Kesihatan

Aspirasi Mekonium - Gejala, Punca dan Rawatan

Aspirasi mekonium atau atau sindrom aspirasi mekonium (MAS) adalah keadaan apabila janin atau bayi yang baru lahir menghirup cairan ketuban bercampur dengan najis pertamanya (mekonium). Keadaan ini boleh berlaku sebelum, semasa, atau setelah proses kelahiran.

Meconium adalah najis pertama bayi yang tebal, melekit, dan berwarna hijau tua. Secara amnya, bayi akan melalui mekonium dalam 24-48 jam pertama selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, bayi mungkin melewati mekonium ketika masih dalam kandungan.

Punca Aspirasi Mekonium

Aspirasi mekonium dapat terjadi ketika janin mengalami tekanan, lalu menyedut mekonium yang dicampurkan dengan cairan ketuban. Tekanan yang berlaku pada janin juga boleh menyebabkan perjalanan mekonium pramatang. Melepasi mekonium sebelum waktunya juga dapat meningkatkan risiko aspirasi mekonium.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan tekanan pada janin dan meningkatkan risiko aspirasi mekonium, termasuk:

 • Kehamilan yang melebihi 40 minggu
 • Tenaga kerja yang sukar atau panjang
 • Keadaan kesihatan yang dialami oleh wanita hamil, seperti darah tinggi atau diabetes
 • Keadaan perubatan janin, seperti hipoksia
 • Gangguan pertumbuhan janin

Gejala Aspirasi Mekonium

Meconium adalah najis pertama bayi, yang tebal, melekit, dan berwarna hijau. Menghilangkan mekonium dalam 48 jam pertama selepas kelahiran adalah salah satu tanda perkembangan normal saluran pencernaan bayi.

Namun, apabila mekonium disedut oleh janin sebelum atau semasa melahirkan, pelbagai keluhan dan gejala akan muncul. Sebenarnya, jika mekonium menyekat saluran udara, janin sukar bernafas. Keadaan ini boleh membawa maut.

Terdapat beberapa tanda dan keluhan yang dapat dialami oleh bayi yang mengalami aspirasi mekonium, iaitu:

 • Masalah pernafasan, seperti bernafas terlalu cepat, sukar bernafas, munculnya bunyi "grok" ketika bernafas
 • Berhenti bernafas atau apnea
 • Sianosis, yang dicirikan oleh bibir dan kulit kebiruan
 • Bayi kelihatan lemah atau kurang aktif semasa kelahiran

Bila hendak berjumpa doktor

Aspirasi mekonium dapat dilihat dan dikenali ketika bayi dilahirkan. Doktor akan segera mengambil tindakan untuk mengatasi keadaan ini. Untuk memantau keadaan kesihatan wanita hamil dan janin, perlu dilakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin, menurut cadangan doktor.

Wanita hamil yang mengalami pecah membran, terutama jika cairan ketuban kelihatan keruh, hijau, atau berbau busuk, harus segera berjumpa doktor.

Diagnosis Aspirasi Mekonium

Aspirasi mekonium dapat ditentukan melalui pemeriksaan yang dilakukan semasa kelahiran. Semasa bayi dilahirkan, doktor akan melakukan pemeriksaan menyeluruh terhadap bayi tersebut. Salah satu ujian pertama yang akan dilakukan adalah penilaian skor Apgar, untuk memastikan bayi dilahirkan dengan sihat.

Sekiranya keputusan penilaian skor Apgar rendah, doktor akan memberikan pertolongan cemas, semasa melakukan pemeriksaan susulan lain, seperti:

 • Analisis gas darah, untuk menilai tahap oksigen dan karbon dioksida
 • X-ray dada, untuk melihat keadaan paru-paru bayi

Rawatan Aspirasi Mekonium

Apabila bayi mempunyai aspirasi mekonium, doktor akan mengambil tindakan membuang mekonium dari saluran udara. Doktor akan melakukan penyedutan (menghisap) dari mulut, hidung dan tekak bayi jika perlu.

Sekiranya bayi masih tidak bernafas dan skor Apgar tidak meningkat, doktor akan melakukan resusitasi untuk memulihkan fungsi pernafasan. Doktor juga boleh memakai alat pernafasan dan memindahkan bayi ke unit rawatan intensif neonatal (NICU) untuk menjalani rawatan intensif.

Sekiranya diperlukan, doktor juga boleh memberikan rawatan tambahan dalam bentuk:

 • Terapi oksigen, untuk memastikan terdapat cukup oksigen dalam darah
 • Antibiotik, untuk merawat jangkitan
 • Surfaktan, untuk membantu paru-paru berkembang dengan baik

Di samping itu, doktor akan memasang alat pemanas khas untuk mencegah hipotermia dan melakukan ujian darah secara berkala untuk memantau keadaan bayi.

Komplikasi Aspirasi Mekonium

Sekiranya anda mendapat pertolongan dengan cepat, bayi yang mempunyai aspirasi mekonium dapat pulih. Namun, jika dirawat terlalu lewat, keadaan ini boleh membawa maut. Selain itu, aspirasi mekonium juga dapat meningkatkan risiko beberapa keadaan, seperti:

 • Keradangan dan jangkitan paru-paru akibat mekonium yang disedut secara tidak sengaja dan memasuki kawasan paru-paru
 • Paru-paru mengembang secara berlebihan sehingga mereka rosak oleh mekonium yang menyekat saluran udara bayi.
 • Pneumothorax atau pengumpulan udara yang berlebihan di rongga pleura yang menyukarkan paru-paru untuk mengembang
 • Hipertensi paru yang berterusan pada bayi baru lahir, iaitu tekanan darah tinggi di saluran paru-paru yang boleh menyukarkan bayi untuk bernafas
 • Kerosakan otak kekal kerana keadaan aspirasi mekonium yang teruk dapat menyekat oksigen ke otak

Pencegahan Aspirasi Mekonium

Cara terbaik untuk mencegah aspirasi mekonium adalah dengan melakukan pemeriksaan pranatal secara berkala dan mencegah tekanan pada janin.

Sekiranya wanita hamil mempunyai faktor risiko yang dapat meningkatkan risiko aspirasi mekonium, seperti hipertensi atau diabetes, ikuti nasihat dan terapi yang diberikan oleh doktor anda.

Wanita hamil juga diharuskan menjaga kesihatan dan menghindari terdedah kepada asap merokok semasa kehamilan, kerana merokok dapat meningkatkan risiko gangguan aliran oksigen, dan bahkan kekurangan oksigen (hipoksia) pada janin.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found