Kehidupan yang sihat

6 Kebaikan Calendula untuk Kesihatan Kulit

Manfaat calendula untuk kesihatan kulit telah lama dikenali dalam industri kecantikan. Selain membantu proses penyembuhan luka, tanaman bunga kuning ini juga sering digunakan untuk merawat pelbagai penyakit kulit. Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Calendula (Calendula officinalis) adalah sejenis tanaman dari keluarga Astaracea. Manfaat calendula diperoleh daripada pelbagai sebatian bioaktif yang dikandungnya. Terima kasih kepada kandungan ini, calendula sering digunakan sebagai makanan tambahan, minyak, balsem, krim, dan losyen.

Pelbagai Kebaikan Calendula untuk Kesihatan Kulit

Berikut adalah beberapa faedah calendula untuk kesihatan kulit anda perlu tahu:

1. Mempercepat penyembuhan luka

Kajian mengatakan bahawa ekstrak calendula dalam bentuk minyak, balsem, atau salap dapat merangsang pengeluaran protein tertentu yang berguna dalam mempercepat proses penyembuhan luka.

Bukan itu sahaja, ekstrak calendula Ia juga diketahui dapat meningkatkan jumlah kolagen pada luka ketika menyembuhkan. Kolagen pada luka berguna untuk pertumbuhan tisu kulit baru pada luka.

2. Mengurangkan kerosakan kulit

Kandungan sebatian bioaktif di calendula Ia diketahui dapat mengurangkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh tekanan oksidatif, misalnya dari pencemaran. Bukan hanya itu, kajian menunjukkan bahawa minyak itu calendula Ia juga memiliki kemampuan untuk melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh paparan UV.

3. Mencegah tanda-tanda penuaan

Berkat kandungan antioksidan di dalamnya, tanaman ini tidak hanya digunakan untuk melindungi kulit dari kerosakan, tetapi juga dari tanda-tanda penuaan. Satu kajian membuktikan bahawa ekstrak calendula dapat meningkatkan kelembapan, kekencangan, dan keanjalan kulit, agar kulit kelihatan lebih awet muda.

4. Menjadi antiseptik semula jadi

Sebatian yang terdapat dalam calendula dikenali mempunyai aktiviti antibakteria yang baik. Dengan cara itu, losyen yang mengandungi ekstrak calendula berpotensi menjadi antiseptik semula jadi yang dapat menghambat atau mengurangkan jumlah bakteria pada kulit.

5. Merawat ruam lampin

Calendula Ia juga dikenali sebagai rawatan semula jadi untuk ruam lampin. Sebenarnya, sebuah kajian menyatakan bahawa penggunaan salap calendula jauh lebih berkesan untuk menghilangkan ruam lampin daripada penggunaan bahan semula jadi lain, seperti gel lidah buaya.

6. Merawat jangkitan kulat

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstraknya calendula terbukti berkesan terhadap 23 jenis kulat candida. Dalam kajian lain didapati bahawa krim calendula Ia juga berkesan dalam merawat kandidiasis vagina, walaupun waktu penyembuhannya lebih lama daripada ubat-ubatan jamur biasa.

Selain kesihatan kulit, faedahnya calendula dapat juga dirasakan oleh tubuh secara keseluruhan, mulai dari mengobati radang gusi (gingivitis), melegakan sakit tekak, meningkatkan kesihatan jantung, hingga menghambat pertumbuhan sel-sel barah.

Walaupun begitu, beberapa faedah ini masih perlu dibuktikan lebih lanjut melalui penyelidikan pada skala yang lebih tinggi. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tetap berhati-hati dalam menggunakan calendula sebagai rawatan.

Begitu juga jika anda ingin mengambil kesempatan calendula untuk kesihatan kulit. Sebelum menggunakan calendula, anda masih harus berjumpa doktor kulit terlebih dahulu. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui keberkesanan dan keselamatan calendula kepada keadaan kulit anda.