Kesihatan

AsKep Glaukoma Yang Perlu Anda Ketahui

Penjagaan glaukoma atau penjagaan glaukoma adalah asas dan langkah penjagaan bagi orang yang menghidap glaukoma. Kerana, penghidap glaukoma sangat memerlukan pertolongan orang lain untuk menjalankan aktiviti harian.

Mata mempunyai saraf utama yang penting untuk proses penglihatan, yang disebut saraf optik. Glaukoma adalah penyakit yang menyerang saraf. Tanda pertama glaukoma adalah kehilangan keupayaan untuk melihat dari sisi (penglihatan periferal). Keadaan ini umumnya disertai dengan peningkatan tekanan mata (tekanan intraokular), walaupun dalam keadaan tertentu tekanan ini dapat normal. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, lama kelamaan ia akan menyebabkan kebutaan.

Pemeriksaan Glaukoma

Untuk mengesahkan glaukoma, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, terutama pada mata. Sekiranya perlu, doktor akan mengesyorkan pesakit berjumpa pakar oftalmologi.

Pakar oftalmologi kemudian akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut mengenai kemungkinan glaukoma. Seterusnya, doktor akan memeriksa keparahannya. Kemudian, ada pemeriksaan lain yang dilakukan untuk mengetahui kerosakan pada mata.

Sekiranya di hospital, jururawat akan menjalankan perawatan seperti yang diatur oleh prosedur perubatan. Tetapi apabila anda berada di rumah, maka anda sebagai ahli keluarga akan melakukannya. Untuk itu, anda perlu mengetahui jenis pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor di hospital, untuk lebih memahami keadaan ahli keluarga yang menderita atau disyaki menderita glaukoma. Pemeriksaan ini adalah:

 • Pemeriksaan tekanan mata (tonometri)

  Ujian ini dilakukan untuk mengetahui tekanan pada mata. Sekiranya tekanan mata tinggi, ini berisiko tinggi menghidap penyakit ini.Pada masa pemeriksaan ini, pesakit memerlukan anestesia tempatan untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Ujian ini menggunakan instrumen yang disebut tonometer.

 • Pemeriksaan ruang depan mata (gonioskopi)

  Selain tonometri, pesakit juga akan diminta untuk menjalani pemeriksaan gonioskopi. Pemeriksaan ini dilakukan di ruang depan mata, antara kornea dan iris, juga dikenal sebagai ruang anterior. Di sinilah cecair mata biasanya keluar. Pemeriksaan ini juga bertujuan untuk menentukan sama ada kawasan itu ditutup atau tidak, sehingga doktor mata dapat menentukan sama ada glaukoma diklasifikasikan sebagai sudut terbuka atau sudut tertutup.

 • Pemeriksaan medan visual (perimetri)

  Pemeriksaan ini bertujuan untuk memeriksa kawasan penglihatan yang mungkin hilang. Pesakit akan diminta untuk melihat fokus pada titik yang ditentukan dengan lokasi visual tertentu. Kemudian doktor akan menilai seberapa luas bidang pandangan, jika anda sukar melihat di kawasan pinggiran, maka kemungkinan orang tersebut menghidap glaukoma.

 • Pemeriksaan saraf optik

  Pemeriksaan ini bertujuan untuk memeriksa saraf optik, iaitu saraf yang menghubungkan mata ke otak. Caranya, mata akan diperiksa dengan menggunakan cahaya dari alat khas yang disebut lampu celah mikroskop yang mempunyai cahaya terang. Mata juga akan diberikan titisan mata untuk membesarkan murid. Ini menjadikan pemeriksaan lebih mudah.

 • Pemeriksaan tomografi koheren optik (OCT)

  Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengesan sebarang kerosakan pada retina atau saraf optik akibat glaukoma. Caranya adalah dengan menggunakan lampu khas untuk mengimbas bahagian belakang mata.

Memahami Rawatan Glaukoma

Secara amnya, rawatan glaukoma dilakukan sesuai dengan jenisnya seawal mungkin, tetapi pada prinsipnya rawatan tersebut bertujuan untuk menurunkan tekanan mata. Ini termasuk memberikan titisan mata. Bagi pesakit glaukoma, titisan mata boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Contohnya, menyebabkan kerengsaan mata. Anda mungkin perlu mencuba beberapa jenis titisan mata sebelum menemui yang tepat, atau menggunakan lebih daripada satu jenis pada satu masa.

Titisan mata untuk pesakit glaukoma umumnya digunakan sekitar 1-4 kali sehari. Lakukan mengikut cadangan doktor, walaupun pesakit tidak mengalami masalah mata.

Sekiranya gejala glaukoma tidak bertambah baik, doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan atau pembedahan laser. Ini dilakukan untuk mengatasi peningkatan tekanan mata dan menyelamatkan fungsi penglihatan. Untuk prosedur ini, ia boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan di sekitar mata atau anestesia umum yang menyebabkan pesakit dalam keadaan tidak sedarkan diri semasa operasi.

Petua Merawat Pesakit Glaukoma

Bagi anda yang berada dalam kedudukan sebagai orang yang bertanggungjawab terhadap glaukoma, anda harus memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Berikan alat bantu visual sekiranya pesakit perlu menonton sesuatu atau membaca. Anda boleh menyediakan alat ini dengan sistem zoom ukuran paparan video atau bahan bacaan.
 • Apabila pesakit perlu melihat sesuatu yang lebih baik, pastikan ada cahaya yang mencukupi. Contohnya, dengan memberi lebih banyak cahaya pada objek yang akan dilihat oleh pesakit.
 • Pastikan barang-barang di dalam rumah, tidak menyebabkan bahaya atau kecederaan pada pesakit. Nyatakan bahawa di rumah tangga terdapat tangga atau benda besar yang boleh menghalang pergerakan pesakit. Beritahu pesakit lokasi objek.

Selain itu, jika ada keluarga atau saudara yang menghidap glaukoma, perhatikan juga perkara berikut sebagai resep glaukoma yang betul:

 • Hadkan pengambilan kafein

  Mengonsumsi minuman yang mengandungi kafein, terutama dalam jumlah banyak atau kerap, dipercayai dapat meningkatkan tekanan mata. Lebih baik mengganti minuman dengan minuman sihat dan selamat, seperti air.

 • Makan makanan yang sihat

  Walaupun secara langsung tidak dapat mencegah kemerosotan glaukoma. Walau bagaimanapun, vitamin dan nutrien yang terdapat dalam makanan sihat dapat membantu menjaga kesihatan mata. Nutrien ini, misalnya, asid lemak omega 3.

 • Tidur dengan kepala lebih tinggi daripada badan anda

  Untuk mengelakkan tekanan berlebihan pada mata, pastikan kedudukan kepala ketika tidur lebih tinggi daripada badan. Sesuaikan kedudukan supaya kepala dinaikkan kira-kira 20 darjah dari permukaan katil. Gunakan bantal untuk menopang kepala anda ke atas.

 • Menggunakan atau mengambil ubat

  Jangan lupa menggunakan titisan mata atau pastikan pesakit telah mengambil ubat preskripsi. Ubat ini bertujuan untuk mencegah kerosakan pada saraf optik. Gunakan dos yang sesuai.

 • Pilih sukan yang sesuai

  Sukan memang mempunyai banyak kelebihan. Tekanan pada mata juga dapat dikurangkan dengan melakukan senaman secara teratur. Walau bagaimanapun, penting untuk menentukan jenis latihan yang betul. Jenis senaman yang perlu dielakkan, terutama jika terdapat kepala di bawah kedudukan jantung, seperti yoga. Berunding dengan doktor mengenai senaman yang betul untuk mengurangkan tekanan mata pada pesakit glaukoma.

Melakukan pembedahan glaukoma bukanlah sesuatu yang mudah. Anda harus lebih sabar dengannya. Lebih-lebih lagi, orang dengan glaukoma biasanya mempunyai keadaan emosi yang tidak stabil. Berunding dengan doktor yang merawat untuk diagnosis glaukoma lain jika perlu.