Keluarga

Mengenal Amniotomi Semasa Bersalin

AMniotomi semasa bersalin tujuan untuk merangsang dan mempercepat proses buruh, dengan memecahkan membran. Prosedur ini secara amnya dilakukan apabila kantung ketuban tidak pecah sebelum bersalin atau jika persalinan berpanjangan.

Prosedur amniotomi dilakukan oleh doktor atau bidan dengan merobek kantung ketuban menggunakan alat yang disebut amnihook dan amikot. Pecah membran yang disengajakan ini dipercayai dapat merangsang timbulnya kontraksi rahim yang lebih kuat, sehingga serviks terbuka dan bayi dapat dilahirkan dengan lebih cepat.

Sebab-sebab Memerlukan Amniotomi Ssemasa penghantaran

Kantung amniotik mengandungi cecair amniotik dan plasenta. Fungsi air dan kantung ketuban adalah untuk melindungi janin dari kesan, kecederaan, dan jangkitan, untuk menjaga suhu tubuh janin yang normal, serta tempat untuk janin tumbuh dan berkembang sebelum kelahiran.

Sebilangan besar wanita hamil mengalami pecahnya air ketuban secara semula jadi atau spontan, dan ini dianggap sebagai tanda bahawa bersalin telah bermula. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kantung ketuban belum pecah sehingga waktu kelahiran tiba. Dalam keadaan ini, doktor atau bidan biasanya akan mencadangkan amniotomi.

Selain itu, amniotomi juga biasanya dilakukan untuk:

1. Induksi atau memulakan buruh

Amniotomi adalah kaedah induksi buruh yang baik. Tujuan induksi persalinan adalah agar kontraksi rahim berlaku dan proses persalinan dimulakan. Kaedah ini boleh digabungkan dengan kaedah induksi lain, seperti memberi ubat oksitosin melalui suntikan.

2. Menguatkan penguncupan tenaga kerja

Amniotomi juga dapat dilakukan sebagai metode pembesaran persalinan, yang merupakan proses merangsang rahim sehingga frekuensi, durasi, dan kekuatan kontraksi meningkat setelah munculnya kontraksi semula jadi.

Kaedah ini sering digunakan untuk merawat persalinan berpanjangan yang boleh membahayakan keadaan janin dan wanita hamil. Persalinan yang berpanjangan ini boleh berlaku kerana kontraksi rahim tidak cukup kuat untuk melebarkan saluran kelahiran atau kerana bayi terlalu besar.

Selain itu, amniotomi juga dapat dilakukan untuk memendekkan waktu melahirkan, mencegah komplikasi akibat proses persalinan yang berpanjangan, dan untuk mengelakkan pembedahan caesar.

3. Pantau keadaan janin

Amniotomi kadang-kadang diperlukan untuk memantau keadaan janin di rahim yang memerlukan pemantauan khas. Pemantauan ini dilakukan dengan meletakkan elektrod pada janin, kemudian elektrod disambungkan ke monitor.

Setelah disambungkan ke monitor, doktor dapat mendengar degupan jantung janin dan memantau aktiviti janin dengan lebih jelas, sehingga dapat menentukan sama ada terdapat kelainan pada janin sebelum melahirkan.

4. Mengesan kehadiran mekonium

Amniotomi juga boleh dilakukan untuk mengesan kehadiran mekonium atau najis janin dalam cecair amniotik. Tindakan ini perlu dilakukan kerana mekonium yang ditelan janin boleh menyebabkan masalah pernafasan atau jangkitan pada paru-paru bayi.

Walaupun mempunyai beberapa kebaikan, tidak semua wanita hamil memerlukan atau mungkin menjalani amniotomi. Beberapa keadaan yang menghalang wanita hamil menjalani amniotomi adalah:

  • Janin belum memasuki pelvis.
  • Kedudukan bayi adalah breech.
  • Plasenta previa.
  • Vasa previa. Keadaan ini berlaku apabila saluran darah plasenta atau tali pusat janin keluar dari serviks. Keadaan ini berpotensi membahayakan nyawa ibu dan janin.

Selain itu, tindakan amniotomi semasa melahirkan juga mempunyai beberapa risiko, iaitu:

  • Jangkitan amniotik atau chorioamnionitis.
  • Pendarahan selepas bersalin, terutama pada wanita hamil dengan vasa previa.
  • Memampatkan atau memutar tali pusat.
  • Masalah janin.
  • Bahagian caesar diperlukan jika amniotomi tidak membantu dengan kelahiran yang normal.

Risiko ini biasanya lebih mungkin berlaku pada wanita hamil yang mempunyai masalah kehamilan tertentu, atau jika amniotomi dilakukan terlalu awal (sebelum waktu bersalin dan tidak ada tanda-tanda persalinan). Selagi serviks matang atau melebar sepenuhnya dan bayi bersedia untuk bersalin, risiko amniotomi agak kecil.

Sementara menunggu kelahiran bayi, tidak ada salahnya wanita hamil mencari pelbagai maklumat mengenai prosedur semasa bersalin, termasuk amniotomi, jika bila-bila masa tindakan itu diperlukan.

Untuk memantau keadaan kehamilan dan janin serta menentukan kaedah kelahiran yang terbaik, jangan lupa untuk berkonsultasi dengan pakar obstetrik anda secara berkala.