Kesihatan

Punca Kista Nabothi dan Cara Mengatasinya

Cyst nabothiadalah sista yang terletak di permukaan serviks (serviks). Wanita usia melahirkan anaksehingga mendekati menopaus pada usia 50-an berisiko lebih tinggi untuk mengalami sista ini. Tetapi awakibu, sista nabothitidak berberbahaya dan bukan tanda barah serviks.

Cyst nabothi Ia boleh terbentuk apabila kelenjar penghasil lendir serviks disekat oleh sel-sel kulit yang melapisi serviks. Ini kemudian mencetuskan munculnya ketulan kecil yang dipenuhi dengan cecair putih atau kuning-coklat. Benjolan ini bervariasi dalam ukuran, tetapi boleh berdiameter hingga 4 cm.

Kenali Sebab Cyst Nabothi

Terdapat 2 faktor yang paling biasa yang mencetuskan kemunculan kista nabothi, iaitu trauma fizikal dan keradangan. Inilah penjelasannya:

Trauma fizikal

Trauma fizikal yang berlaku di sekitar leher rahim dan menyebabkan kecederaan, misalnya yang berlaku kerana melahirkan anak, boleh mencetuskan pembentukan sista nabothi.

Semasa proses penutupan luka, tisu yang menutupi luka mungkin tumbuh sehingga menutup kelenjar serviks. Akibatnya, kelenjar tersumbat dan sista terbentuk nabothi.

Keradangan serviks (serviks)

Serviks yang boleh menyebabkan sista nabothi adalah penyakit lama (serviks kronik). Keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, jangkitan kelamin, atau kerengsaan dari bahan kimia dari pembersih kondom atau pelincir. Kadang kala keradangan ini tidak menimbulkan sebarang gejala.

Cara Mengatasi Kista Nabothi betul

Secara amnya, sista nabothi tidak menimbulkan sebarang gejala. Perlu diketahui juga bahawa kista ini bukanlah sesuatu yang berbahaya dan juga bukan pendahulu barah rahim.

Walau bagaimanapun, sista nabothi biasanya dijumpai sebagai benjolan yang teraba pada pemeriksaan pelvis dalam dan kadang-kadang dilihat secara tidak sengaja pada ultrasound pelvis, imbasan CT atau MRI.

Untuk mengesahkan bahawa benjolan itu benar-benar kista nabothiBiasanya, doktor akan melakukan kolposkopi. Sekiranya ia benar-benar adalah sista nabothi, mungkin tidak memerlukan rawatan apa-apa, selagi kista tidak menyusahkan dan menyakitkan.

Dalam beberapa kes, sista nabothi perlu dikeluarkan dengan pembedahan. Ini dilakukan jika ukuran kista terus tumbuh, bahkan hingga mengubah bentuk dan ukuran serviks, dan menyebabkan serviks tidak diperiksa secara normal.

Terdapat 2 jenis pembedahan untuk merawat sista nabothiiaitu eksisi atau ablasi elektrokauter.

Dalam prosedur eksisi, doktor akan menggunakan pisau bedah atau pisau untuk menghilangkan pertumbuhan sista. Semasa dalam prosedur ablasi electrocautery, doktor akan menggunakan arus elektrik yang menghasilkan tenaga haba untuk mengeluarkan cecair sista dan mengeluarkan sista nabothi.

Cyst nabothi bukan sesuatu yang berbahaya. Walau bagaimanapun, kehadirannya boleh menyebabkan kesakitan semasa pemeriksaan pelvis mendalam dan PAP smear. Sekiranya ini berlaku kepada anda, anda boleh meminta doktor anda membuang kista tersebut nabothi, supaya pemeriksaan rutin anda dapat terasa lebih selesa.

Selain itu, sista nabothi Ia juga dapat meletup dan mengeluarkan lendir dan darah yang berbau busuk. Sekiranya pendarahan, lendir, atau bau yang tidak menyenangkan tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.