Kehidupan yang sihat

Penipuan Mengganggu Penampilan? Ini adalah kaedah mudah untuk menyingkirkannya

Apabila cedera, kulit secara semula jadi akan pulih dan membentuk kudis. Walaupun normal, sesetengah orang mungkin merasa tidak selesa dengan adanya kudis ini pada kulit mereka. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan parut atau parut.

Kudis biasanya terbentuk ketika luka sudah mulai kering dan akan sembuh. Kemunculan parut ini adalah normal dan menunjukkan bahawa proses penyembuhan luka berjalan lancar.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin ingin menghilangkan kudis dan parut ini sehingga mereka tidak mengganggu penampilan mereka.

Ini adalah cara menghilangkan kudis

Kudis itu sebenarnya akan hilang sendiri. Namun, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat proses pemulihan dan juga penyamaran kudis, iaitu:

1. Pastikan kulit bersisik bersih

Untuk membersihkan kulit yang berkudis, basuh dengan lembut air suam dan sabun dengan bahan ringan. Selepas itu, keringkan kudis dengan tuala bersih atau kain kasa steril.

Semasa membersihkan luka, elakkan menggunakan cairan antiseptik yang mengandung alkohol atau hidrogen peroksida kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan sakit pada luka.

2. Memohon Jeli petroleum pada kudis

Untuk menyokong pemulihan luka dan membantu menghilangkan parut atau parut, anda boleh memohon Jeli petroleum setelah luka dibersihkan dan dikeringkan. Jeli petroleum juga dapat melegakan gatal yang muncul ketika luka mulai kering.

3. Lindungi luka dengan pembalut

Setelah kudis itu bersih dan kering dan telah dilumur Jeli petroleum, tutup kudis dengan pembalut. Tujuannya adalah untuk melindungi kudis dari habuk dan kuman yang boleh menyebabkan luka menjadi lebih teruk dan menghalang proses penyembuhan. Tukar pembalut secara berkala 2 kali sehari, terutamanya apabila pembalut kotor.

4. Elakkan calar atau mengelupas

Apabila kudis mula terbentuk, biasanya akan terasa gatal. Namun, anda disarankan untuk tidak menggaru atau mengelupas kudis, menggunakan tangan atau alat apa pun. Ini kerana menggaru atau menggaru boleh menjadikan luka sukar sembuh atau bahkan dijangkiti.

5. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari

Bila kudis sudah terkelupas, sapukan pelindung matahari untuk menyembunyikan bekas luka yang muncul. Pilih pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi. Selain menyembunyikan bekas luka, menggunakan pelindung matahari juga dapat mencegah bintik-bintik kulit.

Mempercepat penyembuhan kudis atau parut juga dapat dilakukan dengan menggunakan bahan alami, seperti lidah buaya, calendula, minyak kelapa, madu, dan cuka sari apel dan lemon. Walau bagaimanapun, sebelum anda menggunakan bahan semula jadi ini, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi.

Usaha untuk pulih dari kudis juga harus disertai dengan gaya hidup yang sihat, seperti tidak merokok, membatasi minuman beralkohol, dan memakan makanan berkhasiat yang seimbang.