Kehidupan yang sihat

Kenali Puasa Berselang Diklaim Menurunkan Berat Badan

Puasa berselang-seli popular sebagai cara untuk menurunkan berat badan. Seperti apa puasa berselang? Dan adakah puasa jenis ini benar-benar sihat?

Puasa berselang adalah puasa yang dilakukan dengan makan seperti biasa selama beberapa hari dalam seminggu, dan berpuasa pada hari-hari lain. Puasa dapat dilakukan dengan tidak makan sama sekali untuk jangka waktu tertentu, atau hanya mengurangkan kalori yang masuk.

Kaedah Puasa Berselang

Terdapat pelbagai kaedah untuk dipilih untuk puasa ini, tetapi tiga kaedah puasa yang berselang adalah:

Kaedah 16/8 atau protokol Leangains

Jangan makan selama 16 jam sehari. Contohnya, jika anda memilih untuk makan pada pukul 4 pagi, anda hanya boleh makan lagi pada pukul 8 malam.

makan-berhenti-makan

Puasa 24 jam sehari, biasanya dua kali seminggu. Oleh itu, jika anda makan pada pukul 7 pagi, maka anda hanya boleh makan lagi pada keesokan harinya, pada jam 7 pagi juga.

Diet 5-2

Pada dua hari tidak berturut-turut dalam 1 minggu, anda hanya boleh makan tidak lebih dari 500-600 kalori sehari. Semasa 5 hari yang lain, anda boleh makan seperti biasa.

Di antara tiga kaedah di atas, banyak orang lebih suka kaedah 16/8 kerana dianggap paling mudah dilakukan dan boleh dipercayai dalam jangka masa panjang.

Tuntut Bahagian Positif Puasa Berselang

Menurut beberapa kajian, diketahui bahawa teknik berpuasa ini terbukti dapat menurunkan berat badan dan mengurangkan radang pada tubuh setelah beberapa minggu. Namun, tidak jelas sama ada penurunan ini akan bertahan lama atau tidak.

Berikut adalah beberapa faedah lain yang dituntut dari puasa berselang:

1. Menguatkan daya tahan

Puasa secara umum menjadikan sel-sel dalam badan berada dalam keadaan tekanan ringan. Tekanan dipercayai baik kerana menguatkan kemampuan sel untuk melawan beberapa penyakit dengan membina daya tahan tubuh.

2. Meningkatkan metabolisme badan

Puasa juga menjadikan kadar hormon pertumbuhan meningkat, menurunkan kadar insulin dan kadar gula dalam darah. Dengan kata lain, puasa yang berselang-seli sedikit dapat meningkatkan metabolisme tubuh, kerana tubuh mengambil lebih sedikit kalori.

3. Otak yang sihat

Satu kajian menyatakan bahawa kaedah meningkatkan metabolisme, seperti puasa, akan membantu meningkatkan hormon otak dan mengurangkan keradangan di dalam badan. Kesan ini dianggap merangsang perkembangan sel saraf baru dan membantu mencegah kerosakan otak.

Harus diingat, tuntutan faedah puasa berselang di atas masih perlu dikaji lebih lanjut. Walaupun kekurangan puasa berselang adalah kemungkinan seseorang memakan terlalu banyak kalori kerana mereka merasa kurang makan pada hari puasa. Selain itu, berpuasa sekejap juga tidak mudah dilakukan, kerana anda harus menahan lapar untuk waktu yang lama.

Panduan untuk Puasa Berselang

Walaupun terdapat banyak tuntutan positif, puasa ini perlu dilakukan dengan betul untuk menghasilkan faedah maksimum. Berikut adalah panduan:

  • Bersikap selektif dalam memilih makanan. Elakkan makanan yang terlalu manis, berlemak, atau makanan ringan yang mengandungi kalori berlebihan. Sebaiknya makan makanan sihat yang seimbang dari segi pemakanan.
  • Minum secukupnya pada hari puasa untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Untuk mengekalkan jisim otot semasa berpuasa, pada hari-hari yang tidak berpuasa, anda harus terus melakukan sukan mengepam jantung, seperti berbasikal atau berenang.

Namun, jika anda mempunyai masalah kesihatan, seperti diabetes atau masalah perut, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mencuba puasa seperti ini. Di samping itu, puasa berselang-seli tidak digalakkan untuk wanita hamil, anak-anak dan remaja, orang-orang yang mengambil ubat-ubatan tertentu, dan orang-orang dengan gangguan makan.

Sekiranya keadaan kesihatan anda prihatin dan ingin tahu mengenai kaedah berpuasa sekejap ini, anda boleh mencubanya. Tetapi ingat, jika anda merasa lemah atau jatuh sakit setelah menjalani puasa yang berselang, segera hentikan puasa anda dan berjumpa doktor.