Keluarga

3 Langkah Mudah Menghilangkan Kelemumur di Kulit Kepala Bayi

Adakah kepingan putih di kulit kepala si kecil anda kelihatan seperti kelemumur? Tidak perlu risau, Ibu. Ini adalah biasa, Macam mana boleh jadi. Untuk mengatasi ini, ayuh, perhatikan langkah-langkah berikut!

Serpihan atau kerak putih di kulit kepala yang kelihatan seperti kelemumur atau penutup buaian adalah perkara biasa pada bayi, dan bukan merupakan tanda bahawa kebersihan bayi tidak dijaga. Secara amnya penutup buaian Pada kulit kepala bayi muncul dalam beberapa bulan pertama dan akan hilang dalam 6-12 bulan.

Punca Kelemumur di Kulit Kepala Bayi

Walaupun penyebabnya penutup buaian tidak dapat dipastikan, tetapi sebilangan pakar percaya bahawa ini dipengaruhi oleh hormon wanita hamil pada trimester kehamilan terakhir yang disebarkan kepada bayi. Hormon kemudian menghasilkan minyak berlebihan pada kulit kepala.

Kemungkinan lain yang membuat bayi mengalami penutup buaian adalah cendawan Malassezia dan bakteria yang tumbuh di atas minyak. Secara amnya penutup buaian tidak berjangkit. Hanya apabila keadaannya teruk, kulit kepala bayi akan terasa gatal.

Tanda atau gejala pada bayi yang menghidap penutup buaian adalah kemunculan kerak tebal di kulit kepala, terdapat sisik putih atau kuning pada kulit kepala yang berminyak atau kering, dan mungkin disertai dengan kemerahan kulit kepala.

3 Langkah Mengatasi Kelemumur pada Bayi

Sebenarnya penutup buaian tidak memerlukan rawatan khas, kerana tidak berbahaya dan boleh hilang dengan sendirinya. Lakukan 3 langkah rawatan berikut:

  • Sebelum mencuci, urut perlahan-lahan kulit kepala bayi dengan minyak bayi, minyak zaitun, atau Jeli petroleum untuk membantu kerak atau kerak terkelupas. Biarkan selama 15 minit.
  • Selepas itu, basahi kulit kepala bayi dan gosokkan lembut dengan sikat muka atau sikat gigi lembut selama beberapa minit, untuk menghilangkan kerak.
  • Basuh rambut dan kulit kepala bayi dengan syampu bayi, bilas sehingga bersih, kemudian keringkan dengan tuala. Pastikan tidak ada sisa minyak di kulit kepala, kerana boleh menyumbat liang.
  • Untuk lebih mudah mengeluarkan minyak, biarkan syampu duduk selama beberapa minit di kulit kepala anda sebelum membilasnya.

Sekiranya setelah menjalankan rawatan di atas, penutup buaian masih ada atau semakin teruk, mengembang, atau menyebabkan luka di kulit kepala, anda harus segera memeriksa si kecil anda ke doktor.

Doktor mungkin mengesyorkan menggunakan syampu kelemumur dewasa untuk membersihkan kulit kepala dan rambut bayi anda, jika syampu biasa dengan syampu bayi tidak dapat mengatasinya. Tetapi berhati-hati, pastikan syampu itu tidak masuk ke matanya.

Doktor anda mungkin menetapkan krim anti-radang jika kulit kepala bayi anda jengkel, dan ubat antijamur jika terdapat jangkitan yis. Perlu diingat, jangan sembarangan memberi ubat kepada anak kecil anda tanpa persetujuan doktor, Bun!

Tidak perlu panik apabila melihat kepala bayi mempunyai kotoran seperti kelemumur. Lakukan langkah-langkah di atas sebagai usaha mengatasinya di rumah. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh membawa anak kecil anda ke pakar pediatrik.