Keluarga

Mioma semasa mengandung, kenali simptom dan cara menanganinya

Mioma semasa kehamilan pada umumnya telah berkembang sebelum kehamilan, tetapi hanya ditemui semasa pemeriksaan ultrasound. Myomas, juga dikenali sebagai leiomyoma atau fibroid, adalah tumor jinak yang tumbuh di dinding atau kadangkala di bahagian luar rahim.

Sama seperti fibroid pada umumnya, fibroid semasa mengandung mempunyai ukuran yang berbeza-beza, dari ukuran yang sangat kecil hingga yang sangat besar. Walau bagaimanapun, fibroid umumnya tidak berkaitan dengan barah rahim. Mioma boleh dijumpai pada 10% wanita hamil dan sering berlaku pada wanita berusia 30-40 tahun.

Mengenali Gejala Myoma Semasa Kehamilan

Myoma adalah keadaan biasa yang dijumpai pada wanita, dan kebanyakan wanita tidak merasakan sebarang gejala, jadi biasanya hanya didiagnosis ketika melakukan pemeriksaan ultrasound selama kehamilan. Myomas boleh tumbuh di dinding rahim, menonjol ke rongga rahim, atau menonjol ke dinding luar rahim di rongga pelvis.

Sekiranya sebelum kehamilan fibroid tidak menyebabkan gejala, kemungkinan fibroid semasa kehamilan juga tidak menyebabkan gejala. Walaupun ia muncul, gejala fibroid semasa kehamilan boleh berbeza-beza. Gejala biasanya bergantung pada ukuran, bilangan, dan lokasi pertumbuhan myoma. Beberapa gejala fibroid yang boleh berlaku termasuk:

  • Merasa ada tekanan atau sakit di rongga pelvis
  • Kerap membuang air kecil
  • Sembelit
  • Sakit perut yang lebih rendah
  • Sakit belakang bawah
  • Pendarahan faraj

Pada wanita hamil, ukuran myoma dapat meningkat kerana pengaruh hormon semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, ukuran myoma semasa kehamilan juga dapat menurun tanpa sebab yang jelas.

Kira-kira 10-30% wanita dengan fibroid semasa mengandung mungkin mengalami komplikasi kehamilan seperti sakit perut atau pendarahan ringan dari vagina. Walau bagaimanapun, ini jarang mempengaruhi keadaan janin, kecuali dalam kes pendarahan berat.

terdapat keadaan tertentu, fibroid semasa mengandung boleh meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang. Selain itu, kehadiran fibroid semasa mengandung juga boleh menyebabkan bayi berada dalam posisi breech, jadi anda lebih cenderung melahirkan bayi secara caesarean. Myomas juga dapat meningkatkan risiko pendarahan selepas bersalin.

Punca Myomas Semasa Kehamilan

Penyebab sebenar fibroid tidak diketahui dengan jelas, tetapi ada beberapa faktor yang dapat mempengaruhi pembentukannya, iaitu:

Hormon

Estrogen dan progesteron adalah hormon yang dihasilkan oleh ovari. Kedua-dua hormon ini menyebabkan dinding rahim tumbuh setiap kitaran haid dan dapat merangsang pertumbuhan myoma.

Kehamilan

Peningkatan pengeluaran hormon estrogen dan progesteron dalam badan semasa mengandung boleh mencetuskan pertumbuhan fibroid baru dan mempercepat pertumbuhan fibroid yang ada.

Sejarah keluarga

Kehadiran ahli keluarga lain, seperti ibu, saudara lelaki, saudara perempuan, atau nenek, yang mempunyai fibroid dapat meningkatkan risiko seseorang mengalaminya juga.

Cara Mengatasi Mioma Semasa Kehamilan

Sekiranya hasil pemeriksaan ultrasound mendapati fibroid semasa kehamilan, pakar obstetrik akan mempertimbangkan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda. Seperti yang dijelaskan di atas, kebanyakan fibroid tidak menimbulkan gejala dan tidak mengganggu kehamilan, jadi mereka tidak memerlukan rawatan khas.

Namun, anda disarankan untuk menjalani pemeriksaan ultrasound secara berkala, kerana fibroid semasa hamil juga dapat membesar dan ini boleh menyebabkan kesakitan. Sekiranya anda mengalami sakit perut semasa hamil, segera berjumpa doktor.

Sekiranya rasa sakit anda dinilai dari fibroid, anda mungkin dinasihatkan untuk:

  • Kurangkan aktiviti atau berehat sepenuhnya di tempat tidur (rehat di atas katil).
  • Kompres kawasan yang menyakitkan dengan kompres sejuk.
  • Ambil ubat penghilang rasa sakit yang ditetapkan oleh doktor.

Tidak perlu terlalu risau tentang fibroid semasa mengandung. Doktor akan memberikan pilihan rawatan dan kaedah rawatan yang paling selamat untuk kesihatan kehamilan anda. Oleh itu, jangan sekali-kali minum ubat untuk mengatasi keluhan yang anda rasakan, tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Di samping itu, lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala dengan doktor anda untuk memantau kehamilan anda, termasuk keadaan mioma yang anda alami, untuk mengelakkan komplikasi kehamilan.