Kesihatan

Berikut adalah 4 Makanan yang Menyebabkan Vertigo

Vertigo adalah keluhan yang sering berlaku dan cukup mengganggu. Untuk mengelakkan vertigo kembali, anda boleh mengatasinya dengan mengurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan vertigo. Ia juga penting untuk membantu mengurangkan gejala vertigo yang teruk.

Apabila vertigo berulang, seseorang akan mengalami pening yang teruk atau sensasi bahawa dia atau persekitarannya bersendawa. Sebenarnya, vertigo bukanlah penyakit, tetapi gejala penyakit tertentu, seperti labirinitis, neuritis vestibular, kolesteatoma, Penyakit Meniere, dan Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV).

Secara amnya, vertigo berlaku kerana gangguan pada cecair di telinga dalam yang berfungsi sebagai organ keseimbangan dalam badan. Di samping itu, gangguan cerebellum kadang-kadang boleh menyebabkan vertigo.

Bukan hanya pening, orang yang mengalami vertigo juga dapat merasakan gejala mual, muntah, berpeluh, berdering di telinga (tinitus), dan mata bergerak dengan tidak terkawal (nystagmus).

Tempoh serangan vertigo berbeza dari orang ke orang, beberapa berlangsung hanya beberapa saat, tetapi ada yang dapat merasakannya selama berjam-jam.

Jenis Makanan yang Menyebabkan Vertigo

Vertigo boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, termasuk diet yang tidak sihat. Pengambilan makanan yang menyebabkan vertigo juga sering menjadikan vertigo berulang dan memburukkan lagi gejala vertigo.

Oleh itu, untuk mencegah dan melegakan vertigo, penting bagi anda untuk menjauhkan diri dari makanan berikut yang menyebabkan vertigo:

1. Makanan tinggi garam

Jumlah pengambilan garam harian yang disyorkan untuk orang dewasa tidak melebihi 5 gram atau bersamaan dengan 1 sudu teh sehari.

Pengambilan garam yang berlebihan boleh mencetuskan hipertensi atau tekanan darah tinggi. Penyakit ini boleh mengakibatkan aliran darah di organ keseimbangan badan (sistem vestibular) menurun dan kurang lancar, menyebabkan anda kerap mengalami vertigo.

Untuk mengelakkan vertigo, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan dengan garam tinggi, seperti makanan segera, makanan dalam tin, keju, makanan ringan, dan MSG.

2. Makanan yang tinggi gula

Makanan kedua yang menyebabkan vertigo adalah makanan tinggi gula. Apabila dikonsumsi dalam jumlah banyak dan terlalu kerap, makanan ini dapat membuat anda berisiko terkena diabetes. Penyakit ini dicirikan oleh peningkatan gula darah di dalam badan.

Orang yang menghidap diabetes boleh menghadapi risiko gangguan saraf, termasuk saraf di telinga dalam. Ini boleh menyebabkan aduan vertigo.

Oleh itu, untuk mengelakkan diabetes dan vertigo, anda harus mengehadkan pengambilan gula anda tidak lebih dari 50 gram sehari atau bersamaan 12 sudu teh.

 3. Makanan dan minuman yang mengandungi kafe

Kafein biasanya terdapat dalam coklat, kopi, teh, dan minuman tenaga. Beberapa penyelidikan mengatakan bahawa pengambilan kafein yang berlebihan dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami vertigo dan sakit kepala.

Ini diduga disebabkan oleh kesan sampingan kafein yang dapat meningkatkan risiko dehidrasi dan perubahan prestasi saraf dan otak. Ini menjadikan orang yang sering mengambil kafein lebih kerap terkena vertigo.

Selain itu, pengambilan kafein yang berlebihan juga boleh menyebabkan risiko kesan sampingan pengambilan kafein atau gejala pengambilan kafein, yang boleh menyebabkan vertigo dan sakit kepala.

4. Makanan dan minuman yang mengandungi aalkohol

Sebenarnya anda boleh mengambil alkohol, tetapi jumlahnya mesti terhad. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan atau terlalu kerap, makanan dan minuman yang mengandungi alkohol, seperti minuman keras, tapai, dan durian, boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk penyempitan saluran darah.

Apabila terdapat gangguan saluran darah pada organ keseimbangan di telinga dalam. Ini boleh membuat anda merasa pening dari vertigo. Selain itu, alkohol boleh memberi kesan pada fungsi otak, menjadikan pergerakan badan tidak stabil. Inilah yang berlaku apabila anda mabuk dengan alkohol.

Sekiranya anda sudah mempunyai masalah dengan alkoholisme, jadi anda sering mengalami vertigo atau keluhan lain kerana itu, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Itu adalah contoh makanan penyebab vertigo yang perlu dielakkan. Dengan mengehadkan pengambilan, aduan vertigo anda mungkin menjadi lebih jarang.

Sebagai gantinya, anda boleh menggantikan pengambilan makanan yang menyebabkan vertigo dengan makanan yang baik untuk orang yang mengalami vertigo, seperti bayam, telur, ikan, halia, pisang, air, jus buah atau sayur, dan susu dan kacang.

Sekiranya setelah menghadkan minuman dan makanan yang menyebabkan vertigo, anda masih sering merasa pening kerana vertigo, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.