Kesihatan

Hentikanlah Kebiasaan Membuang Sampah dengan berhati-hati mulai sekarang!

Membuang sampah dengan sewenang-wenangnya bermaksud membuang sampah di tempat yang tidak sesuai. Contohnya, membuang puntung rokok ke dalam selokan, membuang bateri terpakai dekat kawasan tempat tinggal, membuang plastik, botol bekas, kertas bekas untuk pembungkus makanan, atau sisa makanan seperti itu., di persekitaran rumah walaupun.

Selain merosakkan pandangan, kebiasaan membuang sampah boleh menyebabkan penyakit. Sekiranya kebiasaan ini dilakukan dalam jangka panjang, kesan negatifnya akan menjadi lebih luas, iaitu penurunan kualiti hidup manusia.

Sampah yang tidak dibuang dengan betul boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dan

Kaedah Penularan Penyakit aPetua Membuang Sampah dengan berhati-hati

Penyebaran penyakit dari sampah sarap boleh dibahagikan kepada dua, iaitu langsung dan tidak langsung. Inilah penjelasannya:

 • sekara langsung

  Penularan berlaku apabila seseorang bersentuhan langsung dengan sampah yang mengandungi kuman, maka kuman memasuki badan melalui mulut. Contoh lain adalah jika seseorang tergores oleh tin berkarat di timbunan sampah dan cedera, bakteria tetanus yang ada di karat boleh masuk melalui luka dan menjangkiti badan.

 • sekrajah tidak langsung

  Tumpukan sampah dapat menjadi tempat berkembang biak binatang penyebab penyakit, seperti nyamuk, lipas, lalat, dan tikus. Haiwan ini boleh menjadi perantara kuman sehingga menyebabkan jangkitan pada manusia.

Jenis Penyakit Yang Muncul aPetua Membuang Sampah dengan berhati-hati

Sampah yang tersebar membolehkan kuman penyebab penyakit berkembang biak, dan dapat menjadi sarang bagi haiwan yang menyebabkan penyakit. Berikut adalah pelbagai penyakit yang biasanya berlaku disebabkan oleh persekitaran yang kotor:

 • Penyakit yang disebabkan oleh parasit

  Jangkitan cacing adalah salah satu masalah yang boleh disebabkan oleh kebiasaan buruk membuang sampah dari tempatnya. Contohnya jangkitan cacing tambang dan cacing gelang. Selain cacing, parasit Toxoplasma gondii juga dapat membiak di timbunan sampah yang tercemar dengan sampah haiwan, seperti kucing.

 • Penyakit yang disebabkan oleh bakteria

  Kerana kebiasaan membuang sampah sarap, jangkitan bakteria juga dapat membendung anda. Penyakit akibat jangkitan bakteria yang perlu diperhatikan jika kebersihan persekitaran tidak dijaga adalah cirit-birit, demam kepialu, kolera, tetanus, dan radang paru-paru shigellosis.

 • Penyakit yang disebabkan oleh virus

  Berbahaya seperti jangkitan parasit dan bakteria, penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus juga akan menjadi pelengkap penderitaan orang yang tidak memperhatikan kebersihan persekitaran. Contohnya adalah hepatitis A dan gastroenteritis.

Dari penjelasan di atas, kebiasaan membuang sampah terbukti merugikan anda, orang di sekitar anda, dan persekitaran. Agar tidak jatuh sakit kerana kebersihan dan kebersihan persekitaran yang buruk, mulai sekarang, biasakan membuang sampah di tempatnya, dan jangan lupa mencuci tangan selepas itu.