Keluarga

Hati-hati, ini adalah risiko menggunakan pelampung leher bayi

Melihat si kecil anda berenang menggunakan pelampung leher bayi pasti kelihatan menggemaskan, betul, Bun. Walau bagaimanapun, peralatan renang ini mempunyai kesan sampingan yang perlu diperhatikan. AyuhKetahui fakta mengenai penggunaan pelampung leher bayi dalam artikel berikut.

Berenang adalah jenis senaman yang baik untuk semua orang, termasuk bayi. Bayi boleh mula diajak bermain di kolam cetek ketika mereka berusia 6 bulan. Untuk meningkatkan keselamatan ketika berenang, pelampung leher bayi sering digunakan sebagai andalan.

Risiko Menggunakan Pelampung Leher

Float leher bayi biasanya digunakan semasa terapi air sebagai salah satu rawatan di spa bayi. Peralatan renang ini berbentuk seperti cincin yang melilit leher bayi. Adanya pelampung leher menjaga kepala bayi di atas air, sehingga dia dapat bernafas walaupun diletakkan di kolam yang cukup dalam.

Tetapi sayangnya, di sebalik tingkah laku comel dan lucu bayi yang sibuk berenang menggunakan pelampung leher ini, ada kesan buruk yang mengancam kesihatannya.

Menggunakan pelampung leher bayi dapat menjadikan otot-otot di leher kaku dan tegang. Sekiranya pelampung ini digunakan dengan kerap, dikhuatiri berlaku kecederaan otot leher yang memberi kesan buruk kepada pertumbuhan tulang belakang bayi.

Walaupun ia dikatakan meningkatkan keselamatan agar bayi tidak lemas, penggunaan pelampung leher juga dapat menyempitkan pergerakan bayi. Bayi akan mengalami kesukaran memusingkan, mengekspresikan, atau menyentuh kepala dengan tangan mereka. Ini boleh membuatkan bayi merasa tidak selesa kerana sukar untuk melakukan sesuatu.

Bukan hanya itu, penggunaan pelampung leher yang terlalu ketat boleh menyukarkan pernafasan bayi. Risiko bayi lemas juga boleh meningkat jika ia digunakan dengan tidak betul atau jika pelampung terkelupas secara tidak sengaja.

Petua untuk Berenang Selamat dengan Bayi

Penggunaan pelampung leher bayi tidak digalakkan, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh mengajak anak anda berenang. Sebabnya, berenang sangat berguna untuk membina otot, keseimbangan latihan dan koordinasi badan, meningkatkan fungsi otak, dan meningkatkan keyakinan diri si kecil.

Datang ke kolam bersama Little SI. Interaksi dan sentuhan antara Ibu dan Anak Kecil ketika berada di kolam renang akan menjadikan Si Kecil aman dan selesa, sehingga dapat juga meningkatkan kedekatan antara Ibu dan Anak Kecil.

Supaya anak kecil anda dapat merasa selesa dan selamat ketika melakukan aktiviti berenang, ayuh, ikuti petua ini:

  • Biasakan anak kecil anda berendam di tempat mandi bayi atau kolam kembung kecil di rumah sebelum membawanya ke kolam.
  • Pastikan suhu kolam cukup panas, iaitu sekitar 32 darjah celcius.
  • Sentiasa pegang si kecil dengan erat dan jaga dia dekat dengan badan ibu.
  • Beri pujian pada si kecil dan tunjukkan ekspresi gembira kepadanya sehingga dia dapat merasa gembira dan selamat bermain dengan air.
  • Mulailah berenang dengan si kecil selama 10-20 minit, kemudian tingkatkan permainan secara beransur-ansur pada sesi berikutnya.

Hingga kini, belum ada penyelidikan yang secara khusus menyebutkan bahawa pelampung leher boleh membahayakan kesihatan bayi. Walau bagaimanapun, penggunaan pelampung leher ini juga tidak diketahui dengan jelas.

Yang pasti, keselamatan dan keselesaan si kecil akan lebih terjamin sekiranya si ibu selalu menahannya ketika berada di dalam air. Jadi, lebih baik menerapkan petua berenang dengan bayi seperti yang dijelaskan di atas, ya, Bun.

Jangan lupa juga memperhatikan reaksi dan keadaan si kecil anda setelah berenang. Sekiranya si kecil kelihatan gatal atau mengalami kerengsaan kulit, bawa dia ke doktor agar dia dapat diberi rawatan yang tepat.