Kesihatan

Mengenai Pengebirian Kimia dan Kesannya terhadap Kesihatan Lelaki

Pengebirian kimia sedang dibahas dengan hangat setelah Presiden Republik Indonesia menandatangani peraturan teknis mengenai pelaksanaan hukuman pengebirian kimia untuk tahanan keganasan seksual terhadap anak-anak. Apa itu pengebirian kimia dan bagaimana proses dan kesannya terhadap kesihatan?

Pada 7 Desember 2020, Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo, secara resmi memberlakukan Peraturan Pemerintah (PP) No. 70 tahun 2020 mengenai Prosedur Pelaksanaan Pengebirian Kimia, Pemasangan Perangkat Pengesanan Elektronik, Pemulihan, dan Pengumuman Identiti Pelaku Kekerasan Seksual Terhadap Anak-anak.

Peraturan ini dilaksanakan untuk memberikan efek pencegah bagi pelaku kejahatan dan keganasan seksual terhadap anak-anak. Bentuk hukuman ini dilakukan dengan memberi hormon yang dapat mengurangkan keinginan seksual pelaku kejahatan.

Setelah dikebiri, pelaku akan dipasang dengan alat pengesan elektronik dan menjalani pemulihan.

Kaedah Pengebirian Kimia

Berbeza dengan pengebirian atau pengebirian fizikal yang melibatkan prosedur pembedahan pada organ pembiakan lelaki, pengebirian kimia tidak dilakukan dengan cara ini.

Pengebirian kimia dilakukan dengan memberi ubat secara beransur-ansur, biasanya dalam bentuk suntikan, kepada pelaku penderaan seksual kanak-kanak dengan tujuan mengurangkan keinginan seksual mereka.

Ubat ini berfungsi dengan menurunkan kadar hormon testosteron, hormon yang berperanan dalam menghasilkan libido atau keinginan seksual.

Terdapat beberapa jenis ubat yang dapat digunakan untuk menekan pengeluaran hormon testosteron dalam pengebirian kimia, iaitu:

1. agonis LHRH (Hormon pembebasan hormon luteinizing)

Agonis LHRH digunakan untuk menurunkan testosteron yang dihasilkan oleh testis. Lama kelamaan, ubat ini akan menjadikan testis mengecil dan bahkan menjadikannya sangat kecil.

Apabila agonis LHRH pertama kali diberikan, tahap testosteron akan meningkat sementara sebelum turun ke tahap yang sangat rendah.

Ubat agonis LHRH digunakan secara suntikan atau diletakkan sebagai implan kecil di bawah kulit. Beberapa contoh ubat agonis LHRH adalah: leuprolida, goserelin, dan triptorelin.

2. antagonis LHRH

Ubat ini berfungsi secara langsung dengan menurunkan kadar testosteron dengan lebih cepat. Contoh ubat jenis ini adalah: degarelix yang biasanya diberikan sebulan sekali dengan suntikan atau relugolix yang merupakan pil yang harus diminum sehari sekali.

3. Medroxyprogesterone asetat (MPA)

Ubat ini adalah jenis kontraseptif hormon yang boleh digunakan oleh wanita. Sekiranya diberikan kepada lelaki, MPA dapat merangsang testis untuk berhenti menghasilkan testosteron sehingga jumlah hormon ini akan berkurang. Ini akan menjadikan libido pada lelaki menurun secara drastik.

Kesan Pengebirian Kimia terhadap Kesihatan Lelaki

Penurunan tahap testosteron dalam tubuh lelaki yang mengalami pengebirian kimia, tentu saja, tidak dapat dipisahkan dari kesannya terhadap kesihatan. Berikut adalah beberapa kesan pengebirian kimia pada kesihatan:

Kesan fizikal

Testosteron adalah hormon seks utama pada lelaki. Hormon ini memainkan peranan penting dalam meningkatkan jisim otot dan pertumbuhan rambut badan, terutamanya semasa baligh.

Apabila jumlah testosteron menurun, seorang lelaki dapat mengalami kesan fizikal berikut:

  • Tisu lemak dan kolesterol meningkat
  • Jisim otot menurun
  • Tulang menjadi rapuh atau berliang
  • Kebotakan atau keguguran rambut badan
  • Bengkak atau sakit pada tisu payudara
  • Disfungsi ereksi

Di samping itu, hormon testosteron yang rendah kerana pengebirian kimia akan disertai dengan penurunan tenaga yang boleh menyebabkan tubuh mudah letih, serta perubahan corak tidur dan gangguan tidur, seperti insomnia.

Kesan psikologi

Bukan hanya kesan fizikal, pengebirian kimia juga boleh mempengaruhi lelaki secara psikologi. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki dengan kadar hormon testosteron rendah lebih berisiko mengalami gangguan kemurungan dan kegelisahan, kehilangan ingatan, dan kesukaran untuk berkonsentrasi.

Pengebirian kimia dilakukan untuk mencegah perbuatan pelaku seksual yang berulang kerana dapat mengurangkan rangsangan seksual mereka. Walau bagaimanapun, psikoterapi dan pengawasan lebih lanjut masih perlu dilakukan setelah pelakunya selesai pengebirian kimia.

Sementara itu, peranan persekitaran di sekitarnya juga sangat diperlukan. Ibu bapa dan ahli keluarga perlu memberi pemahaman mengenai pendidikan seks untuk anak-anak untuk meminimumkan risiko gangguan seksual dan keganasan pada masa akan datang.