Keluarga

Kenali 12 Petunjuk Keluarga Sihat Menurut Kementerian Kesihatan Indonesia

Keluarga yang sihat adalah kunci pengganti bangsa yang cemerlang. Itulah sebabnya mengapa Kementerian Kesehatan Republik Indonesia telah menetapkan 12 indikator keluarga yang sihat. Adakah keluarga anda menunaikannya? Lihat artikel berikut untuk mengetahui lebih jelasnya.

Secara definisi, keluarga yang sihat adalah keluarga di mana setiap individu berada dalam keadaan makmur, baik secara fizikal dan mental, sehingga mereka dapat hidup secara normal secara sosial dan ekonomi di antara masyarakat lain. Untuk mencapainya, sudah tentu ada standard yang mesti dicapai terlebih dahulu oleh sebuah keluarga.

12 Petunjuk Keluarga Sihat Menurut Kementerian Kesihatan Indonesia

Terdapat beberapa aspek yang perlu dipertimbangkan untuk mencapai keluarga yang sihat, termasuk kesihatan ibu dan anak, keadaan penyakit berjangkit dan tidak berjangkit, persekitaran rumah dan sekitarnya, kesihatan mental, dan gaya hidup.

Kementerian Kesihatan Indonesia menguraikan aspek-aspek ini menjadi 12 petunjuk keluarga yang sihat. Inilah penjelasannya:

1. Keluarga mengambil bahagian dalam program Keluarga Berancang (KB)

Bukan hanya mengehadkan bilangan anak dalam keluarga, program keluarga merancang juga memastikan setiap anak mendapat susu ibu yang mencukupi dan keibubapaan yang optimum sehingga mereka dapat menjadi anak yang sihat dan cerdas.

Selain itu, program keluarga berencana juga dapat mengurangi risiko kematian ibu dan bayi dan mencegah kehamilan yang tidak dirancang, untuk menjaga kesejahteraan keluarga.

2. Ibu melahirkan di kemudahan kesihatan

Kemudahan kesihatan yang mencukupi akan menyokong proses kelahiran yang selamat dan mengurangkan risiko komplikasi kehamilan. Setelah melahirkan, ibu juga akan mempunyai tempat untuk memeriksa kesihatan dan bayinya secara berkala. Dengan cara ini, keselamatan dan kesihatan ibu dan anak akan terjamin.

3. Bayi mendapat imunisasi asas yang lengkap

Imunisasi kanak-kanak sangat penting untuk mencegah berlakunya penyakit berjangkit yang boleh membawa maut kepada mereka, seperti polio, campak, dan difteria. Untuk mendapatkan imunisasi wajib, anda boleh membawa anak anda ke posyandu, pusat kesihatan, atau hospital.

4. Bayi mendapat susu ibu eksklusif (ASI)

Keunggulan susu ibu (ASI) sebagai sumber pemakanan bayi tidak diragukan lagi. Susu ibu dapat melindungi bayi dari pelbagai penyakit dan menyokong perkembangan tubuh dan otak yang optimum, sehingga mereka dapat tumbuh menjadi anak yang sihat dan cerdas. Itulah sebabnya penyusuan susu ibu secara eksklusif berperanan besar dalam membentuk keluarga yang sihat.

5. Kanak-kanak mendapat pemantauan pertumbuhan

Berat bayi perlu ditimbang setiap bulan, dari kelahiran hingga usia 5 tahun. Ini penting untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan anak sentiasa baik, dan untuk mengesan lebih awal jika terdapat gangguan pada pertumbuhannya.

6. Pesakit dengan tuberkulosis paru-paru menerima rawatan mengikut piawaian

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit berjangkit yang dapat mengurangkan kualiti hidup seseorang dan keluarganya. Tuberkulosis yang tidak dirawat dengan betul berisiko menyebabkan kerosakan paru-paru yang teruk dan penularan kepada mereka yang terdekat dengannya.

Oleh itu, jika ada anggota keluarga yang mengalami gejala batuk kering, seperti batuk selama lebih dari 3 minggu, batuk darah, sesak nafas, keringat sejuk, dan penurunan berat badan yang drastik, segera bawa mereka ke doktor untuk mendapatkan rawatan.

7. Pesakit hipertensi melakukan rawatan secara berkala

Hipertensi adalah penyakit kronik yang sering diabaikan kerana sering tidak mempunyai gejala. Walaupun begitu, kesan yang berlaku akibat tekanan darah tinggi boleh membawa maut, mulai dari serangan jantung hingga strok. Ini tentunya akan mempengaruhi keadaan keluarga, terutama jika ia berlaku pada ketua keluarga.

Oleh itu, jika ada anggota keluarga yang menderita hipertensi, ingatkan dia untuk selalu mengamalkan gaya hidup yang sihat, minum ubat secara teratur sesuai dengan cadangan doktor, dan melakukan pemeriksaan rutin.

8. Orang yang mengalami gangguan mental mendapat rawatan dan tidak diabaikan

Gangguan mental bukan sahaja dapat mengurangkan kualiti hidup penghidap, tetapi juga keluarga mereka. Walau bagaimanapun, penyakit ini sebenarnya dapat disembuhkan selagi ditangani dengan betul dan seawal mungkin.

Oleh itu, jika ada ahli keluarga yang mempunyai tanda-tanda gangguan mental, seperti perubahan emosi atau tingkah laku, menemani dan memujuknya untuk segera pergi ke psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

9. Tiada ahli keluarga merokok

Kita semua tahu bahawa asap rokok mengandungi banyak bahan toksik untuk tubuh. Walaupun hanya satu orang yang merokok di dalam rumah, asap itu dapat disedut oleh ahli keluarga yang lain dan menjadikan mereka perokok pasif.

Anda perlu memahami bahawa menjadi perokok pasif sama berbahayanya dengan menjadi perokok aktif. Jadi, jika seseorang dalam keluarga anda merokok, jangan putus asa untuk memujuk dan menolong mereka berhenti. Sekiranya tidak dapat, ingatkan dia untuk merokok di luar.

10. Keluarga itu sudah menjadi anggota Insurans Kesihatan Nasional (JKN)

Dengan menjadi ahli program JKN yang dianjurkan oleh BPJS Health, semua ahli keluarga boleh mendapatkan perkhidmatan kesihatan yang sesuai dengan keperluan mereka, tanpa perlu memikirkan kos. Ia juga dapat mengatasi keadaan kewangan keluarga

11. Keluarga mempunyai akses ke air bersih

Kemudahan air bersih sangat penting untuk menjaga kesihatan keluarga dari pelbagai penyakit berjangkit. Untuk mewujudkannya, pastikan sumber air yang anda gunakan di rumah tidak dibanjiri atau tercemar dengan pelbagai kotoran dan bahan pencemar.

12. Keluarga mempunyai akses ke atau menggunakan jamban yang sihat

Memiliki akses ke jamban yang betul dan sihat juga merupakan petunjuk penting dalam mewujudkan keluarga yang sihat. Atas sebab ini, setiap ahli keluarga diminta untuk selalu membuang air besar dan buang air kecil di tandas atau tandas. Selain menjaga lingkungan bersih dan tidak berbau, langkah ini juga dapat membantu mencegah penyakit berjangkit.

Untuk mewujudkan keluarga yang sihat tidak mudah. Walau bagaimanapun, fikirkan kesan jangka panjang. Dengan memenuhi petunjuk di atas, kualiti hidup anda dan keluarga akan terjaga, bahkan untuk generasi seterusnya.

Anda harus tahu bahawa program keluarga sihat juga merupakan sebahagian daripada program puskesmas. Oleh itu, anda boleh meminta pertolongan dari doktor pusat kesihatan tempatan anda sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk memenuhi petunjuk di atas.