Kesihatan

Ketahui istilah Kehamilan Kosong

Merasakan gejala kehamilan dan perut membesar, tetapi janin Macam mana boleh jadi Tidak bolehkah anda melihatnya pada ultrasound? Janin boleh diambil oleh roh. Makan, Tunggu sekejap! Sebelum anda menganggap ini ada kaitan dengan mistik, ayuh, lihat penjelasan berikut.

Anda mungkin pernah mendengar kehamilan kosong atau kehamilan tanpa bayi. Dalam keadaan ini, kantung kehamilan dan plasenta terus membesar, tetapi calon janin (embrio) di dalamnya tidak berkembang. Tanda-tanda kehamilan, seperti hasil pek ujian gejala positif, loya, dan muntah, juga boleh berlaku.

Adakah Kehamilan Yang Betul Disebabkan oleh Arwah?

Terdapat mitos bahawa kehamilan tanpa bayi menandakan bahawa bayi itu diambil oleh roh. Sebenarnya, ada penjelasan perubatan, kamu tahu. Keadaan ini dipanggil ovum berdarah atau mengandung kosong.

Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, tetapi para pakar percaya bahawa ini terjadi kerana gangguan kromosom atau pembawa gen pada calon janin.

Selain itu, kehamilan kosong juga boleh disebabkan oleh sel sperma atau telur yang tidak berkualiti, sehingga proses persenyawaan dan pembentukan embrio tidak berlaku secara normal. Akibatnya, yang berkembang hanyalah plasenta dan kantung kehamilan.

Risiko kehamilan kosong lebih tinggi pada kehamilan pasangan yang berkaitan dengan darah, seperti sepupu. sekarang, kerana peningkatan risiko gangguan kehamilan, bahkan kecacatan janin, inilah sebab mengapa pembiakan dilarang secara meluas.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Mengandung Kehamilan?

Sekiranya anda terlepas tempoh atau mengalami gejala kehamilan yang lain, setelah melakukannya ujianpek dengan hasil yang positif, lebih baik segera berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan ultrasound. Dari pemeriksaan ini akan dapat dilihat sama ada anda benar-benar hamil atau mengandung kosong.

Sekiranya hasil pemeriksaan doktor mengatakan bahawa anda mengalami tanda-tanda kehamilan kosong, maka tisu dari janin yang belum berkembang mesti dibersihkan dari rahim anda. Ada tiga cara yang mungkin disarankan oleh doktor, iaitu:

Menunggu sisa tisu jatuh secara semula jadi

Penantian dapat dilakukan, kerana tisu calon janin yang tersisa dapat merosot dengan sendirinya. Namun, ini boleh memakan masa yang lama, iaitu beberapa minggu atau beberapa bulan.

Dadah

Ubat-ubatan, seperti misoprostol, juga boleh digunakan oleh doktor untuk membantu menumpahkan sisa tisu janin yang belum berkembang. Walau bagaimanapun, rawatan dengan cara ini tidak segera dan mungkin memerlukan beberapa hari.

Dalam tempoh penumpahan ini, anda mungkin mengalami pendarahan berat dan beberapa kesan sampingan ubat, seperti mual, muntah, dan pening.

Prosedur DC (dilatasi dan kuretase)

Dilatasi dan kuretase biasanya dikenali sebagai kuretase. Ini adalah prosedur yang bertujuan untuk membuang sisa-sisa tisu calon janin dari rahim. Melalui prosedur ini, doktor dapat menentukan penyebab keguguran dengan memeriksa tisu yang tersisa.

Kuretase biasanya disarankan berbanding kaedah lain, kerana rahim anda akan membersihkan lebih cepat, dan terdapat sedikit risiko sisa tisu yang tersisa di rahim.

Kehamilan kosong bukan salah anda atau pasangan anda. Oleh itu, jangan salahkan diri sendiri. Walaupun anda berduka kerana keguguran yang anda alami, tetap semangat dan bersabar untuk melahirkan bayi lagi.

Anda boleh berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda ingin menjalani program kehamilan. Anda hanya perlu menunggu sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum dibenarkan hamil lagi selepas keguguran. Dan anda tidak perlu risau, kehamilan selepas kehamilan kosong biasanya berjalan lancar dan sihat, Macam mana boleh jadi.