Kesihatan

Jangan risau, tangan berpeluh biasanya normal

Keringat tangan yang berlebihan adalah keadaan perubatan yang disebut hiperhidrosis. Walaupun begitu, itu tidak bermakna tangan berpeluh selalu menjadi tanda hiperhidrosis. Adalah normal untuk tangan yang berpeluh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor lain, misalnya disebabkan oleh aktiviti fizikal di udara panas.

Anda tidak perlu terlalu risau kerana berpeluh berlebihan biasanya tidak berbahaya. Biasanya, kelenjar peluh akan mengeluarkan cecair peluh ke permukaan kulit ketika udara panas. Cairan peluh juga dihasilkan ketika seseorang bersenam, gugup, stres, gelisah, atau demam.

Pelbagai Punca Tangan Berpeluh

Berpeluh berlebihan pada bahagian tertentu badan tanpa sebab yang jelas disebut hiperhidrosis primer. Tidak seperti orang pada umumnya, seseorang yang menghidap hiperhidrosis dapat berpeluh berlebihan walaupun dia tidak panas.

Keadaan ini umumnya berlaku apabila kelenjar peluh ekrin aktif. Eccrine adalah kelenjar peluh yang paling banyak di dalam badan. Sebilangan besar ekrin terdapat di telapak tangan, kaki, muka dan ketiak. Kelenjar peluh ekrin ini dapat diaktifkan sebagai akibat pengaktifan oleh saraf. Penyebabnya tidak pasti, tetapi ada kemungkinan ia dipengaruhi oleh keturunan.

Selain aktiviti saraf, tangan yang berpeluh juga boleh disebabkan oleh faktor psikologi. Keadaan ini menjadikan sistem saraf berfungsi dengan berlebihan, salah satunya ditandakan dengan peluh telapak tangan yang berlebihan. Anda mungkin mengalami gejala lain seperti kesukaran untuk menumpukan perhatian, kegelisahan, kegelisahan semasa tidur, dan pergerakan usus atau kencing yang lebih kerap. Gejala seperti ini juga boleh berlaku apabila kelenjar tiroid seseorang terlalu aktif.

Mengatasi Tangan Berkeringat akibat Hiperhidrosis Primer

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, hiperhidrosis primer boleh menjadi salah satu penyebab tangan berpeluh. Berikut adalah beberapa langkah yang dapat diambil dalam usaha merawat hiperhidrosis primer:

 • Menggunakan oubat antikolinergik

  Ubat antikolinergik berfungsi dengan mempengaruhi isyarat saraf ke kelenjar peluh. Ubat ini tidak semestinya sesuai untuk digunakan oleh semua orang, kerana ubat ini mempunyai banyak kesan sampingan seperti gangguan saluran kencing, penglihatan kabur, dan berdebar-debar jantung.

 • Mengambil ubat antiperspirant

  Antiperspirant mengandungi aluminium dapat membantu mengawal peluh berlebihan. Doktor biasanya menetapkan produk yang mengandungi aluminium dos tinggi untuk digunakan pada bahagian badan yang berpeluh pada waktu malam. Walau bagaimanapun, ingat bahawa antiperspirant boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan tidak dapat membatasi pengeluaran peluh.

 • Rawatan Iontophoresis

  Rawatan Iontophoresis menggunakan arus elektrik ringan untuk menghentikan kelenjar peluh buat sementara waktu. Terapi ini biasanya berlangsung selama 10-30 minit. Kaedah ini didakwa sebagai kaedah paling berkesan untuk menghentikan pengeluaran peluh yang berlebihan di tangan dan kaki.

 • Suntikan Botox

  Suntikan botox boleh menjadi kaedah rawatan alternatif untuk merawat hiperhidrosis primer. Dalam prosedur ini, doktor akan menyuntik Botox di bahagian tubuh tertentu dengan kelenjar peluh yang dianggap terlalu aktif, misalnya di kawasan sekitar ketiak, telapak tangan, atau di telapak kaki.

 • Operasi

  Pembedahan adalah kaedah terakhir untuk merawat hiperhidrosis yang teruk, terutama pada tangan dan ketiak. Dengan pembedahan di dada, saraf yang mengawal kelenjar peluh tangan dikeluarkan. Kesan sampingan selepas pembedahan adalah bahawa peluh berlebihan bergerak ke kawasan lain di badan, seperti pangkal paha atau dada. Risiko lain adalah gangguan saraf dan pendarahan di dada.

Tangan berpeluh normal dalam keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, jika tangan yang berpeluh mengganggu aktiviti harian, ada baiknya berjumpa doktor untuk mengetahui sebab dan langkah rawatan yang sesuai.