Keluarga

Mahukan Anak-Anak Berkembang Dengan Pintar? Cuba Terapkan 6 Tabiat Ini

Setiap ibu bapa mahu anak mereka membesar menjadi anak yang pintar. Namun, tidak sedikit ibu bapa yang masih bingung mencari jalan untuk menolong anak-anak mereka mengembangkan kecerdasan mereka. Jadi, ingin tahu bagaimana? Ayuh, lihat perbincangan berikut.

Setiap kanak-kanak mempunyai kecerdasan dan bakat yang berbeza. Oleh itu, ibu bapa tidak boleh membandingkan kemampuan anak mereka dengan anak lain. Mungkin kanak-kanak lemah dalam bidang tertentu, tetapi mempunyai kelebihan di kawasan lain.

Oleh itu, diperlukan kesabaran dari setiap ibu bapa untuk selalu menemani anak semasa pertumbuhan dan perkembangan mereka. Selain itu, jangan memaksa anak anda mempunyai kemahiran tertentu sehingga anak-anak pintar dengan cara mereka sendiri.

Pelbagai Petua untuk Anak Pintar

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa agar anak-anak dapat berkembang dengan pintar, iaitu:

1. Beri penyusuan susu ibu secara eksklusif

Satu kajian menunjukkan bahawa bayi yang diberi susu ibu mempunyai tahap kecerdasan yang lebih tinggi, kerana berbagai nutrien dalam susu ibu diketahui dapat menyokong perkembangan otak dan meningkatkan fungsi otak pada bayi.

Ini juga boleh memberi kesan kepada kemampuan anak untuk belajar dan bersikap semasa dia dewasa.

2. Baca buku dengan kerap

Jangan berfikir bahawa membaca buku kepada bayi tidak berguna. Walaupun anak kecil anda tidak memahami setiap perkataan yang anda katakan, membaca buku dari usia dini dapat membantu otaknya berkembang dengan lebih baik.

Anak-anak sebenarnya mempunyai kemampuan untuk mengingat dan mendengar yang telah dikembangkan sejak dia dilahirkan. Sebenarnya, membaca cerita dari usia dini dapat mengajar anak kecil anda untuk suka membaca di kemudian hari.

Tidak perlu lama atau membaca cerita panjang. Hanya beberapa minit, tetapi berkualiti. Anda boleh membacanya cerita semasa dia tidur pada waktu malam. Anda juga boleh memilih buku yang terbuat dari kain, warna terang, atau mempunyai gambar yang menarik.

3. Ajak kanak-kanak untuk berkomunikasi

Walaupun si kecil anda belum dapat bercakap dengan jelas, dia masih dapat memahami apa yang anda bicarakan. Mengajak anak kecil anda untuk bercakap boleh memprovokasi dia untuk turut serta dalam menjawab apa yang anda bicarakan.

Melatih anak anda untuk bercakap dan bercakap dari usia muda dapat mengembangkan kemampuan mereka untuk berinteraksi dan menjadikan mereka kurang cemas dan lebih yakin pada masa depan.

4. Memperkenalkan muzik dari usia dini

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa mendengar muzik dapat meningkatkan kreativiti si Kecil. Pada usia dua bulan, bayi diketahui dapat mengingat melodi pendek.

Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menunjukkan hubungan antara muzik dan peningkatan kecerdasan kanak-kanak.

5. Ajak anak-anak bermain

Bermain bukan sahaja membuat kanak-kanak berasa gembira, tetapi juga melatih kemampuan kognitif kanak-kanak sejak lahir. Anda boleh memilih mainan yang berwarna terang atau boleh mengeluarkan suara. Aktiviti fizikal, seperti bermain bola sepak juga dapat melatih koordinasi tangan dan mata.

Semasa anak kecil anda berumur 5 tahun ke atas, anda boleh mengajaknya bermain di alam liar. Bukan hanya kemampuan kognitif, aktiviti ini juga dapat melatih kemahiran motor.

6. Sediakan makanan berkhasiat

Untuk menyokong perkembangan otak kanak-kanak, tentu saja tidak cukup hanya dengan mengajak mereka bermain sambil belajar. Kanak-kanak memerlukan pengambilan nutrien yang dapat meningkatkan daya ingatan, penaakulan, dan tahap tumpuan.

Beberapa jenis makanan, seperti tuna, salmon, biji-bijian, kacang-kacangan, epal, sayuran hijau, telur, dan susu, adalah makanan berkhasiat yang dapat membantu perkembangan otak anak-anak.

Sehingga anak-anak pintar tidak bermaksud anda harus memberi tunjuk ajar tambahan atau perkara lain yang serupa. Anda dapat menyokong perkembangan otaknya walaupun sejak dia masih dalam kandungan.

Perkara sederhana, seperti menyusu, bermain permainan, dan membaca buku cerita, kadang-kadang tidak dapat difikirkan. Sebenarnya, pelbagai aktiviti ini dapat meningkatkan perkembangan otak dan mendidik anak-anak.

Sekiranya anda bimbang tentang masalah pertumbuhan dan perkembangan anak atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana menjadikan anak anda pintar, berjumpa doktor atau psikologi untuk mendapatkan nasihat yang tepat mengikut keadaan dan keperluan anak anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found