Kesihatan

Tidak Hanya Segar, Cuci Mulut Membantu Mencegah Masalah Gigi dan Mulut

Berkumur menggunakan ubat kumur(berkumur) setelah menggosok gigi dipercayai dapat menghilangkan bau mulut dan memberi sensasi segar di mulut. Bukan itu sahaja, ternyata terdapat pelbagai faedah menggunakannya ubat kumur baik untuk kesihatan gigi dan mulut keluarga. Pencuci Mulut membantu mencegah rongga, kerosakan gigi, sakit, jangkitan, dan abses gigi.

Pencuci Mulut secara amnya ubat cair atau antiseptik yang digunakan untuk membersihkan kawasan rongga mulut seperti antara gigi, permukaan lidah dan gusi, serta bahagian belakang mulut atau esofagus. Pencuci Mulut menawarkan kelebihan tambahan untuk menjangkau kawasan di rongga mulut yang tidak mudah dijangkau dengan menyikat dan flos sahaja.

Mencegah Rongga

Rongga adalah masalah biasa yang dihadapi oleh pelbagai kumpulan orang, mulai dari kanak-kanak, orang dewasa hingga orang tua. Keadaan ini boleh dipengaruhi oleh perkembangan bakteria di mulut dan pertumbuhan plak atau tartar. Oleh itu, jaga kesihatan mulut dan gigi setiap hari yang disokong oleh penggunaan ubat kumur secara rutin, diharapkan dapat mengurangkan risiko rongga, yang dapat menyebabkan rasa sakit, gigi sensitif, jangkitan, abses, dan bahkan gigi yang patah.

Walaupun tidak boleh dikatakan sebagai pengganti menggosok gigi, penggunaannya ubat kumur Ia mempunyai banyak faedah untuk kesihatan gigi dan mulut. Bukan hanya mencegah bau mulut dan rongga, penggunaan ubat kumur juga bertujuan untuk membantu mencegah kerosakan gigi, mengurangkan tartar, mencegah keradangan gusi dan rongga mulut, dan dapat membantu memutihkan gigi. Manfaat ubat kumur tidak kurang pentingnya adalah membunuh bakteria di permukaan dan kawasan rongga mulut yang sukar dijangkau, malah mengurangkan risiko bakteremia atau penyebaran bakteria melalui aliran darah dari mikroorganisma di rongga mulut. Jadi, ubat kumur berkesan membantu memastikan kesihatan gigi dan mulut, termasuk jaga gigi kuat dengan melawan kuman yang menyebabkan berlakunya rongga.

Pelbagai Kandungan Cuci Mulut yang Perlu Dikenali

Pelbagai produk ubat kumur umumnya mempunyai bahan aktif berikut:

 • Selesemaoride, membantu mencegah kerosakan gigi dan rongga.
 • Antimikrob, membasmi bakteria yang menyebabkan bau mulut, gingivitis dan tartar.
 • Ejen penghilang bau, yang berguna untuk menyamarkan, mengurangkan atau bahkan menyahaktifkan sebatian yang menyebabkan bau mulut, seperti garam astringen atau cetylpyridinium klorida.
 • Peroksida, bahan aktif yang membantu mencegah noda pada permukaan gigi. Biasanya terdapat dalam produk ubat kumur peluntur.
 • Antiseptik seperti chlorhexidine dan minyak pati dapat membantu mengawal tartar dan radang gusi.

Produk ubat kumur umumnya terdapat di pasaran, sama ada dengan preskripsi atau tanpa preskripsi, bergantung pada formula ubat kumur yang. Namun, ada juga ubat kumur hanya tersedia dengan preskripsi doktor, seperti ubat kumur yang mengandungi klorheksidin.

Memilih Produk Pencuci Mulut yang Betul

Terdapat dua jenis produk ubat kumur, itu dia ubat kumur kosmetik dan ubat kumur terapi. Walaupun ia mempunyai rasa yang baik di mulut, tetapi manfaat perubatannya ubat kumur Kosmetik biasanya hanya sementara. Manakala ubat kumur Ejen terapi biasanya mempunyai faedah yang lebih berkesan untuk mengurangkan plak, gingivitis, menghilangkan bau mulut, dan mencegah rongga.

Tidak semua produk ubat kumur dibuat sama, berikut adalah beberapa perkara yang boleh dipertimbangkan semasa memilih produk ubat kumur sesuai dengan keperluan keluarga yang sihat:

 • Sekiranya keyakinan adalah yang anda cari, maka gunakanlah ubat kumur dengan rasa dan aroma yang diinginkan.
 • Bagi mereka yang mengalami mulut kering, disarankan untuk meningkatkan penggunaan air dan memilih produk ubat kumur bebas alkohol, kerana alkohol boleh memperburuk keadaan mulut kering.
 • Sekiranya ada ahli keluarga yang mempunyai penyakit gusi, maka ubat kumur dengan kandungan klorheksidin boleh menjadi pilihan.
 • Pilih produk ubat kumur yang telah didaftarkan dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), dan diakui oleh International Medical Association dan Indonesian Dentist Association. Terdapat beberapa produk ubat kumur organik yang juga terdapat di kedai kesihatan yang terkenal.
 • Sekiranya tidak diresepkan oleh doktor, elakkan penggunaannya ubat kumur pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, terutamanya yang mengandungi alkohol, kerana risiko pengambilannya.
 • Pelbagai produk ubat kumur mengandungi formula minyak pati yang berkesan seperti timol, mentol, metil salisilat, dan kayu putih juga boleh menjadi pilihan keluarga kerana ia berguna untuk mengatasi bau mulut, membunuh kuman yang menyebabkan masalah mulut, menghalang perkembangan tartar, dan mengurangkan radang gusi.

Pilih produk ubat kumur mengikut masalah yang ingin anda atasi. Bermula dari faedah asas ubat kumur untuk membunuh kuman, faedah asas dan faedah tambahan sesuai dalam pembungkusan produk, dan yang memberikan perawatan menyeluruh untuk kesihatan gigi kanak-kanak, orang tua dan orang tua.

Peraturan untuk Menggunakan Mouthwash yang betul

Setiap produk ubat kumur Masing-masing mempunyai petunjuk penggunaan, pastikan untuk mengikuti saranan mengikut kemasan produk. Secara amnya, ubat kumur digunakan dua kali pada waktu pagi dan petang, terutama selepas menggosok gigi. Tetapi tidak menjadi masalah jika anda menggunakannya sebelum atau selepas menggosok gigi. Ajar keluarga terdekat mengenai cara penggunaan ubat kumur dengan berkumur ke hujung tekak selama 30 hingga 60 saat. Secara amnya, terdapat cawan pengukur pada setiap produk ubat kumur ukuran lebih kurang 20 ml atau bersamaan dengan 4 sudu teh penuh yang boleh digunakan sekali. Elakkan menggunakan lebih daripada dos ini melainkan disyorkan oleh doktor anda.

Selain menggosok gigi dan menggunakan ubat kumur, penting untuk menjalani gaya hidup yang seimbang dan diet yang baik untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut anda. Untuk hasil maksimum dan tahan lama, disarankan untuk menjaga kebersihan mulut secara teratur dan teratur, meningkatkan penggunaan air, membatasi penggunaan kopi, teh dan soda, dan menghindari minuman beralkohol dan rokok. Jangan lupa untuk memeriksa dan membersihkan gigi anda kepada doktor gigi sekurang-kurangnya setiap enam bulan.

Walaupun mempunyai banyak faedah, ubat kumur bukanlah penyelesaian untuk menyembuhkan masalah pergigian dan mulut yang serius. Sekiranya anda mengalami gusi berdarah dan bau mulut yang tidak hilang, segera pergi ke doktor gigi untuk mendapatkan penilaian perubatan dan rawatan yang lebih intensif.