Kehidupan yang sihat

Pelbagai Manfaat Scrapings untuk Kesihatan

Orang Indonesia tidak asing dengan istilah mengikis. Rawatan alternatif untuk menangkis selsema dilakukan dengan mengikis logam ke permukaan kulit belakang yang telah dibalut dengan balsam atau minyak terlebih dahulu.

Sebenarnya, selain dari Indonesia, ubat alternatif juga banyak digunakan di negara lain, terutama di Asia, seperti China dan Vietnam. Memo di China dikenali sebagai gua sha, sementara orang Vietnam menyebutnya cao gio. Kedua-duanya bertujuan untuk menghilangkan selesema, sakit, dan sakit kepala.

Mengambil Faedah Mengikis

Apabila badan dikikis, peredaran tisu lembut di bahagian badan yang dikikis akan terangsang dan aliran darah akan lancar. Selain itu, sekerap dipercayai dapat meningkatkan metabolisme dan membantu mengatasi keradangan yang sering mencetuskan penyakit tertentu.

Setelah mengikis, kawasan yang dikikis akan kelihatan lebam dan berwarna kemerahan (petechiae). Kawasan akan terasa lebih panas daripada bahagian badan yang lain, jadi badan akan merasa lebih santai. Kaedah ini agak selamat untuk dilakukan kerana tiada kesan sampingan yang berbahaya.

Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, dari data yang ada, memo tidak hanya membantu menghilangkan selesema, tetapi juga dipercayai dapat meredakan gejala beberapa penyakit, seperti:

 • Sakit leher

  Scrapings lebih berkesan untuk merawat sakit leher daripada memanaskan tuala wanita atau tampalan yang diletakkan di belakang leher. Sebelum membeli ubat, anda boleh mengorek leher untuk menghilangkan sakit leher.

 • Sakit kepala

  Anda boleh melakukan memo ketika anda mengalami sakit kepala migrain. Penyelidikan mendedahkan bahawa keberkesanan kaedah ini tidak kurang berkesan daripada mengambil ubat sakit kepala yang dijual bebas di pasaran.

 • Pembengkakan payudara

  Ibu yang menyusu sering mengalami pembengkakan payudara selepas bersalin. Kesannya, ibu akan sukar menyusu. Memo dianggap cukup berkesan untuk membantu mengatasi masalah ini.

 • Sindrom Tourette

  Scrapings boleh digabungkan dengan kaedah lain, seperti akupunktur, untuk membantu melegakan beberapa gejala sindrom Tourette, seperti kedutan berulang (tandakan) pada wajah, serta gangguan pada tekak dan suara.

 • Sindrom perimenopaus

  Memo dapat membantu melegakan gejala sindrom perimenopausal, seperti insomnia, kegelisahan, keletihan, dan berdebar-debar jantung (kepanasan panas). Gejala ini sering muncul pada wanita yang menghampiri menopaus.

 • Hepatitis B

  Memo dapat membantu melegakan gejala hepatitis B, seperti radang hati, kerosakan pada hati, parut hati dan menurunkan tahap enzim hati.

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, tetapi jika anda mengalami gangguan pembekuan darah atau mengambil ubat penipisan darah, anda harus mengelakkan sekerap. Begitu juga, bagi anda yang baru menjalani pembedahan, disarankan untuk tidak melakukan scrapings. Elakkan juga melakukan pembengkakan yang berlebihan, kerana risiko menyebabkan kecederaan. Pastikan anda menggunakan logam yang telah dibersihkan.

Mengikis mudah dilakukan dengan pelbagai faedah untuk badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas atau aduan timbul selepas memo, anda harus berjumpa doktor.