Kehidupan yang sihat

6 Khasiat Timun Suri untuk Kesihatan

Manfaat timun suri untuk kesihatan ada pelbagai. Walaupun tidak banyak dibincangkan, anda perlu tahu timun itu surri NSmengandungi pelbagai nutrien dan sebatian yang baik untuk kesihatan tubuh, seperti kalium, kalsium, fosforus,vitamin C, flavonoid, hingga saponin.

Timun suri tergolong dalam keluarga labu (Cucurbitacea) yang mempunyai persamaan dengan timun dan tembikai. Timun suri adalah salah satu buah yang paling diburu pada bulan Ramadan kerana buah ini sedap dijadikan hidangan iftar.

Khasiat Timun Suri

Berikut adalah pelbagai khasiat timun suri untuk kesihatan tubuh yang memalukan jika anda melewatkannya:

1. Menghidrat badan

Timun suri adalah buah yang mengandungi kandungan air yang tinggi. Mengonsumsi suri timun dapat membantu menjaga kesihatan badan. Timun suri juga mengandungi kalium, yang merupakan mineral penting yang berperanan menjaga keseimbangan cairan tubuh.

2. Menghambat pertumbuhan bakteria

Kandungan alkaloid, flavonoid, saponin, steroid, dan triterpenoid dalam timun suri dipercayai dapat menghalang pertumbuhan bakteria. Beberapa kajian menunjukkan bahawa flavonoid dapat bermanfaat dalam memerangi bakteria penyebab penyakit, misalnya Streptococcus sp. Namun, kelebihan timun suri ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

3. Meningkatkan daya ketahanan badan

Beberapa sumber menyatakan bahawa vitamin C dan vitamin A yang terkandung dalam zucchini cukup tinggi, sehingga timun suri dianggap berguna dalam meningkatkan daya tahan tubuh. Kedua-dua vitamin ini dapat membantu mendorong pengeluaran sel darah putih, terutama limfosit dan fagosit, yang berperanan melindungi tubuh dari jangkitan.

Vitamin C juga antioksidan sehingga dapat melindungi sel-sel imun dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Selain itu, vitamin C sangat diperlukan oleh tubuh untuk penyerapan zat besi, mengawal tekanan darah, dan menurunkan kadar asid urik.

4. Mengurangkan keradangan di badan

Selain bermanfaat untuk meningkatkan daya tahan, vitamin A juga berguna untuk mengurangkan keradangan. Kajian pada haiwan juga menunjukkan bahawa vitamin A dari timun suri dapat mengekalkan tisu yang sihat pada organ yang mengalami keradangan kronik. 

5. Membantu menjaga kesihatan tulang

Manfaat suri timun seterusnya adalah untuk membantu menjaga kesihatan tulang dan gigi. Manfaat ini dapat diperoleh berkat kandungan kalsium dan fosforus di dalamnya.

Kalsium diketahui tidak hanya baik untuk tulang dan gigi yang sihat, tetapi juga bermanfaat dalam menjaga fungsi jantung, otot dan saraf yang sihat, dan meningkatkan aliran darah.

Sementara itu, fosfor berguna untuk meningkatkan tenaga, mengurangkan sakit otot selepas bersenam, menyaring toksin di buah pinggang, dan menjaga atau memperbaiki tisu sel.

6. Mencegah anemia

Timun suri mengandungi zat besi, jadi pengambilannya dapat membantu mencegah anemia atau keletihan. Ini kerana zat besi adalah komponen penting hemoglobin yang diperlukan untuk membawa oksigen ke seluruh badan.

Supaya manfaat zat besi dapat diperoleh secara optimum dan keperluan zat besi harian Anda dapat dipenuhi dengan baik, anda juga harus makan makanan yang mengandung zat besi lain, seperti daging sapi, hati ayam, kerang, tiram, lentil, bayam, hingga kacang.

Timun suri memang disajikan dengan buah-buahan dan sirap lain atau susu pekat manis. Namun, anda tidak boleh mencampurkan sirap dan susu pekat manis terlalu banyak kerana kandungan gula tinggi.

Oleh itu, jika anda ingin berbuka puasa dengan minuman manis yang menggunakan campuran timun suri, anda harus mengelakkan makanan atau minuman lain yang juga tinggi gula, supaya pengambilan gula anda tidak berlebihan.

Walaupun bermanfaat, timun suri tetap tidak dapat memenuhi semua keperluan pemakanan anda. Selain suri timun, anda masih perlu makan makanan lain yang kaya dengan protein, lemak sihat, dan serat. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor anda mengenai diet dan jenis makanan yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.