Kehidupan yang sihat

Ketahui Bahaya Air Tanah yang tercemar

Air bawah tanah adalah sumber air biasa yang digunakan untuk aktiviti harian, termasuk minum, mandi, dan mencuci pakaian. Namun, air tanah tidak boleh digunakan secara sembarangan, terutama jika kebersihannya belum dapat dipastikan, kerana boleh membahayakan kesihatan.

Air sering disebut sebagai sumber kehidupan, kerana hidupan tidak dapat bertahan tanpa air. Air dapat datang dari mana saja, seperti mata air, air hujan, air laut, atau air permukaan, seperti tasik dan sungai.

Salah satu sumber yang sering digunakan adalah air tanah. Namun, tidak semua kawasan mempunyai kualiti air bawah tanah yang baik, terutama kawasan bandar.

Air bawah tanah di kawasan perkotaan dan padat penduduk berisiko tercemar oleh kegiatan manusia dari industri, kebocoran tangki simpanan bahan bakar, atau rembesan dari tempat pembuangan sampah.

Ini boleh menyebabkan bakteria dan sebatian kimia, seperti arsenik, nitrat, dan merkuri, lebih mudah mencemari air bawah tanah.

Mendidih air bawah tanah yang tercemar dapat membunuh bakteria, tetapi tidak dapat membuang bahan cemar lain di dalamnya. Sebenarnya, ketika air dimasak, isipadu air akan benar-benar berkurang dan menjadikan kepekatan bahan berbahaya di dalamnya menjadi lebih pekat.

Pelbagai Bahaya Air Tanah yang tercemar

Apabila anda menggunakan atau menggunakan air tanah yang telah tercemar, terdapat beberapa masalah kesihatan yang boleh timbul, termasuk:

 • Bakteria boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti mual, muntah, cirit-birit, demam, pening, sakit tekak, kekejangan perut, dan jangkitan hepatitis A.
 • Timah yang terkandung di dalam air tanah, bila dikonsumsi untuk waktu yang lama dapat menyebabkan hipertensi, gangguan ginjal, dan gangguan perkembangan anak.
 • Parasit Cryptosporidium di dalam air tanah adalah patogen yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.
 • Nitrat dapat menyekat bekalan oksigen dalam darah ke seluruh badan bayi dan menyebabkan sindrom bayi biru.

Selain itu, air tanah yang telah tercemar tidak boleh dikonsumsi atau digunakan oleh wanita hamil, pesakit kemoterapi dan transplantasi, penderita HIV, dan juga untuk bayi dan anak-anak.

Cara Memilih Air Tanah yang Boleh Digunakan

Sebelum menentukan sama ada air bawah tanah sesuai digunakan, ketahui terlebih dahulu beberapa petunjuk yang menunjukkan bahawa air telah tercemar. Berikut adalah beberapa petunjuk:

 • Kelihatan mendung atau berwarna
 • Bau busuk
 • Terasa pelik di mulut ketika mabuk

Untuk mengelakkan masalah kesihatan kerana kualiti air bawah tanah, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

 • Telaga simpanan air bawah tanah mestilah sekurang-kurangnya 250 meter dari tempat pelupusan sampah atau tangki septik.
 • Pastikan takungan air bawah tanah dibuat pada kedalaman tertentu sehingga air tidak tercemar oleh bahan pencemar dari permukaan.
 • Elakkan membina telaga air bawah tanah berhampiran kawasan perindustrian.
 • Sekiranya air bawah tanah disimpan di tangki penahan air, pastikan tangki sentiasa ditutup untuk mengelakkan masuknya haiwan atau terdedah kepada bahan kimia berbahaya.

Kehidupan manusia tidak terlepas dari penggunaan air di dalamnya. Oleh itu, penting untuk memastikan ia bersih sebelum digunakan. Sekiranya anda menggunakan air tanah yang tidak bersih, ini sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Sekiranya anda secara tidak sengaja mengambil air yang tercemar dan mengalami aduan, seperti mual dan pening setelah minum air, segera berjumpa doktor supaya rawatan yang sesuai dapat dilakukan.