Kesihatan

Kenali pelbagai jenis barah tulang ini

Terdapat pelbagai jenis barah tulang yang biasa, seperti: osteosarcoma dan chondrosarcoma. Setiap jenis barah menunjukkan simptom yang berbeza pada penghidapnya. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis barah tulang, lihat tinjauan berikut.

Kanser tulang adalah subkumpulan sarkoma tisu lembut. Kanser tulang boleh tumbuh di mana-mana tulang di dalam badan, tetapi paling kerap menyerang pelvis, lengan, dan kaki. Punca, gejala, dan rawatan barah tulang boleh berbeza-beza, bergantung pada jenisnya.

Berbagai Jenis Kanser Tulang

Berikut adalah beberapa jenis barah tulang yang paling biasa:

1. Osteosarcoma

Osteosarcoma adalah salah satu jenis barah tulang yang paling biasa, terutamanya pada kanak-kanak atau remaja. Kanser tulang ini boleh tumbuh di mana sahaja, tetapi lebih kerap tumbuh di tulang panjang, seperti tulang paha, tulang shinbone, dan tulang lengan atas.

Simptom osteosarcoma dalam kalangan yang lain:

 • Bengkak atau benjolan di sekitar tulang
 • Sakit tulang atau sendi
 • Tulang patah tanpa sebab yang jelas

Osteosarcoma disangka berlaku kerana kesalahan dalam DNA atau kod genetik. Kesalahan ini menyebabkan sel yang berfungsi untuk pertumbuhan tulang membuat sel barah. Oleh itu, remaja yang mempunyai banyak sel pertumbuhan tulang ini lebih berisiko berkembang osteosarcoma.

2. Chondrosarcoma

Jenis barah tulang yang paling biasa adalah: chondrosarcoma. Biasanya, barah ini tumbuh dengan perlahan di kawasan tulang rawan di tulang paha, pelvis, dan tulang lengan atas, dan bahu. Walaupun jarang berlaku, chondrosarcoma Ia juga boleh tumbuh di otot, saraf, dan tisu lembut tangan atau kaki.

pesakit chondrosarcoma Biasanya merasakan simptom tepat di mana barah berkembang. Gejala yang boleh berlaku termasuk:

 • Terjejas pergerakan di bahagian yang terkena barah tulang
 • Kesakitan yang teruk, terutamanya pada waktu malam dan tidak hilang hanya dengan berehat
 • Benjolan besar pada tulang
 • Masalah membuang air kecil sekiranya barah di pelvis
 • Kekakuan, bengkak, sakit, atau ketidakselesaan di kawasan yang terjejas

Chondrosarcoma Ia boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi umumnya dialami oleh orang berusia lebih dari 40 tahun. Risiko barah ini juga meningkat dengan adanya tumor jinak di tulang rawan, misalnya osteochondroma.

3. Sarkoma Ewing

Sarkoma Ewing adalah sejenis barah tulang pada kanak-kanak. Kanser ini adalah jenis barah yang jarang dapat tumbuh di mana-mana tulang, seperti tulang kaki, paha, dan pinggul. Kadang kala, barah juga boleh mempengaruhi tisu lembut di sekitar tulang, seperti tulang rawan, saraf, atau otot.

Gejala atau tanda barah tulang jenis ini termasuk:

 • Sakit atau bengkak berhampiran kawasan barah
 • Sakit tulang
 • Penat tanpa sebab
 • Demam tanpa sebab
 • Penurunan berat badan secara drastik

Punca sebenar sarkoma Ewing tidak diketahui. Sejauh ini, sarkoma Ewing dianggap berpunca dari mutasi DNA yang berlaku selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, tidak diketahui berkaitan dengan penyakit keturunan, pendedahan kepada radiasi, bahan kimia, atau faktor persekitaran lain.

4. Chordoma

Chordoma adalah sejenis barah tulang yang jarang berlaku di tulang belakang atau tengkorak. Kanser ini paling kerap berlaku di pangkal tengkorak dan di tulang belakang bawah, dan biasanya berlaku antara usia 40 hingga 60 tahun.

Chordoma berasal dari sel embrio yang akan membentuk cakera tulang belakang. Biasanya sel-sel ini akan hilang ketika bayi dilahirkan atau tidak lama selepas bayi dilahirkan, tetapi dalam beberapa kes, sel-sel ini bertahan hingga dewasa dan berkembang menjadi barah.

Chordoma Selalunya sukar untuk dirawat kerana dekat dengan saraf tunjang dan bahagian penting lain seperti arteri, saraf, atau otak.

Selain lokasi barah tulang atau tahapnya, jenis barah tulang yang berlaku juga menentukan rawatan yang mesti dilakukan. Sebilangan barah tulang dapat diatasi dengan pembedahan sahaja. Namun, ada jenis barah tulang lain yang memerlukan pembedahan ditambah kemoterapi atau radioterapi.

Terlepas dari jenisnya, jika anda atau anak anda merasakan sakit benjolan atau tulang yang terus berlanjutan, semakin teruk pada waktu malam, dan tidak sembuh walaupun mengambil ubat sakit, berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui punca aduan tersebut anda merasa dan mendapat rawatan yang tepat.