Kesihatan

Megacolon - Gejala, sebab dan rawatan

Megacolon adalah pelebaran atau pembesaran usus besar yang tidak normalatau usus besar. Megacolon akan menyebabkan usus besar tidak dapat mengeluarkan najis dan gas dari badan sehingga terkumpul di usus besar.

Megacolon boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti keradangan, jangkitan bakteria, atau disebabkan oleh penyakit kongenital (kongenital), seperti penyakit Hirschsprung pada bayi. Megacolon juga boleh berlaku tanpa sebab yang jelas, atau dikenali sebagai sindrom Oglivie. Pelebaran usus besar kerana megakolon boleh bersifat sementara atau kekal.

Megacolon boleh menyebabkan gejala gangguan pencernaan, seperti sakit perut, perut mengeras, demam, dan kembung. Orang dengan megacolon dapat dirawat melalui pembedahan dan ubat untuk merawat penyebab megacolon, seperti antibiotik atau kortikosteroid.

Sebab dan Jenis Megacolon

Punca megacolon berbeza. Untuk membezakan antara mereka, berikut adalah tiga jenis megakolon berdasarkan penyebabnya:

Megakolon akut

Megakolon akut adalah pelebaran usus besar tanpa sebab yang jelas. Megakolon akut boleh berlaku apabila usus besar melebar tanpa faktor yang menyekat aliran usus besar. Megakolon akut juga dikenali sebagai sindrom Oglivie.

Megakolon kronik

Megacolon kronik boleh disebabkan oleh penyakit kongenital (kongenital) atau komplikasi penyakit. Contoh penyakit yang diwarisi yang boleh menyebabkan megacolon kronik adalah penyakit Hirschsprung dan sindrom Waardenburg-Shah. Walaupun penyakit yang boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk megacolon kronik adalah:

 • Penyakit Chagas.
 • Penyakit Parkinson.
 • skleroderma.
 • Gangguan metabolik, seperti hipotiroidisme atau hipokalemia.

Megakolon beracun

Megacolon toksik adalah jenis megakolon akut yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Clostridium difficile atau penyakit radang usus, seperti penyakit Crohn atau kolitis ulseratif. Megacolon beracun akan menyebabkan usus besar melebar dengan cepat, malah boleh menyebabkan usus besar pecah.

Gejala Megacolon

Gejala megacolon berbeza-beza, bergantung pada jenisnya. Tetapi secara umum, gejala megacolon boleh menjadi:

 • Sakit perut
 • Perut mengeras
 • Kembung
 • Mual
 • Gag
 • Cirit-birit mengandungi darah.
 • Sembelit

Sebagai tambahan kepada gejala ini pada saluran pencernaan, orang dengan megacolon mungkin mengalami demam dan berdebar-debar.

Megakolon kronik

Megakolon kronik secara amnya menyebabkan gejala dalam bentuk sembelit. Megakolon kronik yang timbul dari penyakit kongenital boleh menyebabkan sembelit pada bayi. Sementara itu, megakolon kronik yang bukan disebabkan oleh penyakit kongenital akan menyebabkan gejala sembelit pada masa dewasa.

Selain sembelit, orang dengan megacolon kronik juga mungkin mengalami inkontinensia tinja atau kadang-kadang cirit-birit.

Bila hendak berjumpa doktor

Megacolon adalah keadaan yang mesti dirawat oleh doktor, terutamanya megacolon kronik. Segera hubungi doktor anda apabila gejala megacolon muncul, seperti sakit perut dan perut yang mengeras, diikuti oleh demam dan takikardia.

Megacolon boleh berlaku sebagai komplikasi penyakit radang usus, seperti penyakit Crohn atau kolitis ulseratif. Sekiranya didiagnosis dengan penyakit ini, periksa dengan doktor secara berkala untuk memantau perkembangan penyakit ini agar tidak menjadi megacolon.

Diagnosis Megacolon

Untuk mendiagnosis megacolon, doktor akan bertanya mengenai sejarah dan gejala perubatan pesakit. Selepas itu, doktor akan memeriksa keadaan fizikal pesakit, terutamanya bahagian perut. Sekiranya doktor mengesyaki pesakit mempunyai megakolon, doktor akan melakukan imbasan.

Kaedah imbasan untuk mendiagnosis megacolon adalah:

 • Mengimbas dalam bentuk sinar-X, ultrasound, atau CT scan perut, untuk melihat keadaan saluran pencernaan.
 • Teropong gastrointestinal (endoskop), untuk memeriksa bahagian dalam saluran pencernaan.
 • Selesaikan ujian kiraan darah, untuk memeriksa keabnormalan dalam darah yang menyebabkan megakolon, seperti jangkitan.
 • Analisis elektrolit, untuk memeriksa tahap elektrolit badan yang berubah apabila terdapat kelainan pada usus besar.
 • Biopsi, dengan mengambil sampel tisu usus besar dan memeriksanya di makmal untuk memeriksa penyakit Hirschsprung.

Untuk membantu diagnosis, orang dengan megacolon mungkin diberi barium cecair sebelum proses imbasan sehingga hasilnya lebih kelihatan.

Rawatan Megacolon

Dalam keadaan akut, megacolon dirawat dengan penyahmampatan. Kaedah ini menggunakan alat khas seperti tiub yang dimasukkan melalui rektum untuk melegakan tekanan pada usus dan mengurangkan kesakitan. Selain tiub khas, penyahmampatan kolon juga dapat dilakukan dengan kolonoskopi untuk hasil maksimum.

Sebagai tambahan kepada terapi penyahmampatan, orang dengan megacolon juga akan diberi ubat untuk membantu membuang kotoran yang tersumbat. Ubat-ubatan tersebut termasuk julap untuk memudahkan proses buang air besar, atau ubat-ubatan neostigmine untuk meningkatkan pergerakan otot di usus besar. Penyelesaian elektrolit juga dapat diberikan untuk mengatasi gangguan elektrolit akibat gangguan fungsi gastrointestinal.

Sekiranya megacolon tidak sembuh selepas penyahmampatan, rawatan boleh dilakukan dengan pembedahan. Operasi dapat dilakukan dengan kaedah kolostomi, iaitu membuat lubang baru di perut untuk membuang kotoran. Kaedah pembedahan lain adalah kolektomi, yang membuang bahagian usus besar yang membesar.

Pada pesakit dengan megacolon toksik, dinding usus besar boleh menjadi lemah, mengakibatkan lubang atau koyakan di dalam usus. Keadaan ini dapat diatasi dengan pembedahan untuk menutup lubang.

Keretakan dinding usus besar kadang kala boleh menyebabkan kejutan pada penghidapnya. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan kuman pada usus besar sehingga penghidapnya mengalami sepsis. Pesakit dengan megacolon toksik yang mengalami kejutan septik akan dirawat terlebih dahulu sebelum menjalani pembedahan.

Ubat yang boleh diberikan kepada orang dengan megacolon juga bergantung kepada penyebabnya, misalnya:

 • Antibiotik, untuk merawat jangkitan.
 • Ciclosporin atau kortikosteroid, untuk merawat kolitis ulseratif.

Komplikasi Megacolon

Sekiranya dirawat dengan betul, megacolon dapat disembuhkan sepenuhnya. Namun, jika tidak dirawat dengan baik, megacolon dapat menyebabkan komplikasi dalam bentuk lubang atau air mata (perforasi) di usus besar. Usus besar yang berlubang boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, sepsis, dan kejutan.

Pencegahan Megacolon

Megacolon boleh berlaku sebagai komplikasi keradangan atau jangkitan pada saluran pencernaan. Untuk mengelakkan megacolon, segera dapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami gejala jangkitan atau keradangan pada saluran pencernaan. Sekiranya anda telah didiagnosis dengan penyakit, ambil rawatan mengikut arahan doktor.

Selain itu, tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami gejala penyakit yang boleh mencetuskan megacolon kronik, seperti penyakit Hirschsprung atau penyakit Chagas. Konsultasi dengan doktor juga perlu dilakukan jika anda mengalami gangguan pencernaan, agar gangguan ini dapat diatasi dengan segera.