Kesihatan

Kehilangan Pendengaran dan Rawatannya

Sebagai deria pendengaran, telinga mempunyai peranan penting dalam hidup anda. Bukan hanya berfungsi untuk mendengar, telinga juga membantu anda menjaga keseimbangan. Dengan mendengar, anda boleh berkomunikasi dan berbincang dengan pembicara anda. Namun, seiring dengan bertambahnya usia, fungsi telinga menurun. Kehilangan pendengaran tidak sepele, kerana masalah ini dapat mempengaruhi kualiti hidup dan juga hubungan anda dengan pasangan anda.

Sekiranya anda mengalami penurunan kemampuan pendengaran, sudah tentu komunikasi dan interaksi anda dengan orang lain menjadi terganggu. Itu akan menyusahkan anda, bukan? Telinga terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu bahagian luar, tengah, dan bahagian dalam. Telinga luar terdiri dari auricle yang biasanya Anda lihat, termasuk saluran telinga yang dilapisi rambut dan kelenjar yang mengeluarkan kotoran telinga. Sementara telinga tengah berisi 3 tulang kecil yang juga dikenali sebagai tulang tukul, landasan, dan sanggur. Akhirnya, telinga dalam mengandungi koklea, yang merupakan organ deria utama untuk pendengaran.

Bahaya Mendengarkan Muzik Terlalu Keras

Pendengaran berlaku apabila gelombang bunyi memasuki telinga anda dan menyebabkan gegendang telinga bergetar. Getaran ini kemudian dihantar ke telinga tengah dan kemudian, getaran akan diperkuat untuk terus ke koklea, di mana koklea akhirnya menghantar isyarat melalui saraf pendengaran ke otak.

Harap maklum bahawa suara yang normal dan selamat untuk didengar oleh anda adalah suara dengan tahap kekuatan sekitar 60 desibel (dB). Secara amnya, suara di atas 85 desibel dianggap berbahaya, tetapi bergantung pada berapa lama dan berapa kerap anda mendengar suara dengan sekeras itu, dan sama ada anda memakai atau tidak peralatan pelindung seperti penutup telinga atau penutup telinga.

Menurut WHO, pada tahun 2015, terdapat sekitar 360 juta orang di seluruh dunia yang mengalami masalah pendengaran. Sementara itu, ada sekitar 1,1 miliar orang di dunia yang berisiko mengalami gangguan pendengaran kerana cara pemain muzik digunakan dan juga suara dari tempat hiburan seperti bar, kelab malam, konsert muzik, dan pertandingan sukan.

Secara umum, penurunan kemampuan pendengaran berlaku apabila isyarat dari suara tidak sampai ke otak manusia. Kemampuan pendengaran yang menurun disebabkan oleh pelbagai faktor seperti peningkatan usia, pendedahan berulang terhadap bunyi yang kuat, dan bahkan beberapa ubat (seperti antibiotik, kemoterapi, aspirin, malaria, dan lain-lain) juga boleh merosakkan fungsi pendengaran anda.

Terdapat dua jenis kehilangan pendengaran yang dibezakan dengan lokasi kelainan, iaitu kehilangan pendengaran sensorineural dan kehilangan pendengaran konduktif. Kehilangan pendengaran sensorineural adalah kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh kerosakan pada koklea di telinga dalam atau kerosakan pada saraf pendengaran. Ini boleh berlaku secara semula jadi dengan usia atau akibat kecederaan. Sementara itu, kehilangan pendengaran konduktif berlaku apabila suara tidak dapat dikirim ke telinga dalam. Ini sering disebabkan oleh penyumbatan seperti cairan telinga, penumpukan cecair dari jangkitan telinga, atau gendang telinga yang pecah.

Kehilangan pendengaran boleh berlaku secara tiba-tiba, tetapi biasanya berkembang secara beransur-ansur. Tanda-tanda kehilangan pendengaran yang biasa termasuk kesukaran untuk mendengar ucapan orang lain dengan jelas, salah memahami apa yang mereka katakan, meminta orang untuk mengulangi apa yang mereka katakan, dan mendengar muzik atau menonton televisyen pada jumlah yang lebih tinggi daripada yang lain.

Cara Mengatasi Masalah Pendengaran Anda

Sekiranya anda mengalami penurunan kemampuan pendengaran, maka terdapat beberapa cara rawatan bergantung kepada sebab dan keparahan kehilangan pendengaran anda, termasuk:

  • Dalam kehilangan pendengaran konduktif, terdapat beberapa pilihan seperti doktor membersihkan lilin yang menyumbat telinga dengan bantuan minyak untuk menipis lilin, kemudian mengeluarkan lilin. Selain itu, rawatan jangkitan telinga dengan antibiotik atau prosedur pembedahan gendang telinga (jika ada lubang) dapat mengembalikan fungsi pendengaran dengan betul.
  • Dalam kehilangan pendengaran sensorineural, kerosakannya kekal, jadi tujuan rawatan adalah memaksimumkan pendengaran. Menggunakan alat bantu dengar adalah pilihan pertama. Dengan memakai alat pendengaran, anda dapat menjadikan suara anda lebih kuat dan lebih senang didengar. Sekiranya gangguan itu teruk, implan koklea adalah pilihan lain. Tidak seperti alat pendengaran yang menguatkan suara dan mengarahkannya ke saluran telinga, implan koklea menggantikan bahagian telinga dalaman anda yang rosak atau tidak berfungsi.

Terdapat banyak faedah dari beberapa cara untuk mengatasi masalah pendengaran seperti yang dijelaskan di atas, iaitu membuat anda lebih yakin, berhubungan dengan orang yang anda sayangi lebih dekat, mengurangkan kemurungan, dan meningkatkan kualiti hidup anda.

Alat bantu pendengaran adalah pilihan yang dapat membantu anda jika anda mengalami pendengaran penderitaan sensorineural. Malangnya, hanya 1 dari 5 orang yang memerlukan alat pendengaran memilih untuk menggunakannya.

Sekiranya anda mengalami penurunan kemampuan pendengaran, segera berjumpa doktor mengenai prosedur rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found