Keluarga

Bersalin Dibantu oleh Pakar Obstetrik atau Bidan?

Sebilangan wanita hamil mungkin masih keliru dan tidak pasti sama ada akan bersalin dengan bantuan pakar perbidanan atau bidan. Sebelum membuat pilihan ini, lebih baik bagi wanita hamil untuk mengetahui terlebih dahulu mengenai peranan pakar obstetrik dan bidan semasa proses kelahiran.

Menentukan tempat yang tepat dan pekerja kesihatan untuk menolong wanita hamil semasa melahirkan adalah perkara penting yang perlu dipertimbangkan dengan teliti. Untuk lebih mudah menentukan, fahami terlebih dahulu tugas dan perkhidmatan kesihatan apa yang dapat diberikan oleh bidan dan pakar kebidanan.

Tambahan pula, wanita hamil boleh membuat pilihan mengikut rancangan kelahiran yang ingin mereka lalui dan tentunya keadaan wanita hamil.

Perbezaan antara Pakar Obstetrik dan Bidan

Berikut adalah peranan dan perkhidmatan pakar perbidanan dan bidan yang perlu diketahui oleh ibu hamil:

1. Latar belakang pendidikan diambil

Pakar obstetrik adalah doktor pakar yang telah lulus dari sekolah perubatan am dan menamatkan pendidikan pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi dan kesihatan sistem pembiakan wanita. Pakar perbidanan juga sering disebut sebagai pakar obstetrik dan pakar sakit puan (pakar obstetrik).

Manakala bidan bukan doktor dan tidak mengambil pendidikan perubatan. Bidan adalah tenaga perubatan terlatih yang telah menyelesaikan pendidikan bidan, iaitu kajian mengenai perawatan pra-kehamilan, kehamilan, kelahiran, dan penjagaan selepas bersalin.

2. Kewibawaan dalam menangani pesakit

Pakar perbidanan mempunyai wewenang untuk menangani kehamilan dan kelahiran normal serta mereka yang berisiko tinggi atau komplikasi, sementara bidan hanya merawat kehamilan normal tanpa gangguan atau risiko komplikasi serius.

Pakar perbidanan juga mempunyai kepakaran untuk melakukan pembedahan caesar atau teknik bersalin dibantu, seperti episiotomi, forceps, dan vakum. Pakar perbidanan juga dapat melakukan beberapa prosedur perubatan lain seperti pemberian anestesia epidural atau ubat untuk merawat sakit persalinan.

Sementara itu, bidan hanya diberi kuasa untuk membantu dalam kelahiran normal dan mengambil langkah-langkah untuk membantu dalam kelahiran normal, seperti episiotomi.

Oleh kerana kurang bidang dan kecekapan kerja, bidan akan merujuk wanita hamil kepada pakar obstetrik jika wanita hamil mempunyai masalah semasa kehamilan yang tidak dapat ditangani oleh bidan.

3. Tindakan dan pemeriksaan yang dijalankan

Secara amnya, bidan hanya dapat melakukan pemeriksaan pranatal secara rutin pada wanita hamil dan janin yang sihat dan normal. Untuk kehamilan yang bermasalah, rawatan dijalankan secara langsung oleh pakar obstetrik.

Berikut adalah beberapa jenis pemeriksaan dan tindakan yang boleh dilakukan oleh pakar obstetrik ketika berhadapan dengan wanita hamil:

  • Lakukan pemeriksaan pranatal untuk memantau kesihatan ibu dan janin, misalnya pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti ujian darah, ujian air kencing, dan pemeriksaan ultrasound semasa kehamilan hingga kelahiran
  • Berikan maklumat penting kepada wanita hamil mengenai keadaan kehamilan mereka serta petua atau pendidikan agar wanita hamil kekal sihat semasa hamil
  • Contohnya, mengatasi keluhan yang sering dirasakan semasa mengandung sakit pagi, sakit belakang dan kaki, pedih ulu hati, dan mudah letih
  • Menetapkan ubat-ubatan dan suplemen kehamilan untuk mengatasi keluhan yang dialami oleh wanita hamil dan membantu melengkapkan keperluan pemakanan semasa kehamilan
  • Berikan penjelasan dan pilihan rancangan kelahiran terbaik untuk wanita hamil
  • Merawat dan memantau keadaan wanita hamil dan janin semasa mengandung, melahirkan anak, dan selepas melahirkan

4. Lokasi dan kos penghantaran

Sebagai profesional kesihatan yang terlatih, bidan dapat membantu proses kelahiran di hospital, rumah bersalin, atau di rumah wanita hamil. Sementara itu, pakar kebidanan umumnya hanya menjalani pemeriksaan kehamilan dan proses kelahiran di hospital atau klinik bersalin.

Ini kerana doktor memerlukan peralatan dan peralatan khas jika pada bila-bila masa mereka harus mengambil tindakan ketika proses kelahiran terganggu, misalnya dalam kes gangguan janin atau persalinan yang berpanjangan.

Terdapat perbezaan kompetensi serta pengendalian dan kemudahan yang diperlukan, menjadikan kos perkhidmatan perundingan dan kos penghantaran pada bidan dan pakar kandungan juga berbeza. Secara amnya, kos perundingan dan bayaran penghantaran di pakar obstetrik lebih mahal daripada bidan.

Jadi, Mana Yang Lebih Baik?

Pada akhirnya, keputusan untuk melahirkan dengan bantuan pakar perbidanan atau bidan berada di tangan wanita hamil. Apa pun keputusannya, ia harus disesuaikan dengan keperluan dan faktor lain, seperti proses kelahiran yang ingin anda lalui, keadaan kehamilan, hospital atau klinik di mana wanita hamil akan melahirkan, dan keadaan kewangan.

Sekiranya wanita hamil berumur lebih dari 35 tahun atau mempunyai keadaan perubatan seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau mengalami komplikasi serius pada kehamilan sebelumnya, wanita hamil harus berjumpa dengan pakar sakit puan sehingga keadaan kehamilan dapat dipantau sehingga masa penghantaran tiba.

Sekiranya wanita hamil dalam keadaan sihat dan kehamilan juga berjalan seperti biasa, melahirkan dengan bantuan bidan boleh menjadi pilihan.

Dalam keadaan tertentu, wanita hamil dapat menggabungkan keduanya, iaitu dengan memeriksa kehamilan mereka secara berkala dengan bidan dan kadang-kadang melakukan pemeriksaan yang lebih spesifik kepada pakar kandungan, seperti pemeriksaan ultrasound.

Sekiranya wanita hamil memutuskan untuk memilih bidan, perkara yang perlu dipertimbangkan adalah memastikan bidan yang dipilih mempunyai Izin Kerja Bidan (SKIB) dan Permit Amalan Bidan (SIPB). Bidan juga mesti mempunyai kredibiliti yang baik dan positif.

Wanita hamil juga dapat mengetahui terlebih dahulu latar belakang pakar perbidanan dan bidan. Juga penting bagi wanita hamil untuk memperhatikan jarak dari hospital atau tempat bersalin untuk keselesaan semasa melahirkan anak.

Jadi pada dasarnya, memilih untuk melahirkan dibantu oleh pakar perbidanan atau bidan perlu disesuaikan dengan keadaan kehamilan dan janin. Sekiranya wanita hamil dan janin sihat atau tidak ada masalah semasa kehamilan, wanita hamil boleh melahirkan dibantu oleh bidan atau pakar obstetrik.

Walau bagaimanapun, jika keadaan wanita hamil bermasalah atau janin mempunyai kelainan atau keadaan tertentu, maka proses kelahiran hanya dapat dibantu oleh pakar obstetrik.