Keluarga

Manfaatkan sukan ini untuk hamil dengan cepat

Tidak hanya sihat, senaman juga dapat meningkatkan peluang hamil, kamu tahu. Sekiranya anda dan pasangan anda merancang untuk mempunyai anak, terdapat beberapa pilihan latihan untuk hamil dengan cepat yang boleh anda lakukan.

Selain bagus untuk menjaga kecergasan fizikal, senaman juga penting jika anda ingin mempunyai anak. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa senaman secara teratur dapat meningkatkan kesuburan, mempermudah proses ovulasi dan haid, dan mempersiapkan tubuh anda untuk kehamilan dan melahirkan anak nanti.

Pilihan Sukan untuk Mengandung dengan Cepat

Bersenam secara teratur dan mempunyai berat badan yang ideal adalah dua faktor yang diketahui dapat meningkatkan kesuburan. Untuk cepat melahirkan, ada beberapa pilihan sukan yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. berjoging

berjoging adalah senaman sederhana yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kesuburan dan meningkatkan peluang anda hamil. Luangkan sekitar 30 minit sehari untuk berjoging, sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu.

Selain dapat meningkatkan kesuburan, jenis latihan ini juga berguna untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh, mencegah diabetes dan penyakit jantung, meningkatkan mood, dan menghilangkan tekanan.

2. Berbasikal

Berbasikal dapat meningkatkan kekuatan otot perut, punggung, pelvis, dan pangkal paha. Oleh itu, jenis senaman ini sesuai dilakukan untuk menyiapkan badan untuk hamil dan menyokong berat badan yang akan meningkat semasa hamil.

3. Berenang

Berenang bukan hanya menyegarkan dan menyeronokkan, tetapi juga dapat membantu anda mendapatkan dan mengekalkan berat badan ideal, dan meningkatkan kesuburan sehingga peluang anda hamil lebih tinggi.

Oleh itu, berenang adalah baik bagi anda yang menjalani program kehamilan. Untuk mendapatkan faedah berenang, anda disarankan melakukannya sekitar 2-3 kali seminggu.

4. Yoga

Tekanan adalah salah satu faktor yang boleh mengganggu kesuburan wanita. Untuk menghilangkan tekanan, anda boleh mencuba yoga. Latihan ini menggabungkan gerakan pose atau badan dan latihan meditasi untuk meningkatkan keseimbangan, kekuatan, dan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Pelbagai pose yoga juga dipercayai dapat melancarkan proses persenyawaan setelah hubungan seksual dengan meningkatkan aliran darah di kawasan pelvis, merehatkan otot-otot pelvis, dan merangsang pembentukan hormon yang mempengaruhi kesuburan.

5. Pilates

Pilates adalah latihan yang memfokuskan pada kelenturan, kekuatan, dan daya tahan otot dan sendi. Selain itu, Pilates juga dapat membuat anda merasa lebih santai dan mengelakkan tekanan.

Kerana faedah ini, Pilates dianggap baik untuk melatih dan menyiapkan keadaan fizikal anda sehingga anda dapat melalui kehamilan dan melahirkan dengan lebih lancar.

6. Latihan Kegel

Latihan Kegel bertujuan untuk mengetatkan otot pelvis, pundi kencing, dan vagina. Selain dapat dilakukan selama kehamilan dan setelah melahirkan, latihan Kegel juga dapat dilakukan sebagai latihan untuk program kehamilan. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda disarankan melakukan senaman Kegel secara berkala sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

sekarangBerikut adalah beberapa pilihan senaman yang boleh anda lakukan untuk hamil dengan cepat. Sekiranya anda jarang bersenam sebelumnya, anda boleh memulakan dengan aktif atau melakukan senaman sederhana, seperti naik dan turun tangga atau berjalan lebih banyak.

Selain bersenam untuk cepat hamil, anda juga perlu melakukan hubungan seks dalam tempoh subur, makan makanan berkhasiat, jangan merokok atau menyedut asap rokok, dan berehat secukupnya, sehingga peluang anda hamil lebih tinggi.

Walaupun senaman berguna untuk meningkatkan peluang hamil, anda tidak disarankan untuk berlebihan. Ini kerana senaman atau aktiviti fizikal yang terlalu berat sebenarnya boleh mengganggu kesuburan.

Sekiranya anda belum hamil dalam masa 1 tahun walaupun anda telah melakukan senaman secara berkala untuk hamil dengan cepat dan mengikut cadangan di atas, anda harus berjumpa dengan pakar kandungan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found