Kesihatan

Memahami Kepentingan Resusitasi Cecair dalam Kecemasan

Resusitasi cairan adalah proses penggantian cairan tubuh, ketika pesakit berada dalam keadaan kritikal dan kehilangan terlalu banyak cairan, baik dalam bentuk air atau darah. Proses resusitasi cairan dilakukan dengan pemasangan cecair intravena.

Tubuh memerlukan cecair untuk berfungsi dengan baik. Kehilangan cecair yang berlebihan, dalam keadaan dehidrasi atau pendarahan, boleh mengganggu pelbagai proses dalam badan. Pada peringkat lanjut, keadaan ini boleh menyebabkan kejutan dan kegagalan organ. Resusitasi cecair diperlukan untuk memulihkan fungsi tubuh dan mencegah keadaan pesakit bertambah buruk.

Bilakah Resusitasi Cecair Diperlukan?

Resusitasi cairan diberikan ketika keadaan hipovolaemia dijumpai, yaitu kekurangan jumlah darah atau cairan di saluran darah. Beberapa tanda adalah tekanan darah rendah, nadi cepat dan pernafasan, dan peningkatan atau penurunan suhu badan.

Keadaan yang boleh menyebabkan hipovolemia termasuk pendarahan, cirit-birit atau muntah yang boleh menyebabkan dehidrasi, sepsis, dan luka bakar.

Jenis Cecair Resusitasi

Terdapat dua jenis cecair resusitasi yang dapat diberikan, iaitu cairan kristaloid dan cairan koloid.

Kristaloid

Cecair ini adalah cairan yang paling sering digunakan sebagai cairan resusitasi, kerana mempunyai molekul kecil, mudah digunakan, harganya lebih sedikit dan menggantikan cecair yang hilang dengan cepat.

Walaupun begitu, kerana lebih mudah diserap oleh tubuh, pemberian kristaloid yang terlalu banyak dapat menyebabkan edema atau bengkak akibat pengumpulan cairan dalam tisu badan. Penyelesaian kristaloid yang paling biasa digunakan adalah saline normal (NS) dan Ringer's lactate (RL).

Koloid

Cecair koloid mengandungi bahan dengan molekul yang lebih berat, seperti albumin dan gelatin. Cecair koloid akan bertahan lebih lama di saluran darah.

Koloid dapat digunakan sebagai cairan resusitasi pada pasien dengan kekurangan cairan yang teruk, seperti kejutan hipovolemik dan pendarahan yang teruk. Namun, jika digunakan dengan tidak betul, koloid dapat mencetuskan reaksi alergi, gangguan pembekuan darah, dan kegagalan fungsi ginjal.

Pemilihan jenis, jumlah, dan jangka masa cairan resusitasi bergantung pada keadaan pesakit dan ketersediaan cecair ini di fasilitas perawatan.

Resusitasi cairan harus diberikan kepada pesakit yang kehilangan cairan dan berada dalam keadaan darurat. Memberi resusitasi cairan memerlukan pengawasan doktor, jadi ikuti cadangan doktor