Keluarga

Urut Perineal Berguna Melancarkan Proses Melahirkan

Mlakukan urutan perineum secara berkala pada trimester terakhir kehamilan sehingga tiba masanya untuk melahirkan boleh membuat otot saluran kelahiran ibu hamil menjadi lebih fleksibel. Oleh itu, risiko berlaku merobek saluran kelahiran semasa bersalin juga akan lebih rendah.

Seperti namanya, urut perineum adalah urut yang dilakukan pada perineum, yang merupakan kawasan antara vagina dan dubur. Urut perineum dapat membantu otot perineum dan saluran kelahiran menjadi lebih anjal dan kuat, jadi terdapat risiko yang lebih rendah untuk merobek saluran kelahiran semasa bersalin.

Untuk melakukannya di rumah, wanita hamil boleh mengurut perineum mereka sendiri atau meminta suami mereka melakukannya. Sekiranya perlu, wanita hamil juga boleh meminta pertolongan dari bidan untuk melakukan urutan perineum.

Selamat dan Bermanfaat untuk Kehamilan yang Sihat

Urut perineal dianjurkan untuk dimulakan ketika usia kehamilan mendekati masa kelahiran yang diramalkan, iaitu sekitar 3-4 minggu sebelum melahirkan. Menurut penyelidikan, wanita hamil yang kerap mengurut perineum mereka cenderung memerlukan episiotomi semasa bersalin dan mempunyai risiko terkurangnya air mata perineum.

Urut perineal dianggap selamat untuk kehamilan yang sihat atau berisiko rendah. Namun, itu tidak bermakna semua wanita hamil boleh menjalani dan melakukan urutan perineum. Urutan ini tidak digalakkan untuk wanita hamil yang mengalami pendarahan faraj, herpes di organ intim, atau mengalami luka pada vagina dan perineum.

Ketidakselesaan dan kesakitan mungkin dirasakan pada kali pertama anda melakukan urutan perineum. Namun, lama-kelamaan rasa tidak selesa akan berkurang jika urutan perineum dilakukan secara berkala setiap hari selama beberapa minggu sehingga melahirkan.

Cara melakukan urutan perineum

Urut perineum tidak memerlukan alat khas dan senang dilakukan. Wanita hamil hanya perlu meluangkan masa sekitar 5 minit setiap hari untuk melakukan urutan perineum. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Sebelum wanita hamil mula melakukan urutan, basuh tangan mereka terlebih dahulu. Pastikan juga kuku wanita hamil telah dipotong dan tidak terlalu panjang agar tidak mencederakan perineum ketika diurut.
  • Pilih kedudukan yang paling selesa. Wanita hamil boleh melakukan urutan perineum dalam keadaan duduk, berbaring, atau berdiri dengan meletakkan sebelah kaki di atas kerusi. Semasa mengurut perineum, wanita hamil juga dapat menambahkan kompres hangat untuk membantu mengendurkan otot perineum.
  • Gosokkan jari anda dengan minyak yang lembut pada kulit, seperti minyak vitamin E, minyak bayi, atau minyak zaitun, kemudian letakkan ibu jari anda kira-kira 2-3 cm di dalam faraj. Sekiranya minyak urut tidak tersedia, wanita hamil boleh menggunakan pelincir kondom berasaskan air.
  • Dengan jari itu, tekan perlahan bahagian dalam faraj ke arah dubur dan sisi faraj. Pada mulanya, wanita hamil mungkin merasakan sensasi kesemutan dan sedikit kesakitan. Namun, jika anda terbiasa melakukannya, rasa sakit akan berkurang ketika urutan perineum dilakukan.
  • Lakukan pergerakan ini selama 2 minit, tetapi jika terasa sangat menyakitkan atau tidak selesa, hentikan segera.
  • Selepas itu, lakukan urutan lembut dalam bentuk U pada bahagian faraj bawah. Lakukan pergerakan ini selama 1 minit. Sekiranya anda terbiasa mengurut perineum, wanita hamil boleh melakukannya sehingga 5 minit.

Urut perineum tidak sukar dilakukan. Sekiranya wanita hamil masih keliru atau tidak memahami cara mengurut perineum dengan betul, cubalah berjumpa lebih lanjut dengan pakar sakit puan atau bidan.

Selain memberitahu cara melakukan urutan perineum yang betul, doktor juga dapat menjelaskan apa usaha yang dapat dilakukan untuk mempermudah proses kelahiran ibu hamil nanti.