat pembedahan caesar sebelumnya juga dapat menjadikan wanita yang hamil pada usia tua perlu melahirkan dengan kaedah yang sama.

Petua untuk Mengandung Kehamilan yang Sihat di Usia Tua

Walaupun hamil pada usia yang lebih tua lebih berisiko, anda masih boleh menjalani kehamilan yang selamat dan sihat. Oleh itu, terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba lakukan semasa mengandung pada usia tua:

1. Periksa kandungan secara berkala

Semasa mengandung, disarankan agar anda memeriksa keadaan rahim dengan kerap. Pemeriksaan ini penting agar doktor dapat memantau keadaan kesihatan anda dan pertumbuhan dan perkembangan janin.

2. Ambil makanan tambahan untuk wanita hamil

Anda juga perlu memenuhi pengambilan nutrien semasa mengandung dengan memakan makanan berkhasiat. Untuk memastikan pengambilan nutrien yang mencukupi semasa mengandung, anda juga perlu mengambil makanan tambahan kehamilan yang mengandungi pelbagai nutrien penting, seperti asid folik, zat besi, dan pelbagai vitamin dan mineral.

Asid folik memainkan peranan penting dalam mencegah kecacatan tiub saraf pada janin, sementara zat besi dapat mencegah anemia semasa kehamilan. Anda boleh berjumpa doktor untuk menentukan dos makanan tambahan yang perlu dimakan semasa mengandung.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal semasa hamil

Penting untuk selalu mengekalkan kenaikan berat badan yang ideal semasa kehamilan. Bagi wanita yang sudah mempunyai berat badan yang ideal, kenaikan berat badan yang sihat semasa hamil adalah sekitar 11-15 kg.

Sementara itu, bagi wanita yang mempunyai berat badan berlebihan, kenaikan berat badan yang ideal adalah sekitar 6-11 kg.

Mengekalkan kenaikan berat badan yang stabil semasa kehamilan dapat menyokong pertumbuhan janin dan mengurangkan risiko masalah kesihatan semasa kehamilan dan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya.

4. Elakkan tabiat yang membahayakan janin

Elakkan pelbagai tabiat buruk semasa kehamilan, seperti merokok dan minum alkohol dan minuman berkafein yang berlebihan untuk mengurangkan risiko gangguan pada janin.

Di samping itu, dengan mengelakkan tabiat ini, anda juga dapat dicegah dari komplikasi kehamilan, seperti preeklamsia.

5. Pengesanan keabnormalan kromosom pada janin

Untuk mengesan kelainan kromosom pada janin lebih awal, anda boleh berjumpa doktor. Doktor boleh melakukan pemeriksaan kebidanan yang meliputi pemeriksaan ultrasound, amniosentesis atau cairan amniotik, atau pemeriksaan darah janin melalui plasenta.

Ujian ini bertujuan untuk mengesan kemungkinan gangguan pada janin sehingga rawatan dapat dijalankan dengan cepat dan tepat.

Dengan memahami pelbagai risiko yang mungkin berlaku ketika hamil pada usia tua atau 35 tahun ke atas, anda boleh mempertimbangkan semula untuk hamil pada usia tersebut.

Sekiranya anda telah memutuskan untuk hamil lagi, anda dapat mempersiapkan kehamilan dengan baik agar risiko masalah kesihatan bagi diri anda dan janin dapat dikurangkan.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor apabila anda akan hamil pada usia tua atau sedang menjalani kehamilan pada usia tua, supaya doktor dapat melakukan pemeriksaan dan memantau keadaan kesihatan anda dan janin semasa hamil .