Kesihatan

G-spot Wanita dan Fakta di Sebalik itu

Titik G dikenali sebagai titik paling sensitif pada tubuh wanita. Namun, keberadaan titik ini masih diperdebatkan dan lokasinya masih belum diketahui dengan pasti. Jadi, apakah fakta sebenar mengenai G-spot pada wanita?

Tempat Grafenberg atau dikenali sebagai G-spot adalah titik rangsangan pada wanita yang boleh mencetuskan orgasme semasa hubungan seksual. Bahagian tubuh wanita yang paling sensitif dianggap terletak di hujung dan di sekitar klitoris atau di sekitar dinding depan vagina.

Apakah fakta mengenai G-spot pada wanita?

Istilah G-spot pertama kali diperkenalkan pada tahun 1940-an oleh seorang penyelidik Jerman bernama Ernst Grafenberg. Dia percaya bahawa rangsangan dinding vagina depan boleh mencetuskan orgasme dan bahkan ejakulasi pada beberapa wanita.

Namun, keberadaan G-spot di dalam vagina masih diperdebatkan. Hasilnya, hasil penyelidikan yang berkaitan dengan bahagian faraj yang sensitif masih diragukan. Baiklah, untuk mengesahkan adanya G-spot, satu lagi kajian dilakukan menggunakan ultrasound (USG) pada tahun 2008.

Kajian itu menyatakan bahawa sebilangan wanita mempunyai bahagian yang sedikit lebih tebal di faraj dan saluran kencing. Sebilangan orang menafsirkannya sebagai G-spot. Malangnya, kajian ini hanya dilakukan pada sebilangan kecil wanita, sehingga hasilnya dipersoalkan.

Pada tahun 2017, penyelidik masih mencari fakta di sebalik misteri G-spot. Malangnya, tidak ada bukti objektif yang kuat dan konsisten untuk kewujudan anatomi kawasan tersebut.

Daripada mempunyai lokasi yang terpisah, ada tuduhan bahawa G-spot sebenarnya adalah bahagian dari klitoris yang tersembunyi di dalam badan. Klitoris adalah organ yang telah diketahui berukuran kacang. Walau bagaimanapun, bahagian klitoris yang jauh lebih besar tersembunyi di dalam badan.

Adakah Keseronokan Seksual Bergantung pada G-spot?

Walaupun keberadaan G-spot masih diperdebatkan, tetapi tidak sedikit lelaki dan wanita yang terobsesi dengannya. Sebenarnya, banyak wanita mendakwa bahawa mereka telah mengalami orgasme hebat dengan merangsang G-spot.

Keseronokan orgasme G-spot dikatakan berbeza dengan orgasme klitoris. Walau bagaimanapun, kedua-duanya dapat memberikan keseronokan seksual secara serentak atau dikenali sebagai orgasme campuran. Orgasme bercampur menjanjikan keseronokan seksual yang luar biasa bagi mereka yang mampu.

Namun, perlu diingat bahawa syahwat itu kompleks dan unik bagi setiap wanita. Tidak hanya melibatkan aspek fizikal, faktor psikologi juga berperanan dalam mencapai orgasme.

Oleh itu, setiap wanita dan pasangannya perlu meneroka bahagian badan masing-masing dan mencuba pelbagai teknik seks untuk mencapai orgasme.

Walaupun menjanjikan kesenangan yang luar biasa, pergantungan pada titik G untuk mencapai kepuasan seksual harus dielakkan. Ketika bersandar, anda akan selalu merasa kurang jika anda tidak mendapat rangsangan di G-spot dan kurang menikmati hubungan seksual atau mengalami kesukaran untuk mencapai keseronokan seksual.

Kedua-dua orgasme G-spot dan clitoral, kedua-duanya masih dapat merasa seronok selagi dilakukan dengan pasangan tersayang. Sekiranya anda telah mencuba pelbagai cara dan anda masih sukar untuk mencapai orgasme, jangan ragu untuk berjumpa doktor.