Kehidupan yang sihat

Petua Penjagaan Muka untuk Kulit Muka Berminyak

Kulit wajah berminyak sering dianggap menjengkelkan, kerana menimbulkan pelbagai keluhan. Bukan sahaja menjadikan wajah kelihatan berkilau, kulit berminyak juga rentan terhadap jerawat. Salah satu cara untuk merawat kulit berminyak yang kelihatan bersih dan bebas dari jerawat adalah mencuci muka dengan Betul.

Minyak atau sebum sebenarnya mempunyai manfaat dalam mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit. Tetapi jika dihasilkan secara berlebihan, minyak di wajah sebenarnya dapat menyumbat pori-pori wajah dan menyebabkan jerawat.

Faktor yang Menyebabkan Wajah Berminyak

Aktiviti dan ukuran kelenjar minyak memainkan peranan utama dalam jumlah pengeluaran minyak pada wajah. Walaupun penyebab sebenarnya masih sukar untuk ditentukan, terdapat beberapa faktor yang disyaki mempengaruhi pengeluaran minyak berlebihan, termasuk:

 • Perubahan hormon
 • Faktor genetik
 • Pengambilan makanan tidak sihat
 • Gunakan solekan itu tidak betul
 • Udara panas dan lembap.

Untuk mengetahui apakah kulit wajah anda tergolong dalam kulit berminyak, perhatikan zon T, iaitu kawasan dahi, hidung, dan dagu. Sekiranya kulit anda kelihatan berkilat dan berminyak pada sentuhan, maka kulit wajah anda berminyak.

Langkah Merawat Kulit Muka Berminyak

Bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, jangan melakukan rawatan yang salah untuk menjaga kulit anda bersih dan bebas dari jerawat. Berikut adalah petua untuk merawat kulit wajah berminyak yang boleh anda lakukan:

 • Pilih pencuci muka yang betul

  Cuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Gunakan pencuci muka yang khusus untuk kulit berminyak. Untuk bebas dari kotoran dan bakteria penyebab jerawat, anda boleh memilih pencuci muka dengan bahan antibakteria yang lembut dan bebas alkali, seperti montaline C40. Di samping itu, pembersih muka yang mengandungi panthenol atau vitamin B5 juga dapat menjadi pilihan kerana dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan, sehingga dapat membantu mengatasi masalah kulit berjerawat. Bukan hanya itu, kedua-dua bahan ini juga dapat menghidrat kulit dengan baik, melembapkan, mengekalkan keanjalan kulit, dan membantu pertumbuhan semula kulit, sehingga menjadikan kulit kelihatan halus.

 • Gunakan secara berkala gosok

  Pemilik kulit berminyak disarankan untuk membersihkan wajah dengan kerap gosok sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Gosok dapat membersihkan wajah hingga ke liang pori, sambil membuang sel kulit mati di wajah. Namun, elakkan menggosok terlalu keras, kerana boleh menyebabkan kerengsaan.

 • Gunakan krim muka

  Selepas pembersihan, gunakan krim muka khas untuk kulit berminyak. Untuk mengekalkan kelembapan kulit tanpa meningkatkan pengeluaran minyak, pilih krim muka yang mattifikasi. Lebih baik jika anda menggunakan krim muka mattifikasi mengandungi vitamin, Lidah Buaya, dan asid hyaluronik (asid hyaluronik). Jadi walaupun pengeluaran minyaknya berkurang, kandungannya tetap dapat memberi khasiat dan mengekalkan kelembapan kulit wajah.

Selain rawatan ini, jangan lupa menggunakan pelindung matahari minimum dengan SPF 30, terutama ketika berada di luar rumah. Tujuannya adalah untuk memastikan kulit dilindungi dari cahaya matahari langsung.

Bagi pemilik wajah berminyak, anda masih boleh tampil dengan kulit yang bersih dan menawan. Lakukan rawatan dengan produk pencuci muka yang betul secara berkala. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan cadangan penjagaan kulit berminyak yang betul, mengikut keadaan kulit anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found