Keluarga

Ibu, inilah masa yang tepat untuk anak-anak mula menggosok gigi

Kebersihan mulut pada kanak-kanak mesti ditanamkan sejak usia dini. Semakin awal ibu bapa mengajarkannya, semakin mudah bagi anak-anak untuk menjadikan tabiat ini sebagai rutin. Walau bagaimanapun, apabila neraka Sekiranya kanak-kanak mula menggosok gigi?

Gigi dan gusi yang sihat berperanan dalam kesihatan bayi anda secara keseluruhan. Oleh itu, penjagaan gigi untuk kanak-kanak harus dimulakan sejak gigi pertama meletus. Tetapi ia tidak berhenti di situ, kanak-kanak juga perlu diajar untuk menggosok gigi dengan kerap agar mereka dapat menjaga kesihatan gigi dan mulut secara bebas dan sebagainya.

Bilakah Kanak-kanak Mesti Menyikat Gigi?

Membersihkan gigi kanak-kanak sebenarnya harus bermula sejak gigi pertamanya tumbuh, yang berusia 6 bulan. Namun, bagaimana membersihkannya hanya dengan mengelap gigi menggunakan sapu tangan atau tuala lembut kecil. Lalu, bilakah anda boleh mula menggosok gigi si kecil?

Pakar kesihatan pergigian sebenarnya mempunyai pandangan yang berbeza mengenai perkara ini. Sebahagian daripada mereka menunjukkan bahawa kanak-kanak mula menggosok gigi sejak 4 gigi pertama tumbuh. Walau bagaimanapun, yang lain mencadangkan penangguhan sehingga anak berusia 2-3 tahun.

Semasa menggosok gigi anak anda, pastikan berus gigi yang digunakan kecil dan khusus untuk kanak-kanak, okey?, Roti. Biasakan menggosok gigi dua kali sehari.

Semasa anak kecil anda berumur 3 tahun atau dapat memegang barang ringan, seperti pensil atau sikat gigi, anda boleh mula mengajaknya memegang berus gigi sendiri. Selepas itu, bantu dia menggosokkan sikat pada giginya perlahan. Ibu juga boleh bersilangan dengan nyanyian sehingga menggosok gigi menjadi lebih menggembirakan dan dia menyukainya sehingga dia dapat menggosok giginya sendiri.

Rutin memberus gigi anak mesti disertai oleh ibu bapa atau orang dewasa sehingga anak berusia 6 tahun. Ini kerana pada umumnya kanak-kanak di bawah usia 6 tahun tidak mempunyai koordinasi yang baik ketika menggosok gigi sendiri, jadi mereka masih memerlukan teman seperjuangan.

Setelah berumur 6 tahun, maka anak tersebut dapat dilepaskan untuk menggosok giginya sendiri. Namun, teruskan mengingatkan si kecil supaya menggosok giginya secara berkala sehingga dia menyikat gigi secara teratur tanpa diingatkan, Bun.

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh jika anak-anak terbiasa menjaga kebersihan gigi, mulai dari mencegah kerusakan gigi, penyakit gusi, hingga rongga yang cenderung dialami oleh anak-anak.

Ketahui pelbagai petua untuk menggosok gigi anak anda

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan dalam menggosok gigi si kecil menggunakan sikat gigi:

  • Pilih berus gigi dengan saiz yang kecil. Rendam berus gigi di dalam air suam selama beberapa minit sebelum menggunakannya. Sekiranya masih keras, rendam berus gigi dengan air suam lagi.
  • Sapukan ubat gigi seukuran sebiji beras di permukaan berus untuk tempoh awal tumbuh gigi. Selepas berumur 3 tahun, anda boleh menggunakan ubat gigi berukuran kacang.
  • Semasa menggosok gigi bayi anda, fokus pada tempat gigi dan gusi bertemu. Ingat, lakukan dengan lembut.
  • Mintalah anak kecil anda untuk membuang ubat gigi yang berlebihan dan buih pasta dari mulutnya. Selepas itu, minta dia bilas mulutnya dengan air bersih.
  • Biasakan menggosok gigi anak anda 2 kali sehari, selepas sarapan dan sebelum tidur.
  • Tukar berus gigi anak anda setiap 3-4 bulan dan cegah orang lain menggunakan berus gigi bayi anda.
  • Akhirnya, simpan berus gigi dalam keadaan berdiri di dalam bekas yang kering dan terbuka.

Mendapatkan anak-anak menggosok gigi dengan kerap sejak usia dini adalah sangat penting. Namun, jangan lupa. Ibu dan Ayah juga harus memberi contoh memberus anak yang baik, supaya dia dapat meniru tabiat baik ini dari Ibu dan Ayah. Selain itu, jangan lupa membawa anak anda ke doktor gigi untuk memeriksa keadaan giginya dan meminta nasihat mengenai rawatan yang betul. Dianjurkan agar pemeriksaan gigi pertama kanak-kanak bermula dari usia 2 tahun.