Kehidupan yang sihat

Ucapkan Selamat tinggal pada Jerawat di Dagu

Sesiapa yang pernah mengalami jerawat tahu betapa menjengkelkannya tumbuh jerawat di muka, termasukjerawat di dagu. Selain mengganggu aktiviti harian, jRawatan pada dagu jelas boleh mengganggu penampilan, jadi ia perlu ditangani dengan segera.

Pada dasarnya, jerawat boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada remaja. Selain wajah, jerawat juga dapat muncul di dada, leher, bahu, atau punggung. Jerawat muncul kerana penyumbatan folikel rambut di kulit. Penyumbatan ini disebabkan oleh kotoran yang dicampurkan dengan minyak dan sel kulit mati.

Kenali Sebab Penampilan Jerawat di Dagu

Untuk mengelakkan atau menghilangkan jerawat di dagu, anda mesti terlebih dahulu mengetahui faktor penyebabnya. Selain dari penyumbatan folikel rambut pada kulit wajah, jerawat di dagu juga boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor lain seperti:

 • Tekanan
 • Bakteria
 • Hormon androgen meningkat
 • Pengeluaran minyak berlebihan pada wajah
 • Makan makanan berkarbohidrat tinggi, seperti roti, coklat, dan kerepek
 • Penggunaan ubat-ubatan yang mengandungi kortikosteroid, litium, dan ubat-ubatan hormon seperti testosteron.

Kemunculan jerawat di kawasan muka, termasuk kawasan dagu, juga dipengaruhi oleh kebiasaan memegang wajah atau dagu dengan tangan yang kotor. Risiko munculnya jerawat di dagu juga dapat meningkat disebabkan oleh pengaruh keturunan atau keluarga, wajah sering terkena debu atau kotoran, dan gaya hidup yang tidak sihat.

Corak Kehidupan Setopi untuk merawat jerawat

Salah satu cara untuk mengatasi jerawat di dagu yang tidak hilang adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat setiap hari. Terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jerawat di dagu anda dan tidak akan kembali, termasuk:

 • Bersenam secara berkala

  Latihan yang teratur dan teratur dapat membantu menjaga kulit yang sihat dengan meningkatkan peredaran darah. Apabila peredaran darah lancar, sel-sel kulit akan mendapat banyak pengambilan oksigen dan sel-sel kulit mati akan dikeluarkan dari badan. Tetapi jangan lupa untuk memperhatikan kebersihan kulit wajah setelah bersenam.

 • Tidur dengan kerap dan cukup

  Kurang tidur boleh membuat seseorang menjadi tertekan. Sekiranya anda mengalami tekanan, pengeluaran hormon glukokortikoid akan meningkat. Hormon ini boleh mengganggu fungsi dan struktur kulit, yang boleh mencetuskan jerawat. Oleh itu, cubalah tidur dengan cukup dan teratur setiap hari, sekurang-kurangnya 6-9 jam.

 • Jaga diet

  Beberapa jenis makanan boleh menyebabkan gula darah dan insulin meningkat dengan cepat. Terlalu banyak insulin boleh mencetuskan pertumbuhan sel-sel penyumbat pori dan menyebabkan jerawat. Untuk mengelakkan ini, cubalah meningkatkan penggunaan kacang, biji, dan sayur-sayuran.

 • Bersihkan wajah anda secara berkala

  Mencuci muka dua kali sehari dapat membantu mencegah jerawat muncul di dagu anda. Kulit wajah mempunyai kelenjar minyak yang menghasilkan lebih banyak minyak daripada kulit pada bahagian badan yang lain. Oleh itu, kebersihan wajah mesti sentiasa dijaga setiap hari. Pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

 • Gunakan pelindung matahari

  Pendedahan cahaya matahari boleh mencetuskan jerawat dan memburukkan lagi jerawat yang ada. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan pelindung matahari di Pilih pelindung matahari yang selamat digunakan pada kulit wajah dan sesuai dengan jenis kulit anda.

Jerawat di dagu boleh menjengkelkan. Namun, elakkan memetik jerawat supaya tidak merengsakan kulit, membuat jerawat lebih teruk, atau bahkan tisu parut yang sukar dikeluarkan. Sekiranya jerawat tidak membaik, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.