Keluarga

Selalunya Panas Semasa Kehamilan, Inilah Punca Dan Cara Mengatasinya

Panas semasa kehamilan biasanya muncul pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Aduan ini dapat berlanjutan secara semula jadi sehingga bayi dilahirkan dan memasuki tempoh penyusuan. Jadi, apa yang menyebabkannya dan bagaimana memperbaikinya?

Sering merasa panas dan berpeluh adalah keluhan yang dialami oleh banyak wanita hamil. Bukan hanya pada waktu siang atau ketika cuaca panas, wanita hamil bahkan dapat merasa panas dan berpeluh pada waktu malam atau ketika suhu udara tidak terlalu panas.

Sebab Wanita Hamil Selalunya Rasa Panas Semasa Kehamilan

Panas semasa hamil adalah keadaan biasa berlaku. Ini berlaku kerana perubahan dalam tubuh wanita hamil semasa mengandung. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan wanita hamil sering merasa panas:

1. Perubahan tahap hormon

Semasa mengandung, tahap estrogen boleh turun naik. Perubahan hormon kehamilan boleh membuat wanita hamil merasakan beberapa keluhan, seperti: sakit pagi dan peningkatan suhu badan. Apabila suhu badan meningkat, wanita hamil akan berasa panas dan banyak berpeluh.

2. Peningkatan aliran darah

Semasa kehamilan, jumlah darah dalam badan wanita akan meningkat hingga lebih dari 50% masa sebelum kehamilan. Apabila jumlah darah meningkat, aliran darah ke seluruh badan akan meningkat. Ini dapat membuatkan wanita hamil merasa lebih panas dan berpeluh dengan lebih mudah.

3. Meningkatkan metabolisme badan

Semasa janin tumbuh, metabolisme wanita hamil akan meningkat untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim. Kerana peningkatan metabolisme, suhu badan wanita hamil juga akan meningkat dan menjadikan badan berpeluh lebih banyak.

4. Peningkatan prestasi dan degupan jantung

Semasa hamil, jantung wanita hamil mengepam darah lebih sukar daripada biasa, jadi degupan jantung juga menjadi lebih cepat. Keadaan ini dapat meningkatkan metabolisme badan dan mencetuskan rasa sesak dan panas.

Di samping itu, keadaan janin yang tumbuh dan peningkatan berat badan semasa trimester ketiga, menjadikan wanita hamil lebih mudah panas dan berpeluh.

Petua Mengatasi Masalah Panas Semasa Kehamilan

Selain membuat wanita hamil tidak selesa, sering panas dan berpeluh banyak semasa kehamilan berisiko menyebabkan dehidrasi, kelemahan, pening, dan pingsan. Panas yang dirasakan oleh ibu hamil juga dapat dirasakan oleh janin di dalam rahim dan bahkan boleh membuat janin merasa tertekan.

Oleh itu, panas semasa mengandung tidak boleh dipandang rendah. Untuk mencegah dan mengatasi aduan panas semasa mengandung, wanita hamil boleh mengambil langkah berikut:

1. Pakai pakaian yang selesa

Semasa mengandung, wanita hamil disarankan untuk memakai pakaian yang longgar dan kapas agar mudah menyerap peluh. Begitu juga dengan cadar dan selimut yang digunakan oleh ibu hamil. Pilih bahan yang lembut dan selesa agar wanita hamil tidak merasa panas ketika tidur.

2. Keperluan air minum yang mencukupi setiap hari

Wanita hamil disarankan minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas air sehari atau lebih ketika cuaca panas. Semasa melakukan perjalanan di luar, belanjakan diri anda dengan sebotol air sejuk dan minum secara berkala tanpa menunggu kehausan datang.

3. Pengambilan makanan dan minuman yang dapat menyegarkan badan

Untuk memastikan badan sentiasa terhidrat, makan makanan yang mengandungi banyak air, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Wanita hamil juga boleh makan makanan ringan yang sihat, seperti jus buah atau yogurt sejuk.

4. Hadkan pengambilan kafein

Minum teh atau kopi semasa hamil boleh meningkatkan tekanan darah dan suhu badan. Oleh itu, hadkan pengambilan minuman berkafein, seperti teh atau kopi. Lebih baik bagi wanita hamil untuk minum air sejuk, jus buah segar, atau smoothie ketika dahaga.

5. Cuba berenang dengan kerap

Berenang boleh menjadi pilihan bagi ibu hamil untuk menghilangkan rasa panas. Bukan hanya itu, berenang juga dapat membuat wanita hamil lebih santai dan terhindar dari tekanan, serta membantu meringankan keluhan lain semasa kehamilan, seperti sakit belakang dan kaki yang bengkak.

Di samping itu, ibu hamil juga boleh menggunakan kipas angin atau penghawa dingin (AC) supaya bilik atau bilik terasa lebih sejuk. Wanita hamil juga boleh mandi dengan air sejuk atau hanya mengelap badan dengan tuala basah untuk menyejukkan badan dengan cepat.

Sekiranya wanita hamil ingin pergi ke luar rumah, bawa kipas atau botol sembur Mengandungi air sejuk untuk menyegarkan wajah. Seboleh-bolehnya elakkan cahaya matahari langsung dalam jangka masa yang lama.

Pada dasarnya, panas ketika mengandung adalah keadaan biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Tetapi, jika panas ibu hamil disertai dengan gejala lain, seperti demam, cirit-birit, muntah, kelemahan, dan sakit otot, disarankan untuk segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan.