Kehidupan yang sihat

Kesan Fruktosa Tidak Manis Rasanya

Fruktosa adalah salah satu jenis gula yang biasa dijumpai dalam makanan atau minuman sehari-hari, termasuk minuman, roti atau kek yang dibungkus kek manis. Walaupun khasiatnya sebagai pemanis pada lidah, kesan fruktosa tidak selalu baik untuk tubuh.

Fruktosa semula jadi boleh didapati dari beberapa jenis buah, sayur-sayuran dan madu. Manakala fruktosa untuk tujuan komersial biasanya diperoleh dari tebu, bit, dan jagung. Fruktosa yang telah melalui proses kimia, mempunyai tekstur seperti kristal padat, berwarna putih, tidak berbau, sangat manis, dan larut dalam air.

Risiko Gangguan Pencernaan

Malangnya, tidak semua orang mempunyai kemampuan yang sama untuk menyerap fruktosa. Keadaan ini dikenali sebagai malabsorpsi fruktosa. Ini berlaku kerana usus kecil tidak dapat menyerap fruktosa, jadi kandungan ini terkumpul di saluran pencernaan. Beberapa gejala yang sering diadukan termasuk gangguan pencernaan, seperti sakit perut, cirit-birit, mual, kembung perut, dan muntah.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengetahuan orang ramai mengenai malabsorpsi fruktosa masih rendah. Pada orang yang mempunyai sejarah penyakit gastrointestinal, gangguan penyerapan fruktosa dapat menyebabkan gejala penyakit seperti penyakit seliak dan penyakit radang usus.

Sebaliknya, pengambilan fruktosa yang berlebihan dianggap meningkatkan risiko seseorang terhadap beberapa penyakit, seperti kegemukan, ketahanan insulin, dan peningkatan kadar kolesterol LDL, asid urik, dan trigliserida. Kesan fruktosa juga dikaitkan dengan risiko sindrom metabolik, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung.

Jika dibandingkan dengan pemanis lain, seperti sukrosa atau glukosa, fruktosa terbukti lebih berbahaya. Selain dapat menyebabkan pelbagai penyakit di atas, fruktosa juga dapat meningkatkan rasa lapar dan keinginan untuk memakan makanan atau minuman manis.

Mengehadkan Pengambilan Fruktosa

Bagi anda yang mengalami penyerapan fruktosa, adalah mustahak untuk mengehadkan pengambilan mereka yang mengandungi fruktosa. Beberapa jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi fruktosa termasuk:

 • epal
 • Wain
 • Tembikai
 • Pisang
 • Strawberi
 • Blueberry
 • Alpukat
 • Asparagus
 • Lobak
 • Kacang
 • Selada

Untuk makanan atau minuman yang diproses, disarankan untuk membaca label pembungkusan terlebih dahulu. Selain dituliskan fruktosa pada bungkusan, pemanis ini juga terdapat dalam sirap jagung fruktosa tinggi, sirap agave, madu, gula terbalik, sirap maple, molase, gula aren atau gula kelapa.

Namun, jangan tergesa-gesa untuk menganggap diri anda mengalami penyerapan fruktosa ketika mengalami senak setelah makan makanan di atas. Yang pasti, anda perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Jangan berlebihan dalam memakan makanan atau minuman yang tinggi fruktosa atau pemanis lain, untuk mengelakkan kesan pemanis yang tidak selalu baik untuk kesihatan. Rujuk pakar pemakanan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pemanis tiruan dan semula jadi, jika anda berisiko menghidap diabetes.