Keluarga

Ibu, ini cara selamat untuk mencukur rambut bayi

Mencukur rambut bayi memang menjadi cabaran bagi setiap ibu bapa. Sekiranya tidak dilakukan dengan cara yang betul dan berhati-hati, ia boleh menyebabkan bayi terluka. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada cara yang selamat untuk mencukur rambut bayi anda yang boleh anda cuba.

Tidak ada peraturan khusus ketika mencukur rambut bayi perlu dilakukan. Namun, untuk kemudahan dan keselamatan, anda dapat mencukur rambut si kecil anda setelah dia dapat mengangkat kepalanya sendiri ketika dipeluk atau di pangkuannya, iaitu ketika dia berusia sekitar 3 bulan.

Anda boleh mencukur rambut anak kecil anda sendiri di rumah, walaupun hasilnya mungkin tidak sempurna. Sekiranya anda tidak pasti atau takut untuk melakukannya, bawa si kecil ke salon khas untuk bayi dan kanak-kanak

Mencukur Rambut Bayi di Rumah

Sekiranya anda memutuskan untuk mencukur rambut si kecil di rumah, disarankan untuk melakukannya di antara waktu makan dan tidur siang agar dia tidak mudah rewel dan menangis. Anda juga boleh mengalihkan perhatian si kecil dengan menghidupkan televisyen atau membiarkannya bermain dengan mainan kegemarannya.

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil semasa mencukur rambut si kecil:

  • Gunakan gunting rambut yang bersih dan kecil yang direka khas untuk bayi dan kanak-kanak. Untuk lebih selamat, gunakan gunting dengan hujung bulat.
  • Letakkan bayi di tempat duduk bayi khas yang dilengkapi dengan tali keselamatan, supaya dia tidak mudah bergerak. Ibu juga meminta pertolongan pasangan atau orang lain untuk memegang, memeluk, dan mengalihkan perhatian si kecil semasa dia mencukur rambutnya.
  • Semburkan rambut si kecil anda dengan sedikit air agar tetap lembap dan memudahkan proses pencukuran. Anda juga boleh mencukur rambut si kecil setelah memandikannya.
  • Potong rambut anak kecil anda dengan mencubit bahagian rambut yang akan dicukur antara telunjuk dan jari tengah. Lakukan sedikit demi sedikit atau tidak lebih dari 1 cm pada setiap rambut.

Sekiranya si kecil masih menangis dan gelisah, jangan memaksanya untuk terus mencukur rambutnya, oke, Bun. Lebih baik anda mencari waktu lain atau anda boleh mencukur rambut si kecil semasa dia sedang tidur.

Petua Membawa Bayi ke Salon

Sekiranya anda memutuskan untuk mencukur rambut si kecil di salun, anda harus membawanya ke salon khas untuk bayi dan kanak-kanak. Secara amnya, bayi sudah siap dibawa ke salon ketika berusia 8 bulan.

Cuma, Si Kecil mungkin merasa takut ketika bertemu dengan orang yang belum pernah dia lihat sebelumnya. Belum lagi bunyi peralatan salun sering membuat si kecil mudah terkejut, menimbulkan kesan menakutkan.

Namun, anda tidak perlu risau. Ibu boleh menggunakan beberapa petua di bawah semasa membawa anak kecil anda ke salun:

Beri contoh

Bawa si kecil ke salun sehari sebelum rambutnya dicukur. Ibu boleh menunjukkan dan memperkenalkan objek atau bahkan orang yang akan mencukur rambut si kecil sehingga dia terbiasa dengan persekitaran baru.

Anda juga boleh memberi contoh dengan mencukur rambut terlebih dahulu di salun. Sekiranya dia sudah tenang, anda boleh meminta pendandan rambut di salun untuk mencukur rambut si kecil anda.

Pilih salun yang menyediakan kemudahan hiburan

Salun khas untuk kanak-kanak biasanya menyediakan pelbagai media yang dapat menghiburkan si kecil, seperti filem dan buku untuk kanak-kanak.

Sekiranya anda sukar mencari salun khas untuk kanak-kanak, anda boleh membawa anak kecil anda ke salun biasa yang dapat mencukur rambut bayi dan anak-anak dengan sabar dan berhati-hati.

Buat persiapan yang menyeronokkan

Sebelum pergi ke salon, bawa barang atau mainan kegemaran si kecil. Kaedah ini dapat menjadikan si kecil anda lebih tenang dan tidak cerewet. Selama rambut dicukur, anda juga boleh mengajak anak kecil anda untuk bercakap atau bercerita dengan anak patung kegemaran mereka, sehingga perhatian mereka dapat terganggu.

Selain itu, anda juga dapat memberikan hadiah kepada si kecil setelah rambut dicukur. Sekiranya si kecil kelihatan gugup atau takut, anda boleh memintanya untuk duduk di pangkuan anda agar si kecil lebih tenang dan pendandan rambut boleh mencukur kepalanya dengan mudah.

Mencukur rambut bayi adalah aktiviti yang mencabar, tetapi boleh juga menggembirakan. Terutama jika hasilnya seperti yang diharapkan, sehingga bayi kelihatan lebih kemas dan lebih menggemaskan.

Sekiranya ketika bayi mencukur rambutnya mengalami calar atau mengalami gejala alergi, ibu boleh membawanya ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan dan rawatan.