Kehidupan yang sihat

4 Langkah Penting untuk Menolong Orang yang Tenggelam

Berenang di kolam renang, laut, atau perairan lain, rasanya enak. Namun, sesiapa sahaja boleh lemas jika mereka tidak memahami teknik berenang yang baik. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa berwaspada dan memahami cara menolong menenggelamkan orang dengan betul.

Tenggelam adalah keadaan di mana seseorang tidak dapat menjaga mulut di atas air untuk bernafas. Pada waktu lemas, air akan memasuki saluran pernafasan sehingga menutup saluran udara dan mangsa mungkin mengalami kesedaran yang menurun hingga tidak sedarkan diri.

Kaedah Menolong Orang Yang Tenggelam Dengan Tepat

 • Segera minta pertolongan

  Langkah pertama untuk menolong orang yang lemas adalah menjerit untuk mendapatkan perhatian orang lain di sekitar anda. Tidak kira sama ada anda boleh menolong secara langsung atau tidak, tidak ada salahnya meminta pertolongan kepada orang ramai agar lebih mudah membantu mangsa. Anda juga boleh meminta bantuan menghubungi perkhidmatan kecemasan, penjaga pantai atau pasukan penyelamat.

 • Cari alat yang boleh membantu

  Jangan panik apabila melihat mangsa lemas. Cari alat yang boleh membantu. Sekiranya mangsa tidak terlalu jauh, cubalah memanggil dan menenangkannya. Jika boleh, cuba ambil tangan mangsa atau gunakan tali dan alat bantu lain. Yang paling penting, cubalah mengeluarkan mangsa dari air.

 • Bantu dengan peralatan yang mencukupi

  Cara menolong orang yang lemas dengan mendekatinya, hanya dapat dilakukan oleh personel terlatih atau orang yang memiliki kemahiran berenang yang mencukupi. Di samping itu, penting untuk membawa peralatan yang mencukupi semasa memberikan bantuan. Jangan biarkan diri anda menjadi mangsa kerana anda lalai dalam memberikan pertolongan.

 • Memberi pertolongan pernafasandengan berhati-hati

  Apabila mangsa lemas berjaya dibawa ke darat, segera berbaring. Sekiranya mangsa tidak bernafas, lakukan resusitasi kardiopulmonari (CPR) atau resusitasi kardiopulmonari dengan menekan telapak tangan di bahagian tengah dada selari dengan puting. Sekiranya perlu, anda boleh membantu menekan dengan menggunakan dua tangan yang bertindih. Tekan perlahan ke kedalaman kira-kira 5 cm, 30 kali pada kadar purata kira-kira 100 tekanan seminit. Dengan kata lain, menekan 30 kali dalam masa 20 saat. Pastikan dada kembali ke kedudukan semula sebelum menekannya semula. Kemudian periksa sama ada mangsa bernafas.

Sekiranya mangsa masih tidak bernafas setelah menghidupkan semula kardiopulmonari, cuba buka saluran udara dengan memiringkan kepala mangsa dan mengangkat dagu. Namun, berhati-hatilah ketika memegang leher mangsa, kerana ada kemungkinan cedera leher atau tulang belakang. Cubit hidung mangsa, kemudian hembuskan udara ke mulut mangsa. Tiup dua kali dalam satu saat.

Selepas itu, cuba lihat apakah dada mengembang ketika udara ditiup. Kemudian kembali ke prosedur menekan dada 30 kali. Lakukan secara bergantian sebelum bantuan kecemasan tiba.

Perkara penting yang perlu diingat ketika menolong orang yang lemas adalah tetap tenang. Elakkan tindakan tergesa-gesa yang boleh membahayakan anda. Kemudian, segera hubungi perkhidmatan kecemasan yang memberikan bantuan pakar.