Kesihatan

Kenali Risiko Berbahaya Kerana Patah tulang rusuk

Tulang rusuk patah adalah kecederaan biasa akibatnya pukulan atau hentakan ke dada, misalnya dari kejatuhan, kemalangan lalu lintas, atau sukan. Patah tulang lateral boleh membawa maut, terutamanya apabila tulang rusuk dipecah menjadi beberapa bahagian dan mencederakan organ dalaman.

Tulang rusuk terdiri daripada 12 pasang tulang rata yang melilit dada. Selain melindungi jantung dan paru-paru, tulang rusuk juga merupakan tempat untuk melekatkan otot di kawasan dada yang berperanan dalam bernafas.

Dalam kebanyakan kes, patah tulang rusuk sembuh sendiri dalam 1-2 bulan. Doktor akan memberi ubat untuk menghilangkan rasa sakit agar pesakit dapat bernafas dengan lebih baik dan lebih selesa. Ini bertujuan untuk mengelakkan komplikasi pada paru-paru, seperti jangkitan paru-paru (pneumonia) atau paru-paru yang bocor (pneumonthorax).

Apa Tanda Tulang rusuk patah?

Sekiranya anda mengalami pukulan ke dada, anda harus segera berjumpa doktor, terutamanya jika anda mengalami gejala berikut:

 • Terdapat lebam di bahagian dada yang disertai dengan rasa sakit yang tajam.
 • Kawasan lebam menyakitkan apabila disentuh.
 • Dada saya sakit ketika saya menarik nafas panjang.
 • Kesakitan semakin teruk apabila anda batuk.
 • Kesakitan semakin teruk apabila anda membuat gerakan memutar.

Sekiranya doktor mengesyaki tulang rusuk patah dan jika tulang rusuk patah disebabkan oleh objek tumpul atau kemalangan serius, doktor akan memeriksa organ dalaman dengan sinar-X dada, imbasan CT dada dan perut, atau tulang imbas.

Bahaya Mengancam Akibat Tulang rusuk patah

Sebilangan besar patah tulang rusuk hanya retak dan tulang rusuk tidak bergerak dari kedudukannya. Dalam keadaan ini, risiko komplikasi tidak tinggi.

Tetapi jika jumlah patah tulang rusuk atau jika kesan pada dada sangat keras, pesakit mempunyai risiko komplikasi serius yang lebih tinggi.

Tulang rusuk yang patah boleh mempunyai tepi tajam dan menonjol ke rongga dada atau perut. Keadaan ini berisiko membahayakan organ di rongga. Berikut adalah risiko yang boleh berlaku akibat patah tulang rusuk, berdasarkan lokasi tulang patah:

 • Tulang rusuk patah di atas dada

  Sekiranya keadaan ini berlaku, hujung tulang yang tajam dapat merobek atau menusuk saluran darah besar di rongga dada. Ini boleh menyebabkan pendarahan yang serius dan mengancam nyawa.

 • Tulang rusuk patah di bahagian tengah dada

  Sekiranya patah tulang rusuk berlaku di tulang rusuk pertengahan dada, tepi tulang yang tajam dapat menusuk dan mencederakan paru-paru. Kecederaan paru-paru boleh menyebabkan paru-paru runtuh dan berdarah ke paru-paru.

 • Tulang rusuk patah di bawah dada

  Sekiranya keadaan ini berlaku, tepi tulang yang tajam boleh mencederakan hati, ginjal, atau limpa. Kecederaan pada organ dalaman ini di rongga perut boleh menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa.

Fraktur tulang rusuk kecil sembuh sendiri dalam masa 6 minggu. Walau bagaimanapun, patah tulang rusuk boleh mengancam nyawa jika keadaannya serius, misalnya jika tulang rusuk yang patah menembusi saluran darah, paru-paru, atau organ lain di rongga dada dan perut.

Memandangkan besarnya risiko, adalah penting untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kecederaan di dada. Doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan anda. Sekiranya 3 atau lebih tulang rusuk patah, terdapat kerosakan paru-paru, atau jika ubat sakit tidak berkesan dalam menguruskan kesakitan, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, SpB, FINACS

(Pakar Bedah)